Om kreativt godis, pengaångest och pastellfärger

 

panpastels

Jag måste erkänna att jag hade lite ångest i måndags när jag skulle vara ledig och ”ledig” kom att betyda ”flänga runt i konstnärsbutiker och göra av med pengar hela dagen”.

”Varför kan jag aldrig testa lite innan jag köper på mig en miljard prylar för att jag fått en idé i huvudet?” tänkte jag, och ågrenade inte minst över hur dyrt det blev.

Jag tyckte att jag hade budgeterat rundligt för kalaset – jag brukar ju alltid köpa mig lite skapargodis inför sommaren, så det hör liksom till. Men konstmaterial är dyrt, och ska man då börja från scratch med något man aldrig testat förut… Tja. Då behöver man ju lite att börja med.

Färgerna jag pratar om heter PanPastels och är pastellfärger, som pastellkritor eller -pennor, fast i ”kakor”. Färgen appliceras med svampar, mojänger och små applikatorer som ser ut som såna man har till ögonskugga. Pastellfärger i sig är ganska torra, ”pulvriga” färger – och jag har alltid haft svårt för känslan då pastellkritor/-pennor skrapar mot pappret, det är lite som när en skolkrita skrapgnisslar mot en tavla (fast värre).

Samtidigt gillar jag att pastellmålning mer eller mindre automatiskt ger mjuka och lite ”drömska” bilder, på grund av hur färgerna är att jobba med. Så PanPastels är liksom chansen att måla med pastell UTAN det där vedervärdiga gnisselskrapet mot pappret som jag bara inte står ut med. (Jag har en vit pastellpenna som komplement, men… hu, vad jag tycker illa om att använda den!)

 

 

Först hade jag beställt 8 färger; en fempack grundfärger och tre komplementfärger. Sen kom jag på att jag borde komplettera med lite ”jordfärger”, så då gjorde jag det i en annan affär. Sen ringde den första affären och sa att mina varor kommit, fast just fempacken med grundfärger stod tyvärr inte att finna någonstans i sinnevärlden.

”Förutom i den andra butiken, där jag var för en timme sen”, tänkte jag… Och när jag väl kom tillbaka dit, visade det sig rent av finnas en trevlig tiopack med högst användbara färger – både grundfärger och jordfärger.

Ni förstår ju hur det gick, eller hur? Så nu har jag helt plötsligt inte mindre än 16 pastellfärger att leka med och är ungefär €120 fattigare på kuppen…

pastellkaramell

Fast nu när jag hunnit testa lite, är jag nog rätt nöjd ändå. De är väldigt roliga att leka med, lätta att blanda och jobba med, ljuvliga färger… Har inte hunnit bli bästa polare med svampverktygen riktigt ännu, men det kommer väl.

Den här lilla rutan blev jag rätt nöjd med, fast jag inte hade en aning om vad jag höll på med när jag gjorde den. Hade nog en idé om att göra något havsaktigt, men si det skulle bli en regnbågshimmel istället. Jag blev lite förtjust i den, så imorgon ska jag försöka göra om bedriften och sätta en liknande bild på ett anteckningsblock… Wish me luck!

3 comments
  1. O! Ser så coolt ut. Lägg gärna upp mer bilder på vad du åstadkommer. Det blir lite kreativitet by proxy för min del — önskar att jag tog mig tiden (och pengarna, du har helt rätt i hur dyrt det är) men gör det inte. Än.

  2. Eller på en vägg? Med ram. Underbar!!

  3. (”Torr-hård-krita-mot-tavla-liknande-besvär” är en åkomma som man ofta kan bli fri ifrån. 🙂
    Jovisst – konstnärsmaterial kostar, tyvärr, men det gör å andra sidan mycket annat också. Oftast utan att ge särskilt mycket tillbaka. Tycker du köpt bra!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *