Himmel & Ord

Hipp hurra för Småland!

| Inga kommentarer

Idag infaller, med hejdundrande jubel och klang, konfetti och fanfarer, Smålands högtidliga landskapsdag. Hipp, hipp hurra för Småland. Vadå? Inte hört talas om Smålands landskapsdag? Men det vet väl alla att Smålands landskapsdag är idag? Det är ju fössta tossdan i mass…? 😉

***

Det här är alltså ett dialektskämt som driver med småländskans så kallade ”r-osäkerhet”, det vill säga att man dialektalt inte alltid uttalar bokstaven r. Jag hörde skämtet första gången av Ylva Byrman på Twitter, men jag vet inte om det är hon som hittat på det, eller om det kommer någon annanstans ifrån från början. Det allra roligaste med det här är att min svärmor, bördig från Växjö, inte  för sitt liv kan höra att det skulle vara nåt roligt med ”fössta tossdan i mass”…! Stor humor – åtminstone för en språknörd!

***

När ni läser det här är jag, som av en händelse, på väg just till Småland. Där ska redovisas personalekonomirapport, samt introduceras i arbetsrätt och personaladministration. Huruvida jag också hinner uppfylla mina #blogg100-plikter under helgen, återstår att se. Om inte, får jag råda bot och bättring på bloggbristen när jag kommer tillbaka. Bis dann!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.