Utmaning med köpstopp – böcker

I scrapbookingkretsar har det blivit vanligt att folk utmanar sig själv att skapa si eller så många grejer innan de får lov att shoppa igen. Jag har gjort något halvhjärtat försök någon gång, men ofta inspireras jag just av nya grejer, så att det är just när jag har nya saker att leka med som jag får något gjort – och jag handlar inte för mycket scrapsaker längre. Förr kanske, men inte nu.

Däremot funderar jag på om jag borde instifta någon motsvarande utmaning vad gäller böcker. Blockera sajterna Adlibris och Amazon till dess jag läst åtminstone… 5? 10? 15? av böckerna som redan hotar spränga bokhyllan.

För det hjälps inte att bokbeställningen jag gjorde i måndagskväll inte ens nått sin svenska adressat (svågern), än mindre levererats till mig. Min nya Adlibriskorg är redan uppe i 7 artiklar och 565 kronor. På fyra dagar blankt. Och då har jag ändå hållit igen, tycker jag själv. Har jag läst 7 böcker under dessa 4 dagar? Nej. Jag är nånstans kring en tredjedel in i Extremely close and incredibly loud, och lika långt in i Svenska för idioter. Parallellt försöker jag pressa in en och annan dikt av Daniel Boyacioglu som inte alls tilltalar mig, och Kristina Lugn som tilltalar mig desto mer. Så jag läser – men inte går det fort. Långt ifrån lika fort som habegäret uppstår.

Först tänkte jag – okej, för varje bok jag vill köpa måste jag ha läst en bok. Enkelt. Men… Då hamnar jag ju i ett status quo-läge för alla de olästa böcker som redan står och dignar i hyllorna, och råder inte bot på alla tidigare impulsköp som står och dammar igen till ingen nytta. Alltså fick jag definiera om utmaningen: För varje bok jag vill köpa, måste jag ha läst ut 2. (Kursböcker undantagna ur köpstoppet – räknas dock som lästa titlar, åtminstone så länge jag läser skönlitteratur som kurslitteratur.)

Vad tror ni om detta? Innan jag får lösa ut nuvarande Adlibriskorg, måste jag alltså ha plöjt 14 av de böcker jag redan har hemma. (Fast ja – de fyra jag håller på med just nu måste såklart räknas…!) Känns tufft, men kanske funkar… Det finns mycket kul i min bokhylla redan – egentligen behöver jag inte köpa böcker på länge.

Nån mer som behöver utmana sig?


8 comments
 1. Vi är fränder där, du och jag…

  Jag utmanar, eftersom jag hitintills varit väldigt bra (!) på att kontinuerligt köpa nya böcker, trots att jag har minst ett dussin olästa i bokhyllan. Mitt problem är att jag så gärna vill läsa böcker när de nyss kommit ut och litteraturdebatterna går heta. Habegäret är ljusår ifrån en balans med läshastigheten… Funkar aldrig

  Så, i januari beordrade jag mig själv köpstopp, och har därmed ett orättvist försprång. 🙂 De enda bokutgifter jag ska ha under 2011 är för presenter (inte till mig själv…) och reservationsavgifter på biblioteket.

  Jag har än så länge hållit min överenskommelse, dock inte utan grav abstinens.

  1. Ah – fast då är det ju motiverat att kasta sig över böckerna så snart de kommit ut. Jag väntar ju nästan alltid tills böckerna finns som pocket (ofta än längre) – och sen får jag debattera i min ensamhet ”här hemma på bloggen”…!

   Och du – om jag BARA hade ett dussin olästa böcker i hyllan… *host*

   Samtidigt gillar jag min utmaningsform – att den inte är tidsbunden. Om jag ABSOLUT måste köpa en bok, så får jag – bara jag plöjt två andra böcker först! Flexibilitet, sa Bull. 🙂

 2. Jag har köpförbud när det gäller inbundna böcker. Jag är en sådan som inte kan tänka sig att läsa om böcker, så därför är inbundet ren kapitalförstöring för min del. Bibblan är min räddning! Fast ibland glömnmer jag att lämna tillbaka i tid och då får ju man böter… Men via bibblan sparar jag otroligt mycket pengar. Ibland får jag dock bära tillbaka olästa böcker. Viljan är ofta större än förmågan…

  1. Heh – jag är så notoriskt usel på att hålla reda på när böcker ska lämnas igen, att pocketböcker faktiskt ÄR den mest ekonomiska lösningen, bibliotek inkluderat…!

   Men det där med viljan kontra förmågan kan jag skriva under på – det är ju därför man sitter där och kärleksfullt klickar Adlibriskorgen full, gång på gång…! 😀

 3. Jag har så lite pengar att röra mig med att jag brukar lägga någon femhundring sådär var tredje månad någonting, mer än så har jag inte råd med. Däremellan skriver jag lista, lägger till när jag hittar någon bok jag vill ha så att jag minns det sen när jag har råd. Och medan jag har (ofrivilligt) köpstopp plöjer jag de olästa böckerna i bokhyllan. Är dock nere i 15-20 st nu bara. Nästan ingenting!

  1. Fast – väljer du oftast böcker som finns i pocket då? Mitt frosseri är ju oftast ett pocketfrosseri – 37-45 kronor per bok gör ju att man faktiskt får ganska mycket för pengarna… Brukar åtminstone jag trösta mig med när begäret skenar iväg.

   (Inte för att det hjälper stort vid ofrivilliga köpstopp, men ändå…)

 4. Hmm. Bodde inte du i utrikistan skulle jag tipsa om Bokbörsen, så du åtminstone kunde kränga en del av det lästa. Men nu skulle det inte ens gå ihop. Själv köper jag inga böcker, finns inga såna pengar. Bättre med totalstopp än att ändlöst behöva välja EN. Lånar desto fler och problematiken är lite densamma (får inte låna mer förrän jag åtminstone läst några).

  1. Jag HAR faktiskt köpt böcker från Bokbörsen några gånger – fast det blir så bökigt när man råkar beställa fem böcker och då måste betala in till fem olika antikvariat… Jag lyckades göra så en gång, och det blev både dyrt och fyllt av krångelkval.

   Men det är bra på så sätt att man där kan hitta sånt som inte längre finns i bokhandeln – köpte en ny kopia av min barndoms favoritsagobok, till exempel. (Den gamla var utsliten och strök med i en storstädning för några år sedan – men jag saknade den!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *