Ikväll ska jag baka bröd – för det är jag värd! Imorse fick jag ingen frukost, för brödet var slut… En smula snopet! Sedan snart ett år tillbaka äter jag inget socker och inget spannmål, så vill jag ha bröd får jag vackert baka det själv av nötter, frön och sådant.
Det här brödet modifierade jag fram ur ett liknande recept jag fann på nätet, men där jag inte alls var överens med receptförfattarinnan om kryddningen och konsistensen – men det funkade fint som utgångspunkt för det här brödet, som jag faktiskt räknar som mitt eget recept. Det påminner lite om ett bröd jag brukade baka förr, som bestod av 3-4 olika mjölsorter och en massa sirap. Det här brödet är betydligt nyttigare och jag är själv väldigt förtjust i det. Alla jag bjudit på det har bett om receptet – men jag har insett att det handskrivna recept jag beredvilligt fotograferat av och skickat inte riiiktigt är komplett…
Så här kommer det – brödet som är alldeles för gott för att undanhålla världen:
100 g ekologiskt smör
4-6 osvavlade aprikoser
1 dl starkt kaffe (alt 1 dl kokande vatten och 2-3 tsk snabbkaffepulver) (och nej, brödet kommer inte att smaka kaffe, jag lovar! Jag har bjudit kaffehatare på det, och de har aningslöst lovprisat den goda smaken…!)
1 pressad citron
2 tsk malda brödkryddor
1 tsk hel kummin
Smält smöret och finhacka aprikoserna, små fina kuber ska det vara. Akta fingrarna när du skär! Blanda alla ingredienserna ovan i kastrullen med det smälta smöret, låt puttra några minuter och tag sedan av från värmen, låt stå och svalna en stund.
Blanda under tiden i en bunke (måtten är synnerligen ungefärliga):
1,5 dl grovt hackade hasselnötter
1,5 dl grovt hackade valnötter
1,5 dl grovt hackade cashewnötter
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön (hela)
0,5 dl chiafrön
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
(Har du någon mer sorts nötter eller frön du vill ha med, så kör i dem också. Är det nån sort du inte har hemma – skippa eller ta mer av nåt annat. Det är inte så noga. Brödet på bilden bakades innan jag börjat bli riktigt frikostig med nötterna när jag bakar- det kan gott vara mycket mer än så!)
Sen har jag min specialingrediens som förvisso inte är nödvändig, men utgör en prick över det berömda i:et: En näve frystorkade blåbär. Inte pulver, utan hela bär.
Blanda sen i 3 eller 4 ägg – beroende på hur mycket extra nötter du haft i – och smörblandningen med kryddorna. Rör om till en tjock smet. Här går jag på känsla och kan ta i mer av någon eller några sorters nötter eller frön (eller ett extra ägg) tills jag tycker det ”känns lagom”. Bred ut smeten i en smord brödform på ca 1-1,5 liter (dvs troligen inte den allra största du har). Sätt en aluminiumfolie över formen och grädda på 175 grader i 30 minuter. Tag sedan av folien och grädda 40 minuter till. Brödet ska bli ganska fast och tungt.
Det här brödet håller en vecka i kylskåp, men funkar också fint att frysa. Det är rejält mäktigt och man håller sig mätt både länge och väl på det. Jag brukar skiva upp hela brödet i tunna skivor, behålla halva i kylen och frysa in halva till senare. Allra godast med smör och långlagrad ost – om ni frågar mig…!
12 kommentarer
Kommentera →