Om olika saker som flyger

Vakna såhär dags är: Jag och fåglarna i träden utanför.

Jag tänker att jag skulle vilja ha en ornitologisk version av appen Shazam, ni vet den som lyssnar in musik man hör och kan tala om vad det är för låt? Jag har ingen aning om vilka mina vakenbuddies är, fast de fyller luften och rummet så gott de kan. Vore roligt att åtminstone ha namn på sitt sällskap.

En god, om än avlägsen, vän konstaterade att det nu är 25 år sedan vi lärde känna varann. Halva hans liv, än mer än så om man räknar på mina årsringar. Visst, via Facebook har jag väl kontakt med folk jag lärde känna i 7-årsåldern, men det är inte riktigt samma sak. Den här vännen och jag har alltid haft en halv värld emellan oss, redan på den tiden då internet var något Hollywood producerade futuristiska skräckscenarier (tänk Wargames, även om den nu råkar vara ännu lite äldre) om men i övrigt inte hade någon som helst inverkan på människors liv.

På den tiden det var lite mer sport att hålla kontakten.

Över denna halva värld har brev skickats, böcker, presenter, foton… Adresser har kommit bort och på omständliga vägar återfunnits. (En gång med hjälp av dåvarande Televerkets utlandsnummerupplysning, som lyckades – fråga mig inte hur – leta fram ett nummer till min väns syster, som jag kunde ringa och be om en postadress.) (Vilket för övrigt innebär att jag talat med hans syster i telefon, men aldrig med honom själv. Vi håller oss fortfarande till skriftlig kommunikation.)

Sista gången adresserna kom på villovägar återfann vi varann på Facebook, vår tids nummerupplysning – och kanske det främsta skälet att vara med där; för att kunna bli funnen. Jag är lätthittad, med en tämligen unik namnkombination. (Vilket givetvis är lite på gott och ont, som allt annat.)

25 år… Time flies, som någon sa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *