Om pumpor och köksutrustning

PumpaRecept

Igår gav jag mig till att experimentera i köket igen. Jag kan konstatera att med mig är det mycket antingen-eller; antingen kreativt experimenterande (med stöd i kokbok förvisso, men ändå…) eller också gäller latmanslösningar och i värsta fall helfabrikat. I don’t do halvmessyrer. En del av er har sett receptet redan, eftersom jag instagrammade bilden ovan redan igår – men för den händelse någon är road av att se resultatet också tänkte jag ge mig på en lite illustrerad recension här:

PumpaBeluga

Ser inte så pjåkigt ut, eller hur? Smakade inte så pjåkigt heller om jag får säga det själv. Om jag frågar barnen däremot var detta en om möjligt värre styggelse till konstig-samt-troligen-giftig näringssörja än den onda moderns vanliga anrättningar. Linsröran med bacon gick till nöds ner (mot hot om svält och löfte om efterrätt) men pumpa och fetaost – glöm det. Hm.

Personligen är jag böjd att hålla med kokboksförfattarinnan Lotta Lundgren om att det svåraste med den här rätten var att bryta sig in i den råa pumpan utan att skära armar och ben av sig. Hon tipsar om följande: ”Bästa och säkraste sättet är att använda svärd. Stå på ett stegs avstånd från pumpan, svinga svärdet högt över huvudet och hugg rakt ner genom hela pumpan. Bär om möjligt rustning.”

Det är bara att konstatera, mitt kök är helt klart otillräckligt utrustat för pumpklyvning, det hörs ju lång väg. Nästa gång tror jag att jag gör den här rätten på morötter och rödbetor istället. Det funkar finfint med fetaost det med, är lättare att handskas med, OCH – bonus! – är lättare att lura i barnen.

3 comments
 1. Haha, jag tycker att det ser bra ut 🙂 ! Och rätt bekant. Linsröra med bacon är liksom en stapeldel i maten här. Mina barn hade älskat det där! Och vi har en slags lokal pumpavariant som vi använder i allt möjligt, året om. Nåväl, tror inte ett ögonblick på att dina barn tycker att du är ond ;). Tyckte fö att bilden på ”kadavret” var väldigt fin (och nu blandar jag mat och lik!?), men undrar väldigt vad det var?
  Kram,

  1. Aha? Inser nu att jag verkligen har noll och ingen koll på västindisk mat… Men faktum är att linsröran åtminstone kändes lite halvbekant här också; vi brukar göra något liknande med gröna ärter, vitlök, olivolja och bacon. (Serveras med fördel till vit fisk, för övrigt…!)

   Grejen med pumpa är att det är ju inte ”äckligt” på något sätt – men å andra sidan inte heller så vansinnigt gott att jag bara måste ha omaket med att bryta mig in i den… Som sagt – rödbetor och morötter kör vi med nästa gång. 😉

   (Och jo, mina barn tycker jag är ond. Det vet jag, för det har de sagt!) 😉

   Ingen annan verkar heller veta riktigt vad det där är för djur – kadavret, menar jag. Vi såg kaniner (eller om det var harar) på ön – kan vara något sådant, kanske?

   1. Barn säger så mycket, du ska inte ta allt till hjärtat ;). Och kan bara hålla med om pumpan. Du som gammal skåning förresten, var du någonsin på petri pumpa i lund? De försökte verkligen göra pumpor kul, men… ja…
    Kram,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *