#blogg100: Matblogg!

Det är ännu ingen som frågat hur det går med mitt nyårslöfte – jag lovade ju (i ett svagt ögonblick) att lära mig laga mat i år…

Och mja, alltså – sådär våldsamt mycket energi har jag väl inte lagt på projektet, jag tänker mig mer en skynda-långsamt-process, sådär. Och ärligt talat – varje nytt recept som letar sig in i hjärnbarken såsom varande ätligt och rimligen lättlagat är ju faktiskt en slags seger i sig. 1-0 till mig, yay!

Och hittills har det blivit ett par recept som jag hunnit testa och bestämma mig för att det här kan vi göra fler gånger. Köttfärslimpa var ett sådant recept (barnen höll dock inte riktigt med mig om den, men å andra sidan – när det gäller mat och näringslära är barnen och jag sällan överens om något), fisken på bilden ett annat, som jag dessutom tänker dela med mig av.

Fisk i Dijonsås

Det här är ett LCHF-recept, och även om jag egentligen inte är överdrivet förtjust i gräddränkt mat, var det här faktiskt riktigt gott – som bjudmat eller så. Vill man tänka på kolhydraterna serverar man broccoli till, och får en liten färgklick på köpet – någon liten krispig paprikastrimla eller så livar också upp.

(Dessa små detaljer saknade jag vid fototillfället, ifall någon undrar över den bleka och hårdbeskurna bilden…)

Fisk- och skaldjursgratäng

300 gram lax, 400 gram vit fisk*
ett par nävar (!) skalade räkor, gissningsvis 200 gram
3 dl grädde
1 paket Philadelphiaost
3 msk dijonsenap
finklippt dill
salt och peppar

Skär fisken i små bitar, ca 2×2 cm, och lägg i en smord ugnsform. Strö över räkor och krydda med dill, salt och peppar. Koka ihop grädde, philadelphia och dijon till en krämig sås. Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen. Grädda 30 minuter i 200°, tills fisken är genomstekt.

Hade det nu varit någon ordning på mina vinkunskaper hade jag kanske kunnat föreslå ett gott vitt vin att dricka till, väl kylt. Men när det gäller vita viner gör jag nog bäst i att vara tyst…!

*) Och vad gäller mängder och proportioner av fisk gör man givetvis som man vill, beroende på tycke och smak och antal gäster. Såhär stod det i receptet jag hade, men när jag skulle laga rätten hade den vita fisken råkat gå åt till något annat, och jag fick göra gratäng på enbart lax och räkor… Gick bra det också – kanske bidrog till känslan av lyxig bjudmat, förstås!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *