#blogg100: Bloggografen firar filmvår

Jag har fått för mig att börja titta på alla gamla filmklassiker som jag ännu aldrig sett. Det är många – jag har egentligen en rätt betydande lucka i allmänbildningen vad gäller klassisk film, så det är inte en dag för tidigt att börja göra något åt det där.

Det började i höstas, då jag såg Stanley Kubricks Lolita från 1962 – lite grand för att jag hade svårt att hinna läsa hela till min dåvarande kurs, så jag läste så mycket jag hann och fyllde i luckorna med filmen. Sättet att göra film har givetvis förändrats, men jag tyckte att sättet att berätta och gestalta i filmen av rent och avskalat på ett sympatiskt sätt – och jag är inte säker på att en Lolita av anno 2013 nödvändigtvis skulle vara bättre berättad.

Häromdagen såg jag Casablanca, dagen därpå Gökboet. Egentligen letade jag efter Citizen Kane när jag var och köpte filmerna, men den fanns inte inne. Breakfast at Tiffany’s höll jag i, men köpte inte – mitt arma nöt, det retar jag mig på nu…

Och nej, jag har/hade inte sett någon av dessa, bara enstaka klipp ur var och en. Och som ni märker på ovanstående titlar är det inga obskyra klassiker vi talar om, utan såna där som man borde ha sett redan. När jag väl sett dem, kommer vi väl till de obskyra, tänker jag…

Så, jag har att göra ett tag…!

Jag är som ni märker egentligen rätt obevandrad i filmhistorien, och har ingen annan strategi än ”någonstans måste man ju börja”. Men jag tar gärna emot tips på filmer jag borde skriva upp på min lista.

Och nej, det måste inte vara engelska/amerikanska titlar, men det underlättar så länge vi bor här i Tyskland, eftersom ”utländska” filmer här oftast bara har tysk dubbning eller textning att välja på. Dubbning vägrar jag, och tysk text till ett språk jag i övrigt inte förstår… då är jag rädd att filmupplevelsen skulle drunkna i att jag måste fokusera på att avkoda språket. Tyskproducerad film är däremot okej. Far min har sedan tidigare rekommenderat mig Der Zauberberg, så den står också på listan redan.

(Det är okej att tipsa om film på andra språk också, såklart – några gånger om året beställer jag film från Sverige, gäller bara att jag planerar in dem då!)

6 comments
 1. Får jag tipsa om min brors bok Från pärm till skärm? 🙂 (Korrad av yours truly). Kan inte länka just nu, men förlaget är BTJ.

  1. Såg boken, såg kul ut – sånt där jag kan fiffilura på också när jag är på det humöret…! 🙂

 2. Av ovanstående nämnda har jag bara sett Gökboet, och det gjorde jag för att vi såg den i skolan. Har inga bra tips till dig alls för jag kan så lite om film, men följer gärna din filmbevandring.

  1. Det får du så gärna, jag kan försöka recensera när jag ser något jag gillar. Casablanca var ganska trevlig, till exempel. Lolita definitivt obehaglig, men det ska den ju vara – så obehalig på ett ”kvalitativt” sätt…!

 3. „Der Zauberberg“ is a good film, but not necessarily a classic; the book, though, if you dare… 😉 A German kind of must-see would be „Die Blechtrommel“ (as, again, is the book). And if you haben’t seen it, from earlier times, Fritz Lang’s Metropolis.

  From another, new world: The Searchers by John Ford, High Noon, and, for fun, The Magnificent Seven (and its original, the Japanese Shichinin No Samurai by Kurosawa.

  More: A bout de Souffle. Blow-Up. Any and all Kubrick and 99% of Hitchcock movies (Rear Window, Vertigo). Oh, Fellini, of course (hardly seen any myself yet, though).

  The few of these I have on DVD I can lend you, of course, let me know.

  1. Heh – I actually thought about that today; what defines a ”classic”, really…? I’m guessing my definition is wider than most people’s…! 😉

   As for reading in German… I’m about to start on Krabat in German, that seems right for my reading-level… Just saying. 😉

   Die Blechtrommel seems interesting – hereby taken to the list!

   My dad had a Kurosawa-period when I was a child, I think I’ve seen one or two of his films, but which ones… Could certainly do with an update there! But – Japanese subtitled in German? I don’t think I could manage, actually…! (Or maybe I could, they don’t really talk that much in Kurusawa-films, do they…? 😉 )

   I’ve seen a Fellini or two, they can be quite umm, interesting… 😀

   I’d gladly borrow anything you’d recommend, actually. At this point I’m not picky!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *