Himmel & Ord

Ja, for fanden mand…*

| 2 kommentarer

*) min nivå av dansk improvisation – längre än så räcker den inte…!

[iframe src=”https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:jenny_li:playlist:0gfmLuUgbI0WYeXVXZaq9f” width=”300″ height=”380″ frameborder=”0″ allowtransparency=”true”]

Danska är ett språk många svenskar gillar att göra sig roliga över. Och visst, det låter ganska roligt med alla diftonger och halvsvalda konsonantföljder. Min danska väninna har nämnt vid något tillfälle att stavning är svår inlärning på danska på grund av att uttalet – som ungarna naturligtvis lär sig först – sällan ger några riktiga ledtrådar till hur ordet ska ”se ut” och skrivas.

Men att svenskar inte skulle kunna förstå danska? Nej, det köper jag bara inte. Så himla olikt svenskan är det väl ändå inte?

Fast en gång åt jag middag med ovan nämnda danska väninna och en holländsk tjej som bott flera år i Sverige och i mitt tycke pratar mycket bra svenska. Jag pratar svenska med båda – men de måste prata engelska med varann. Så varje gång en av de andra gick på toa under kvällen pratade jag svenska med den som var kvar. Men så fort alla var på plats i rummet igen, måste vi återgå till engelska. En mycket förvirrande afton, kan jag meddela.

(Dessutom kryddad med komplikationen att försöka beställa mat på tyska av italienska kypare… Mycket spännande.)

Nåväl, det var inte det jag skulle skriva om idag. Idag hade jag inte så mycket att skriva om, så jag tänkte bara rapportera att jag just drabbats av ett intensivt dille på dansk musik (framförd på danska, givetvis). Spellistan är än så länge rätt mager, men jag jobbar på den.

Ah, förresten – en annan anekdot: Intresset för dansk musik började egentligen med låten Sandstorm av Rasmus Seebach. Den gick på radion vid något tillfälle då vi bilade genom Danmark, och det enda jag uppfattade av texten var ordet ”stjerneskud”. Jomen tjena. Testa att googla ”dansk låt stjerneskud” så ser du att det är rätt värdelösa söktermer (om man inte är på jakt efter Brødrene Olsens gamla schlagdänga från 2000, men det är man rätt sällan…). Men det var liksom det enda jag visste…

Nu råkar väl jag vara lite envis av mig, så jag har lyssnat genom otaliga danska Spotify-listor på jakt efter rätt låt – och fann den till slut. Som tur är, är ju Danmark nu inte så stort. 🙂

Om någon sitter på länkar eller påminnelser om lämpliga tillskott till min dansklista… Hit med dem bara!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.