”…dass diese Zukunft Auschwitz heißen sollte.”

På fredag är det dags för studiebesök med tyskaklassen. Det är jag själv som tjatat till mig att få gå upp till utställningen som finns högst upp i skolhuset, och som handlar om skolans historia.

Skolan där jag läser tyska heter Israelitischer Töchterschule, och var alltså en skola för judiska barn. Bilderna ovan är från skolans trapphus, och visar glada, tandlösa ungar… Och sen inskriptionen bredvid (min översättning):

De hade just börjat förbereda sig för sin framtid. Men andra hade bestämt att den framtiden skulle heta Auschwitz.

En annan vägginskription handlar om att mer än tvåhundra barn och vuxna ”försvann” från skolan under några gråkalla veckor under hösten 1941. Alla som sett Schindler’s list eller någon annan filmskildring från den här tiden, kan föreställa sig hur det gick till.

Sjuttio år sedan. Det är ingenting. De här ungarna borde ha levt idag.

Det är något med den där bilden som är helt omöjlig att värja sig mot. Kanske att det är ett helt vanligt klassfoto, av helt vanliga barn, som borde ha ett helt vanligt liv framför sig. Kanske är det att jag ser mina egna barn speglade i dessa sorglösa flin. Men jag tror att det blir till att utrusta sig med en rejäl bunt pappersnäsdukar om jag ska klara studiebesöket på fredag.

 

3 comments
  1. Lika tajt som grymt perspektiv.

    1. Ja. Och ständigt närvarande här. Jag har åtminstone väldigt svårt att skaka av mig tankar på vad som hände, just här – nästan nyss.

  2. Jag blir alltid lika berörd när jag läser om förintelsen… det är så hemskt och så verkligt och som du själv skriver det är endast 70 år sedan detta tragiska händelser utspelades i den mänskliga historien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *