Himmel & Ord

Världens godaste broccoli, samt ett bonusrecept

| 8 kommentarer

Har jag berättat för er vad det godaste man kan göra med ett broccolihuvud är? Inte? Men hu så taktlöst av mig…

20140403-184730.jpg

Man tager alltså en knippa broccoli och skär ner denna till buketter. Den så kallade stocken är faktiskt fullt ätlig den också, så det är inte nödvändigt att kasta bort den, åtminstone inte hela. Skär ner och ta med!

En sak att tänka på – ruska av den ordentligt när du sköljt den. Det ska helst inte följa med något vatten alls, för då blir broccolin mer kokt än rostad.

Sen pressar man en vitlöksklyfta (eller två. Eller… ja, du vet), blandar med en pressad citron och rör i olivolja. Denna blandning häller man sedan över den råa broccolin i en skål, och rör om så att citronoljan kommer in överallt på broccolibuketterna.

Lägg på plåt och kör in i ugnen; ca 200 grader och 20 minuter eller så. Tills det är färdigt, liksom.

20140403-215234.jpg

Jag tittar inte mycket på matlagningsprogram, men jag har sett Jamie Oliver några gånger – och minns alldeles särskilt en liten enkel lärdom jag fått från honom: Citron är sötare än man tror och när man tillagar den medelst stekning blir resultatet närmast karamelliserat. Jamie körde citron på nånting han stekte i stekpanna – nån fisk kanske? – och just den varianten har jag inte testat, men det här är samma princip. Broccolin blir stekt/rostad, citronens sötma kommer fram och ”gifter sig fint med” den likaledes rostade vitlöken… Mmm. Gött!

Broccolin ska vara mörk, krispig och se lite extra krullig ut, ungefär som på bilden ovan. (Jag hade nog kunnat lämna min i ugnen åtminstone fem minuter till, faktiskt. Var mest rädd att bränna den när den skulle vara fin på bild och så…)

20140403-215302.jpg

Jag råkade få till en hel improviserad vegomiddag idag, med rostad broccoli och smörstekt halloumi till. Vem behöver kött, egentligen? Kunde ha varit någon liten fin tomat eller så till, men det är dags att gå och handla, så det fanns inga hemma.

Och vet ni vad? Här kommer bonusreceptet: Testa att göra precis samma grej, fast med färsk brysselkål. Jag vågar lova att även om du normalt aldrig skulle gå nära en brysselkål frivilligt, kommer du att ta om (och om och om igen!) av de citronkaramelliserat ugnsrostade.

(Det här är nämligen enda sättet att få mig att gå nära en brysselkål frivilligt…)

8 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.