Semesterrepriser, avsnitt 2: Let’s talk about politik

För att fortsätta lite på temat med personliga bloggrekord – igår reprisade jag ju mitt mest googlade inlägg – ska jag idag visa det inlägg som genererat flest besök under en och samma dag. Texten Let’s talk about politik kom till i samband med förra valet, då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och alla som inte röstat på dem var chockade och undrade hur det kunnat bli så. Mitt svar på det var (och är) att vi behöver prata mer politik, istället för att sitta hemma och fredagsmysa i våra egna bubblor.

Jag tycker faktiskt att det pratats mer politik under de fyra åren som gått sedan dess – åtminstone i mina kretsar, och där det inte pratades politik förut. Och i år är det dags igen. ”Supervalåret” är här. Och då håller den här texten att läsas igen.

Bonuslänk: Den här texten skrev jag ett par dagar senare, och på samma tema. Den håller också att läsa igen.

2 comments
 1. Jag håller med. Men det som är så tråkigt med att diskutera politik är att istället för att diskutera ska man tjafsa om vem som röstar rätt. ”Hur fan kan du rösta på det partiet, de tycker ju si och så!?”
  Då tappar jag lusten att diskutera.

  1. Ja…? Vad jag menar är ju att det är nyttigt, både för oss själva och för politiken i sig, att diskutera politik – inte minst med meningsmotståndare, när vi har dem i vår närhet. Att bara diskutera med likasinnade ger ju inte så mycket, eller hur?

   Jag kanske missförstår din kommentar – och jag menar egentligen inte heller att vi bara ska diskutera vad vi röstar på, utan vad vi tycker och tror på vad gäller samhället. Det är ju inte så att vi som medborgare bara har en partiblomma som åsikt, vi bär ju alla på någon form av målbild för vad vi tror är bra för vårt samhälle. Utifrån det fattar vi beslut om vilket parti vi ska rösta på. Men partivalet är ju verkligen den minsta delen av vårt politiska medvetande, och det är egentligen det jag skulle önska att vi alla var lite öppnare för diskussion kring.

   Det är en sak som jag tror skulle vara bra för samhället.

   Att diskutera politik och själv argumentera för vad en tror på och står för, är ju ett nyttigt tillfälle att själv bli bekant med vad man tror på – och varför. Det är också ett bra sätt att lära sig mer, vidga sina tankar för alternativ och nyanser man kanske annars skulle ha missat.

   Hemma har vi ganska intressanta politiska diskussioner. Maken och jag röstar rejält olika, fast när vi diskuterar är vi ganska ofta överens ändå, och jag är säker på att vi båda utvecklar vår politiska syn genom ATT vi diskuterar – även om det kan slå gnistor om samtalen ibland…! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *