Hjälp mig att fylla luckorna!

Sisådärja, nu har jag kommit överens med maken om det resonabla i att inhandla hela litteraturförteckningen på en gång och listan är finjusterad och avprickad mot Mittuniversitetes kursdokument.Sluträkning: 42 titlar, 3273:- 43 titlar, 3424:-… Men det är nästan all kurslitteratur för hela läsåret det, så det är egentligen inte SÅ farligt. Ska bli spännande att se hur Adlibris packar 43 böcker…!

Därmed tänkte jag fråga läsekretsen (!) om de böcker som Adlibris inte kan stå till tjänst med. Kanske står de i en bokhylla nära dig och har inte fått någon tillbörlig kärlek och omtanke på länge, och skulle kunna tänka sig att antingen flytta till en bokhylla i soliga Hamburg, eller också bara för en tid semestra lite här… Kort sagt – om du har någon av de här böckerna och inte regelbundet läser den, kanske jag kan få låna eller köpa den?

Saknade boktitlar

 • Lilla prinsessan – Francis Hodgson Burnett (1905, sv 1906)
 • Först så var det mörkt – Anna Höglund (1991)
 • Den vita stenen – Gunnel Linde (1964) (Den här kan finnas i bokhyllan hemma hos mamma, måste kolla innan jag köper.)
 • Ärtan och gruskornet, nr 1-2000 – Erik Mellgren (Det här lär vara en tidskrift för barn- och skolbibliotek, så hur jag ska få tag på den vete gudarna… Någon bibliotekarie i huset?)
 • Den gula väskan – Lygia Bojunga Nunes (1984)
 • Janne, min vän – Peter Pohl (1985)
 • Tom Sawyer – Mark Twain (1876, sv 1877) (Den här kan också finnas i bokhyllan hemma hos mamma.)

Hojta om du har en bok och kan tänka dig att avvara den, så kan vi säkert lösa saken när jag är i Schweden nästa vecka! Jag blir dig evigt tacksam – och betalar medelst kontoöverföring!

(Sen måste jag gnälla lite på kursledningen – nu upptäckte jag att i kursförteckningen har de stavat både författarens namn (Frances Hodgson Burnett) och bokens titel (En liten prinsessa) fel, så därför hittade jag inte boken på Adlibris. När jag hade koll på stavningen visade det ju sig att den fanns, trots allt. Ärligt talat – ska inte lärare på universitetskurser åtminstone kunna stava? Eller, om de inte kan stava, åtminstone dubbelkolla det de skickar ut till studenterna…? Eller är det jag som ställer helt orimliga krav nu igen? *grmbll* Å tredje sidan har Adlibris listat Maj Bylock som medförfattare till F. H. Burnett, så det är tydligen en knepig vetenskap det där. *cynisk, moi?* )

4 comments
 1. Kan tyvärr inte hjälpa dig med någon av titlarna men tänkte tipsa dig om att de svenska biblioteken ju har en service där man kan få låna böcker från bibliotek i andra länder på fjärrlån. Typ. Kolla om inte tyska biblioteken har en liknande service?

  1. Det visste jag faktiskt inte – kanske något att kolla upp. Tack för tipset! Annars har jag nog tänkt mig en repa på lokala bibblan i Hörby när vi hälsar på mormor där om en vecka. Tunna böcker kan jag ju plöja medan vi är där, och skriva nån slags minnesanteckningar/reflektioner om. Man ska kunna diskutera litteraturen med sin studiegrupp, så det är inte SÅ avancerat egentligen.

 2. Universitetsbiblioteken har ofta också fjärrutlåning, så det kan vara värt att höra med dem. Peter Pohl läste jag mycket av som barn/tonåring, honom gillade jag även den du hade med här ovan!

  1. Peter Pohl-boken var ”tillfälligt slut” precis just nu, så den kanske hinner dyka upp igen innan det är dags (i mars 2011…!) – men det var ju lite typiskt att inte få tag på den NU, när jag fick för mig att köpa hem ALLA böcker på en gång… Jag har aldrig läst Peter Pohl, men just titeln Janne min vän känner jag så väl igen… fast jag vet inte varför. Någon kompis kanske läste den och gillade den, eller nåt. Nu får jag snart veta vad jag själv tycker om den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *