Ibland tänker jag på Frodo

I filmerna om Härskarringen är avsnitten med Frodo och Sam de jag oftast spolar bort. Jag vet inte varför – egentligen är ju de huvudstoryn och viktigast av allt. Det är något med relationerna där – mellan Frodo, Sam och Gollum – och sveken dem emellan som gör att jag inte knyter an till någon av dem. Utom Sam, den evige andrafiolen, som hjärtat blöder starkt för.

(Jag har faktiskt orkat läsa böckerna, så jag vet inte om jag känner likadant där. Det vore egentligen intressant att ta reda på… Någon gång.)

Men ibland tänker jag på Frodo. Jag tänker på berättelsens slut, och på varför han inte kan stanna i Midgård när Ringen väl är förstörd. Han säger något till sina hobvänner om att han inte längre är den han en gång var, och att han inte är hemma i den här världen längre. Att han måste resa vidare. Lämna Fylke och hoblivet, allt som de alla tagit för givet, och söka efter något annat.

Jag undrar vad han gjorde där, på andra sidan havet. Om han hittade sitt hemma där, eller om han måste resa vidare även därifrån. Och vidare från nästa ställe. Och nästa…?

Ibland undrar jag bara om han kom hem till sist, Frodo. Om hitta hem ibland kan börja med att resa bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *