Julkalendern, lucka 3

Jag vet inte om jag främst var inspirerad av Trazan och Apans ”Hemlige Arne” eller var det kom ifrån – men det fanns en liten period i min vilda ungdom då jag ville bli kemist. Slabba ihop saker och se vad som händer, typ. Provsmaka, falla död ner och återuppstå som hårigt monster, måhända…?

Något åt det hållet kändes det faktiskt också när jag ställde mig att slabba med julglöggen idag. En styck torkad råttsvans (ja okej, det var en vaniljstång, men det såg faktiskt ut som en torkad råttsvans. Tror jag), en nypa smågrus (kardemummakärnor), en träpinne (kanel) samt en näve torkade fladdermusnjurar (russin). Och så ett par giftiga nötter ur en liten hopvikt påse gömd på en hylla högst upp i kylskåpet. Bittermandel!

Häromkvällen roade sig mitt Facebookflöde med en ganska spännande diskussion om de där giftiga nötterna, eftersom min påse med bittermandel stått i kylskåpet i ett par års tid, och jag undrade om de möjligen härsknar, eller kan betraktas som tidlöst förstenade frön. Och de är giftiga! Men jag har sniffat på dem, skrapat på dem, nuddat dem med tungspetsen (jag lever än!) och ändå inte kunnat känna vare sig härsken doft eller smak, så till slut beslöt jag mig för att de duger att smaksätta glögg med.

För det är det jag gör. Glögg. IKEAS glögg är ingen höjdare, och här nere är det liksom vad man har att tillgå. Tysk Glühwein är inte samma sak, inte på långa vägar.

Jag gjorde den här glöggen – och den blev god, fast hutlöst stark, så i år tänkte jag försöka hålla igen ytterligare på konjaken – första gången för två år sedan. Receptet kommer från Koka ihop och föreslår att man använder Systemets glögg att motortvätta bilen med. (Vilket väl är ungefär vad jag tycker man kan göra med den tyska Glühwein-sörjan. Möjligen. Om man inte är alltför rädd om sin bil.) Den gången hade jag för mycket kardemumma i. Sex korn lät ju så löjligt lite…? Jag vräkte nog i en tesked korn den gången, och det var lite mycket. I år har jag börjat med 12 korn, men räknar nog med att lägga i fler efter hand. För säkerhets skull.

[iframe src=”https://embed.spotify.com/?uri=spotify:track:0b9jIWGchhRtF9XTF9labn” width=”300″ height=”380″ frameborder=”0″ allowtransparency=”true”]

Dagens julmelodi är en riktigt skön stämningskaramell som passar bra idag. Så jag inte glömmer gå och lukta på glöggen lite då och då, menar jag…!

Och tänk vilken tur att YouTube finns, för hur skulle vi stackars exilsvenskar kunna fira jul utan Karl-Bertil…?

http://www.youtube.com/watch?v=xAsqO_g7pCM

PS: För övrigt har jag ägnat delar av dagen åt att beställa respektive planera några av årets julklappar. Känner mig mycket duktig, faktiskt. Men vad gör man inte för att slippa skriva hemskt tråkig laborationsuppgift…? 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *