Blogg i ny kostym

Är ni med? Håll i er nurå, så rycker jag med teatralisk schvung bort skynket från min skapelse och bjuder till vernissage: Här är den äntligen, den nya bloggdesignen som jag pratat om ända sedan i somras.

Någonstans värker en liten hård knut om varför i höga helvete jag prompt skulle göra så stor sak av det här, varför jag inte bara kunde hålla käften, pilla lite i tysthet på min kammare och sen försynt smyga in den nya looken, i hopp om att ingen skulle märka nåt.

För tänk om alla tycker det här är jättefult? Klantigt gjort och gräsligt och ”det var bättre förr”. Tänk om alla säger ”Herregud, hur tänkte människan nu?? #failsomfaan” – för sånt säger folk nuförtiden, det är nån trend, tror jag.

Så, vad kan jag säga? Please be gentle, okej?

Några brasklappar:

Jag valde att sluta pilla på kammaren nu, för jag insåg att om jag skulle fortsätta till dess jag själv tyckte sidan såg ”perfekt” ut, så skulle det aldrig bli nåt. Så – jag bestämde mig för att inte betrakta bloggen som en altartavla, utan som det ad hoc-artade anteckningsblock den alltid varit avsedd att vara.

Jag skulle utan tvekan kunna riva upp och göra om alltihop – en gång till. Jag har redan börjat från scratch fler gånger än jag ids hålla reda på. Men någonstans måste man ändå dra en gräns och komma till skott. Så – nu kör vi såhär. Jag måste ju inte vänta 3-4 år tills jag ändrar nåt nästa gång…!

Det finns mycket med den här looken som jag gillar: Att det är luftigare och ljusare inte minst. Jag hoppas att det ska vara någorlunda läsvänligt också, men jag är medveten om att textspalten är bredare än förut – och att det möjligen kan motverka lässyftet. Ni får hojta om det känns tungläst, så får jag in och pilla på det där igen.

Dessutom är designen nu responsiv, så den SKA vara fin även från mobiltelefon och surfplatta. Det jag sett där redan nu är att huvudmenyn tar alldeles för stor plats – så det får jag pilla på senare. Det skulle bli en dropdown-meny, var det tänkt…

Det finns andra saker också som jag inte lyckats få till – WordPress är enkelt att jobba med på många plan, men när man börjar gå in i finliret – dvs kodfilerna – blir det jobbigare. Särskilt när man, som jag, egentligen inte kan koda för fem öre…! Sånt får helt enkelt komma efter hand.

PS:

(Om nån skulle snubbla på det här inlägget och känna sig som expert på WordPress/PHP i allmänhet och temat Blaskan i synnerhet, så får du gärna hojta till. Jag har ett specifikt problem jag vill lösa, men inte vet var i höga håvete jag ska börja leta efter…)

PS 2:

Jag har i någon mån vänt lite på händelseförloppen här: Att jag gjorde klart bloggdesignen just precis igår så jag kunde ladda upp den just precis idag, har sina rutiga och randiga och terapeutiska skäl. I efterhand, och ur läsarperspektiv, kommer det antagligen att se en smula märkligt ut – men tro mig: It seemed like a good idea at the time, och det var det antagligen också.

(All will be revealed – in due time…!)

16 comments
 1. Tycker om typsnitten, särskilt inläggsrubriktypsnittet! Mer har jag inte hunnit känna efter än, eftersom jag är på jobbet och har lite lunch och bara kikade förbi, men vi ses mera senare …

  1. Tack! Jag hade först valt ett annat typsnitt till rubrikerna, men sen hittade jag den här fonten och blev dunderförtjust – så det fick bli den både till rubriker och header. Lagom spretigt för att vara jag, liksom! 🙂

 2. Ser snyggt ut. Kanske liiite brett att läsa på, men det kan vara en vanesak också. Sedan så läser ju jag din blogg mest från feed, så för mig gör det inget 🙂
  Har pillat med en massa olika temat för WP och grävt i PHP lite för mycket ibland. Vet inte om jag kan hjälpa, men du får gärna beskriva vad du vill ha hjälp med så får vi se om jag har stött på något liknande….

  /Mien

  1. Att temat är responsivt gör att det blir meckigare att fippla med exakta spaltbredder – så många ställen att ändra på, och alla mått är beroende av varandra… Ett smärre håvete, kan jag meddela!

   Det jag stör mig mest på med det här temat – och det är nog rätt temaspecifikt, snarare än allmänt php, egentligen – är att om man går in på Arkiv (i sidomenyn) och väljer en månad, så får man bara upp 3 rubriker i taget… Helt idiotiskt, jag vill ju att hela listan ska komma upp på en gång – när det nu ändå bara är rubriker, dessutom. Men var fasen regleras det, typ? Finns en fil som heter archive.php, men jag hittar ingenstans där det verkar regleras antal visningar per sida…

   1. Nu har du säkert redan kollat, men jag har för mig att den typen av inställningar ska gå att göra i admin. Dvs, du behöver inte in i koden och rodda. Fast nu när jag skriver det så undrar jag om det kanske bara är hur många inlägg som ska visas på första sidan. Måste kolla hur det funkar hos mig…

    /M

    1. Mjaa, alltså… Jag är tveksam, för som du säger kan man ställa in hur många inlägg som ska visas i vanliga flödet, men i det här temat ser arkivsidorna helt annorlunda ut. Först tyckte jag att det var värdo att få upp en lista med rubriker och datum, men vid närmare eftertanke kan jag tycka att det är rätt sympatiskt – MEN jag vill se hela månadens rubriker i en vy.

     Jaja, jag hittar det nog på nåt sätt… Nån gång. 😉

     1. Började titta på mitt eget arkiv och ser vad opraktiskt det är (visar hela inlägg). Planerar att ändra på det, så jag hör av mig om jag stöter på något som kanske kan hjälpa dig eller ge en ledtråd.

      /M

 3. hej jenny! tittar förbi lite snabbt om morgonkvisten (min då) och konstaterar att jag gillar det :). jag orkar titta och läsa och bläddra lite trots att det är tidigt och jag inte vet var glasögonen är (alltså har du valt bra färger och storlekar och tydliga typsnitt och gjort alltsammans tillräckligt luftigt). jag gillar den här bättre, den känns mjukare i kanterna och mindre ”jag vill få med allting”. dessutom är den naiv på ett ganska härligt vis. fin kontrast mot ditt mera vuxna skrivande. mäe, måste ta itu med dagen nu… riskerar själv att få höra en del ”Herregud, hur tänkte människan nu?? #failsomfaan” idag, känner jag, men det är val bara att kasta sig in i det med.

  kram,

  1. Haha – just det där med trångt och ”vill få med allt” var just det jag själv störde mig på med gamla designen, så då tänkte jag lite rätt där i alla fall! Och det naiva känns också ”jag” – även om du nu påstår raka motsatsen. Det kanske rimmar rätt väl med min dubbelnatur, helt enkelt…? 😉

   Må din dag bjuda #winsomfan snarare än #fail, för du är så klok att jag inte ens tror att du KAN ha otur när du tänker…! Tack för snälla ord och pepp!

 4. Tycker om! (Kanske delvis för att den är rätt lik min nästan-lanserade-officiella-blogg, som jag gjorde om i förra veckan? Inte på långt när så tekniskt fixad och så, såklart. Men själva luftigheten.)

  1. Aha – låter spännande med officiell blogg. Brottas själv med hur ”officiell” jag ska göra den här bloggen – egentligen är det bara en stor illusion att jag inte har efternamn här, och därmed skulle vara så himla ”anonym”. Ha! Inte ens jag är så naiv att jag tror på det där längre…! Men ändå. Jag får kika på din sen när den är klar, och inspireras i gengäld!

   Och luftigheten var vad jag själv ville åstadkomma genom att designa om, så det känns fint att du gillar just det!

 5. Jättesnyggt tycker jag! Luftigt och lättläst.

  1. Tack och bug och bock! Kul att ha träffat rätt – för det var ungefär dit jag ville komma. Det som är kvar är ju egentligen finlir, och det kan jag lika gärna fixa medan sidan ligger uppe… (Dessutom känns det roligare att blogga nu när jag är lite nöjd med hur bloggen ser ut…!)

 6. Åå, tjusigt!
  Jag gillar verkligen det stilrena, stora knappar och gott om luft runt om. Bakgrunden blir snygg när själva bodyn ligger lite ovanpå som den gör. Personligen gillar jag lite bredare läsfält som du har här. Gillart massor. 🙂

 7. …jag gillar fonten i rubrikerna också. Glömde nämna det ovan. 🙂

 8. Jag gillar verkligen utseendet, möjligen att det är något för brett, men det kan vara att du ledde in mej på den vägen *bllink* Annars så är det härligt att läsa och ditt rika skrivspråk, jag önskar jag hade samma härliga språk när jag skriver. Det kan hända som i förmiddags när jag var till KS och kvinnan som ansett sej inte kunna parkera blivit rätt snajdig trots allt, (bra med trånga garage ibland, då får man träning på att komma in på smala platser) i alla fall om jag jämför med kvinnan jag såg som hade varit igång en minut innan jag började ,höll på när jag parkerade och fortfarande höll på när jag rundade hörnet. När jag kom tillbaka hade hon lämnat platsen och parkerat någon annanstans och så svårt var det inte, ett omtag bara så var bilen där den skulle. Där hade du nog fått en bra historia.

  Jag blir alltid så bloggsugen när jag läst din blogg, så du inspirerar andra till att skriva!

  Kram Ann-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *