Recept: Mitt mörka nötbröd

  

Ikväll ska jag baka bröd – för det är jag värd! Imorse fick jag ingen frukost, för brödet var slut… En smula snopet! Sedan snart ett år tillbaka äter jag inget socker och inget spannmål, så vill jag ha bröd får jag vackert baka det själv av nötter, frön och sådant.

Det här brödet modifierade jag fram ur ett liknande recept jag fann på nätet, men där jag inte alls var överens med receptförfattarinnan om kryddningen och konsistensen – men det funkade fint som utgångspunkt för det här brödet, som jag faktiskt räknar som mitt eget recept. Det påminner lite om ett bröd jag brukade baka förr, som bestod av 3-4 olika mjölsorter och en massa sirap. Det här brödet är betydligt nyttigare och jag är själv väldigt förtjust i det. Alla jag bjudit på det har bett om receptet – men jag har insett att det handskrivna recept jag beredvilligt fotograferat av och skickat inte riiiktigt är komplett…

Så här kommer det – brödet som är alldeles för gott för att undanhålla världen:

100 g ekologiskt smör
4-6 osvavlade aprikoser
1 dl starkt kaffe (alt 1 dl kokande vatten och 2-3 tsk snabbkaffepulver) (och nej, brödet kommer inte att smaka kaffe, jag lovar! Jag har bjudit kaffehatare på det, och de har aningslöst lovprisat den goda smaken…!)
1 pressad citron
2 tsk malda brödkryddor
1 tsk hel kummin

Smält smöret och finhacka aprikoserna, små fina kuber ska det vara. Akta fingrarna när du skär! Blanda alla ingredienserna ovan i kastrullen med det smälta smöret, låt puttra några minuter och tag sedan av från värmen, låt stå och svalna en stund.

Blanda under tiden i en bunke (måtten är synnerligen ungefärliga):

1,5 dl grovt hackade hasselnötter
1,5 dl grovt hackade valnötter
1,5 dl grovt hackade cashewnötter
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön (hela)
0,5 dl chiafrön
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt

(Har du någon mer sorts nötter eller frön du vill ha med, så kör i dem också. Är det nån sort du inte har hemma – skippa eller ta mer av nåt annat. Det är inte så noga. Brödet på bilden bakades innan jag börjat bli riktigt frikostig med nötterna när jag bakar- det kan gott vara mycket mer än så!)

Sen har jag min specialingrediens som förvisso inte är nödvändig, men utgör en prick över det berömda i:et: En näve frystorkade blåbär. Inte pulver, utan hela bär.

Blanda sen i 3 eller 4 ägg – beroende på hur mycket extra nötter du haft i – och smörblandningen med kryddorna. Rör om till en tjock smet. Här går jag på känsla och kan ta i mer av någon eller några sorters nötter eller frön (eller ett extra ägg) tills jag tycker det ”känns lagom”. Bred ut smeten i en smord brödform på ca 1-1,5 liter (dvs troligen inte den allra största du har). Sätt en aluminiumfolie över formen och grädda på 175 grader i 30 minuter. Tag sedan av folien och grädda 40 minuter till. Brödet ska bli ganska fast och tungt.

Det här brödet håller en vecka i kylskåp, men funkar också fint att frysa. Det är rejält mäktigt och man håller sig mätt både länge och väl på det. Jag brukar skiva upp hela brödet i tunna skivor, behålla halva i kylen och frysa in halva till senare. Allra godast med smör och långlagrad ost – om ni frågar mig…!

12 comments
 1. Där är det ju! 🙂 Ska testbaka i jul, definitivt. Tror du man kan ersätta mandelmjölet med hasselnötsmjöl? Syster Yster är mandelallergiker.

  1. Hej! Åh – kom inte ihåg att vi pratat om det här brödet, smakat det lär du väl inte ha gjort…?

   Jag tror säkert att det går bra med hasselnötsmjöl – jag tror att hasselnöt har en starkare smak, så risken är att det tar över. Du kan också testa att använda en del pofiber, står i glutenfritt-hyllan i en välsorterad mataffär. Byta ut allt mandelmjöl mot pofiber är jag lite skeptisk till, det får en skum konsistens (har testat på ett annat bröd), men det är iaf smakneutralt och borde kunna tona ner hasselnötsmaken lite grand.

   1. Ja, du har lovordat brödet mer än en gång tidigare på FB eller IG, så nu har jag sett till att spara receptet. 🙂
    Jag får prova mig fram och ska även kolla pofiber. Tack!

    Kram.

 2. Låter intressant som julbröd. Det är bara begreppet ”brödkryddor” som låter lite diffust för mig. Men får väl kika på en sån burk och se vilka kryddor jag vill ha. Ogillar av princip färdiga blandningar. 🙂

  1. Fänkål, anis och kummin är det i kryddblandningen. Funkar fint för mig!

 3. Testar det nu – i ugnen as we speak. MEN: jag blev lite orolig när jag läste ”eller ett extra ägg”. Det finns ju inga ägg angivna i receptet ovan? Eftersom mitt mest såg ut som en smuldeg öste jag ner 3 ägg i sluttampen. Men vad är avsikten? Ska det vara helt ägglöst, eller saknas detta där uppe?

 4. Ah… NU ser jag att 3-4 ägg nämns i texten längre ned. Är van att ha en komplett ingredisneförteckning överst där allt står med som ska plocka fram/köpas in. Men då blev det ju rätt då enligt min egen instinkt… 🙂

  1. Haha, ja jag får väl erkänna att det kanske inte var helt optimalt att kombinera receptet med ett smärre kåseri, men det var roligt att skriva det så det får stå kvar som det är…! 🙂

   (Med tre ägg fick du med alla äggen utom det jag brukar slänga i ”om det känns så”, och hade det behövts hade du säkert slängt i det också, så det blir säkert finemang! Pragmatic cooking, vet du!)

   Själv ska jag ge mig på att baka din mjuka pepparkaka idag, fast med saffranssmak istället. ’Tis the season och så…!

 5. Oj, den återsände formuläret, inte meningen vara så tjatig… 😀
  Har en utskrift nu där jag skrev till äggen tydligt med blyerts, så nu är det lugnt. 😀 Allt har väl med hur bakvan man är; jag märkte ju att smeten inte var rätt. En nybörjare hade nog inte haft den kollen… 😉

  Du får meddela hur kakan blir med saffran. Den kryddan har ju en tendens att ge torrare bakverk, så du får kanske kompensera en aning med vätska. Ska du ha i lingon? Spännande!

  1. Smakar av kakan nu, den blev fin och inte torr! Hittade ett annat recept som jag kombinerade med ditt – med lite grädde i. Tog lite extra av både smöret och grädden, för att inte kakan skulle bli torr. Tycker det blev bra. Hade kunnat snåla lite med saffranet kanske, det finns en liten beska i kakan som jag tror kommer från saffranet. Men det stör inte så värst heller.

   Och nej, inga lingon – det hade jag inte i pepparkakan heller, hade inga hemma. Då hade jag däremot i en näve frystorkade blåbär, blev gott det med. Dagens kaka fick bli helt ”slät”. Och gul! 😉

  2. Glömde fråga: Hur blev brödet? Ska testa att baka det ikväll med vörtkryddor och se om jag kan få det att smaka lite jul…! 🙂

 6. Vad roligt att du fick till en fin saffranskaka, det kanske vore något för mig med. Om tid finnes. Har lite pepparkaka i frysen…
  Jodå, brödet blev rätt knaprigt och gott, har bara tagit en ändbit. Jag hade en aning lingon i istället för dina blåbär 😀 som ändå stod och skräpade i en skål. Det funkar nog till julbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *