Så – vad blev det för kurser nu då?

De som följer mina öden och äventyr på Facebook eller twitter har kanske redan snappat upp eftermiddagens triumfrop, när jag äntligen fick tryckt genom min högskoleansökan för läsåret 2011/12. Det har varit en lång process att komma fram till vad det egentligen är jag vill göra och ägna mig åt.

Tillfälle att studera, på heltid, mitt i livet och med några års erfarenhet och lärdomar i bagaget – det är inte allom förunnat. Lika tacksam och lycklig jag är över möjligheten – lika svårt tycks det vara att riktigt bära ansvaret för att ”göra nåt bra” av de här åren. Det är svårt att förklara, och det är mycket möjligt att jag inte är fullt tillräknelig i frågan – jag har ju min gode vän (?) Luther som ständigt sitter på min axel och viskar dumheter i mitt öra. Jag vet aldrig riktigt vad som kommer därifrån och vad som är mina egna tankar.

Hursomhelst. Resonemanget kring att jag vill läsa (och lära!) något konkret, tydligt och ”nyttigt” har jag redan dragit flera gånger om. Och jag tvivlar på att någon blir förvånad över att jag bestämt mig för att plugga webb. Men för mig känns det ändå som ett rätt… stort steg, i en ny riktning. Jag ser fram emot att få lära mig jobba med form och design, och inte enbart textinnehållet. Det är som en väninna påpekade i ett mejl häromsistens:

Sedan tror jag att text och form är oskiljaktliga i ditt kreativa arbete. Om du gör en text finns alltid en form med innan den är klar. På bloggen till exempel. Eller dikter, som innehåller din handstil och radbrytningar på rätt ställe. /…/ Det är så du, du vill se hur det ser ut, för överföringsmediet är en lika stor del av innehållet.

Jag hade inte tänkt så noga på det där – men visst känner jag igen mig i det när jag ser tankegången. Och numera kommer jag titt som tätt på mig själv med att göra och tänka så…! Att integrera form och innehåll är nog ett naturligt förhållningssätt för mig, och jag vet att jag många gånger varit frustrerad över att yrkesmässigt vara hänvisad till bara det ena benet.

Det jag har sökt är ett ettårigt kurspaket i webbdesign. Det är det kurspaketet som har så skyhög antagningspoäng att jag inte kan vara helt säker på att komma in – men jag har sökt i alla fall. Och jag inser att jag inte blir någon fullfjädrad webbdesigner på ett ynkans år – men jag planerar att tanka ur det där året så mycket jag bara förmår, och sen har jag fått en hygglig kik under huven åtminstone. Då har jag lite koll på vad som går att göra, kan kläcka idéer och ställa initierade frågor till de verkliga kod-essen…! Det är ju inte så att jag är 20 år och kommer med en helt tom resveska…

Det känns som ett slimmat kurspaket med hög ”densitet” – och det verkar rätt för en halvgammal tant på studiegrönbete såhär mitt i… alltihop. Bara att be innerliga böner att jag kommer in…!

Men om jag INTE gör det, då kommer jag förhoppningsvis in på mitt andrahandsval istället. Det är i princip samma utbildning, fast bredare och tvåårig och mer teknisk. Det var den jag funderade på som intensivast igårkväll. Felet med det är just att det är bredare, inte djupare. Jag skulle nog hellre lägga MER tid på design, HTML, CSS osv – istället för att lägga till ytterligare grejer, som serverkopplingar och videoproduktioner och allt vad det var. Men som sagt – jag har satt det på första reservplats trots allt.

Tredje kursen jag valt är en liten 7,5 poängskurs jag tänkt smyga in utöver vad-jag-nu-kommer-in-på. Interaktion, design och användbarhet I. Ja, jag vet – det är jättedumt att planera att plugga mer än heltid, men jag vill så gärna gå den där kursen (där dessutom finns steg II och III att fortsätta med) och det verkade så rörigt med vilka kurser som ges vilka terminer och sådär, så jag tyckte att det var lika bra att peta in den när den nu går i höst. I might live to regret it… men så får det bli.

På plats fyra, fem och sex kommer lite luddigare kurser i psykologi och kognitionsvetenskap (den sistnämnda i princip med platsgaranti, om man fick tro förra årets antagningsstatistik). Det är intressanta ämnen, och säkert kul att plugga – men just nu är det inte riktigt vad jag vill, så jag hoppas att antagningsprocessen aldrig kommer så långt. Hösten 2012, däremot…!

6 comments
 1. Ja, det låter ju strålande – intressant alltihop! Vielen Glück!

  1. Danke schön för den fil-glycken, den lär behövas…! 🙂

 2. Spännande. Ska hålla alla tummar för att det går bra!

  Sen log jag lite åt din första mening, rättare sagt det här: ”när jag äntligen fick tryckt genom min högskoleansökan”. Lite tyskifierad i språket tror jag minsann. 🙂

  Kram
  Marie
  som har gjort om er tomt till krokusodling

  1. Tack! Fast tyskifierad… njej, det var nog snarare en hemkörd formulering för att illustrera vilket motstånd det varit i den här processen. Jag har bara skrivit om det i bloggen någon enstaka gång, men vänner och bekanta har fått stå ut med desto mer ält i frågan från min sida…! 😉 Jag vet inte ens vad det skulle heta på tyska, är jag rädd…!

   Odla på du – jag planterade krokuslökar för många år sen, sen grävde en viss oförståndig make upp dem igen… Varpå jag aldrig riktigt iddes börja från början. Motgångar är inte min bästa gren, typ. 😉

 3. Jag håller tummarna för dig och förstår VERKLIGEN Kafka-processen bakom beslut och åtgärd.

  1. Tack – nästa Kafka-ångest-process blir att avvakta antagningsbeskedet… I JULI (tror jag)!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *