Himmel & Ord

När läslusten och realiteten inte riktigt drar jämnt

| 1 kommentar

Om man på en och samma gång känner sig både sliten och understimulerad; höggradigt redo för semester – men samtidigt rastlöst uttråkad och med en stark längtan att fylla huvudet med nya, fräscha (?) och spännande tankar – vad gör man?

Min lilla egensinniga instinkt tycker att lösningen är att ta den här bokpackningen med på semestern:

Böcker

Jag vet inte om det verkar så smart egentligen…? (Och ja, jag hade givetvis missat några när jag tog bilden, så högen är just ännu något större.)

Idén var att ägna semestern åt att läsa alla spännande fackböcker jag köpt på mig genom åren, men som ännu står sorgligt olästa i bokhyllan. Några av dem är kurslitteratur på kurser jag måst avstå (fick jag styra över tingen skulle jag lätt vilja läsa minst 150% studietakt varje termin – fast jag har väl till slut tagit till mig realismens hårda lärdom…), men där jag tröstat mig med att åtminstone köpa litteraturen. En ganska fin tröst, men tiden har jag ju lik förb… inte haft för att läsa dem.

Andra är kursböcker jag förvisso tentat av, men ändå inte känner mig färdig med. Två av böckerna är gamla hederliga sociologiska trotjänare som jag läste för 20 år sedan, men fått för mig att läsa om nu när jag är drygt 20 år torrare bakom öronen än jag var när jag var 19… Och nu har jag dessutom upptäckt att båda ingår i kurser jag presumtivt ska läsa nästa år.

(Jag vet verkligen inte hur jag ska göra med det där. Ledarskapsutbildningen fortsätter ju i flera år till, men det finns inte en realistisk sportmössa att jag ska hinna studera också, utöver jobb, långpendling och hus-och-barnskötsel. Ändå har jag så svårt att släppa den utbildningen. Den är bland det roligaste jag läst, och dessutom ett ämne som är aktuellt i varenda projekt och varenda arbetsdag… inte minst om man jobbar inom verksamhetsutveckling, som jag nu ska.

Det här är en mental brottningsmatch som pågår i mitt huvud i dessa dagar. Jag försöker hantera den genom att inte hantera den – dvs genom att vänta och se. Går det så går det, om inte får jag acceptera det. Men även det är svårt… Släppa taget om saker är inte min bästa gren, helt klart…!)

Nu i sommar skulle jag hur som helst råda bot på det det där, hade jag tänkt. Beta av alla olästa böcker. Jag har en teori om facklitteratur att man skulle kunna tillbringa bara en dag med varje bok, för att få ett hum om innehållet. Det blir ingen djupläsning, men jag inbillar mig att man skulle kunna få med sig några intressanta idéer ur varje i alla fall – och veta vilka man vill fördjupa sig mer i.

Fast när jag nu ser dem såhär… Det ser nästan lite mastigt ut, tycker jag…? Och några av de där böckerna har jag ju verkligen ingen lust att släpa ut på stranden, direkt…

Jag har inte helt rationaliserat bort skönlitteraturen heller. Det lilla svarta fodralet under glasögonen är min kära Kindle – laddad med ett sextiotal olästa romaner. Bara så ni inte tror att jag helt snöat in på pluggböcker eller så. Bara nästan…

(Jag har faktiskt redan tjuvstartat på en av semesterromanerna, nämligen den traditionsenliga Stephen King-boken. I år blir det uppföljaren till den bok som alltid var min King-favorit när jag var ung, Talismanen. Uppföljaren har, såvitt jag förstått saken, samma huvudperson som Talismanen, men nu som en pensionerad polis på mördarjakt i två världar. 

När jag inte läste ut förra årets semester-King förrän i slutet av februari i år, hade jag faktiskt tänkt skippa King-traditionen i år… Men vafan, tradition är ju ändå tradition – eller…?)

Men ja. Som ni ser är det same procedure as every year vid den här tiden, då semesterläsningen ska planeras och packas – lusten och realiteten går inte riktigt jämnt ut… Vi får väl se hur det här ska sluta.

Så – vad ska du läsa på semestern i år?

(För jag behöver ju verkligen fler oemotståndliga boktips… Verkligen!
Åtminstone såna jag kan ladda Kindlen med…?)

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.