Om nöden att äga en kakburk

Det var nästan lite spooky att gå in i mataffärn idag. Tyskarna har ju börjat bulla upp för julen, gubevars. Minns ni snövallarna längs vägarna vintern 1978-79, så kan ni föreställa er på ett ungefär hur det är att gå i en tysk mataffär i dessa dagar. Över en höjer sig formliga BERG av chokladkalendrar, pudersockeranvräkta ”Stollen” och specialutgåvor av alla slags sötsaker som tänkas kan – och några till.

Att tyskar gillar Süßigkeiten är knappast någon nyhet – och de verkar inte göra några undantag till jul…! En sak som känns positiv i sammanhanget är att medan svenskar köper ICAs chokladkalender för 10:- stycket, innehållande 24 små formgjutna klumpar av socker och palmolja med en lätt doft av kakao – är det riktiga doningar som tornar upp sig i de tyska matvarubutikerna. Lindts chokladkalender i tvåpack (märkt med ”Für mich” och ”Für dich” – lite gulligt, faktiskt) à €29.95 trängs med Hachels chokladkalender à €15 och kalendrar med Lübecker-marzipan á €20, sisådär.

Och så var det ju den där kakburken. Jag äter kolhydratfritt, så jag får inte äta några kakor alls – men den där burken måste jag bara äga. Det är den första souvenir jag köpt sedan vi flyttade hit, åtminstone den första som verkligen ÄR en souvenir. Jag vet inte om det är samma Lokstedt som ligger 10 minuter härifrån – fabriken ser inte riktigt bekant ut – men jag bestämde mig för att nu är det det.

Jag var till och med tvungen att köpa en extra (det var dessutom den sista de hade, tills nästa jul…!) till våra vänner som bor precis så att vi kliver av vid busshållplatsen Lokstedter weg när vi åker till dem.

Min burk kommer antagligen att få bo i närheten av mitt pyssel, och innehålla stämpeldynor eller bandstumpar eller knappar eller pappersblommor eller något annat spännande. Det får vi se. Först måste jag ju bli av med kakorna…!

6 comments
 1. Du… Jag förstår dig! Jag hade aldrig kunnat springa förbi en sån där härftig burk.
  Vad härligt med riktiga adventskalandrar!

 2. Tror du inte du har några aspiranter för det??? Hos oss hade inte det varit något problem.

  härlig färg på burken

 3. Jättehärlig burk, såklart att du köpte den,det skulle jag också ha gjort, jag älskar ju blått.

 4. Fabriken på bilden bombades antagligen sönder och samman av de allierade i augusti 1943 tillsammans med större delen av Hamburg.

  ”Den illa gör han illa far.” Gammalt ordspråk

  1. Ja, jo. Det finns ju en anledning till att man skiljer på ”altbau” och ”neubau” i samma stadsdelar här i stan. Själv bor jag i ett apfult neubau, eftersom huset som stod här under kriget blev ett minne blott. Men det är ganska gott om altbau-kåkar också, som alltså överlevde kriget – med varierande grad av ”renoveringsbehov”, misstänker jag.

   Det är… ”sällsamt” att bo i den här staden, i det här landet. Historien var så nyss. JAG nöts mot det där, i princip varje dag. Public service-media berättar om det, också i princip varje dag. Men vad gemene man tänker och känner… Ganska ofta känns det väldigt avlägset på den punkten, faktiskt.

 5. Superfin! Kan du inte göda maken med kakorna? Brukar funka på min!

  Är så avis på tyska adventskalendrar! Har hört talas om att det finns såna med Kinderägg. Fantastisch! Har inte sett nån sån i Sverige än. Men jag siktar in mig på en icke ätbar från Body Shop. Det får duga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *