Himmel & Ords julkalender,
lucka 2. Första advent.

Första advent. Mysdagen som på egen hand överglänser alla årets 52 fredagsmys tillsammans, då huset ska vara pyntat, elljusstakarna kalibrerade och dofter av saffran och glögg ligga tunga över nejden. Vi inledde adventsfiaskot redan igår, genom att ha en sån där dag då allt som kan gå åt pepparn gör det, en sån där dag som är regisserad från början till slut av den ökände Mr Murphy. Och gårdagens höjdpunkt var att vi glömde köpa ljus.

– Skam den som ger sig, tänkte jag imorse då jag vaknade, fylld av energi och nyrepat livsmod, och skuttade ur sängen och ner till källarförrådet. Efter att ha utrymt halva bohaget i jakt på jullådorna, lyckades jag lokalisera 3 elljusstakar men INGEN vanlig adventsljusstake. Väl tillbaka i lägenheten tänkte jag att vi får väl nöja oss med den fyrarmade blockljusstaken istället då, bara sätta nya blockljus i så är saken biff.

Lokaliserade: 3 blockljus.

Där hade även mitt nyrepade livsmod dragit på sig akut koffeinsoppatorsk, och jag gav upp – tände alla ljusstumpar, nya som gamla, julröda som vårgröna, jag kunde hitta och satte på julkalendern på SVT Play.

Ljus har vi haft, här i vårt hus – men just Det Första Ljuset™ lyste mest med sin frånvaro. Gick bra ändå. Och jula ho kommer väl när ho kommer, tänker jag.

Snön lyser också med sin frånvaro – här. Twitter- och Facebookflödena svämmar över med Instagrammade snövita vidder och busskurer, samt en varierad kör av hyllningar samt klagosånger. Jag kan för egen del stämma in med båda. Här har dagen varit tunggrå som en blöt yllefilt – och ungefär lika fuktig. Rent estetiskt sett skulle nog ljusen stått sig bättre mot en vittindrande omgivning – men det här lär vara klassiskt Hamburgianskt vinterväder, den sort jag blivit varnad för i 3 år nu. Jaja, inte mer än rätt att vi får uppleva en sådan vinter före hemfärd ändå.

Povel Ramels ystra vintervisa är en intensiv snökaoshistoria – den får bli dagens jullåt, och tjänstgöra som surrogat för oss som inget riktigt vinterludd har att tillgå!

Och efter det inte går att hitta någon YouTubeversion av Titta det snöar (förutom folks hemklistrade tonsatta bildspel/gifanimationer, ett fenomen jag aldrig riktigt förstått mig på… Finns det folk som tittar på sånt??) blir dagens filmklipp istället en liten allmänbildande filmsnutt som reder ut begreppen kring vad det är vi stoppar adventsljusstaken med – samt bonar om för våra hyacinter med, fick jag lära mig idag. I don’t do hyacinter, men ni bona på ni, ni som vill.

Kom bara ihåg: Det är för f-n inte mossa!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *