Let’s talk about politik!

Igår kväll bloggade jag om att säga upp bekantskapen med folk av politiska skäl – och andra godtyckligt lösa boliner. Nu har jag inte promotat det inlägget särskilt mycket (brukar inte göra det med sånt som känns personligt på gränsen till privat, det får anses vara läsning för de verkliga trotjänarläsarna), men tycker ändå någonstans att det är anmärkningsvärt att gå in på Facebook idag, och upptäcka att just det är vad halva vänlistan sysslar med.

”Om du har röstat SD, vänligen ta bort mig från din vänlista…”

Bla, bla, bla. Jag har inte röstat SD (vilket alla mina vänner borde veta utan såna utspel) men jag har god lust att av ren princip ta bort alla som skriver något så urbota dumt.

TROR ni att man kommer åt rasism och främlingsfientlighet genom att frysa ut dem? Och låta dem BARA ha varann att snacka med? Är det vad ni tror på? Att det blir bättre då? Om någon av dina vänner har röstat SD, så har du väl för fan ett ansvar. Stå upp för fan, och argumentera för det du tror på!

Av den halvan som inte håller på att säga upp bekantskapen med eventuella vänner som röstat på SD, ägnar sig åtminstone hälften åt att på andra sätt ondgöra sig över att folk ”röstat fel”. (En kille verkade tycka att om bara alla röstat på Alliansen, så skulle allt vara bra. Jag passade på att föreslå honom att vi helt enkelt ställer in valet 2014 – så är ju saken biff!)

Hör upp nu en sekund, för det här är faktiskt viktigt: Att okunnniga, inskränkta och rädda människor OCKSÅ har rösträtt är en del av fenomenet demokrati. Det kan skrämma skiten ur oss – men det rockar också jävligt mycket fetare än alternativet!

Låt oss skärpa till oss allihop – låt oss prata politik med varann under de närmaste fyra åren. Inte bara du och jag som ändå tycker lika – utan vi alla. Ju olikare vi tycker dess bättre. Vad är det att vara rädd för, om nån tycker annorlunda än du? Du har väl mål i mun som alla andra, eller?

De haglande domedagsprofetiorna på Facebook idag är nästan mer deprimerande än valresultatet i sig. Valresultatet är inte något som hänt – det är bara en mätning. 5,6% röstade på Sverigedemokraterna – med över 80% valdeltagande kan siffran inte bortförklaras. Detta ÄR vad en stor del av svenska folket tycker och anser idag. Jag är böjd att kalla det ett ”socialt rop på hjälp”. Många människor har röstat utifrån ett missnöje som grott till bitterhet under lång, lång tid. Man förvirrar sig och blandar ihop äpplen och stångkorvar så det står härliga till (och såvitt jag förstod av någon tidningsartikel jag läste i förra veckan går SD:s skuggbudget inte ens ihop, så de löften man gett under valrörelsen är baserade på en budget som är felräknad) – men det är ”bara” ett symptom på människor som förlorat framtidstron och istället längtar tillbaka till länge sedan svunna tider.

Att så många röstar på SD är inte en sjukdom i sig – det är ett symptom. Och om vi nu ska lära oss något av det här, så är det att ta ansvar för hur det här landet mår. INTE genom att kasta ut invandrare, eller säga upp bekantskapen med folk som ”röstat fel” – utan genom att börja snacka med varann. Det gäller oss vanliga ”dödliga” – men också politikerna ”där uppe” i riksdagen. Är det någon gång det är läge att lägga ner pajer och ruttna tomater och börja prata seriöst med varandra, så är det väl nu? Det är inte läge för blockpolitiskt ställningskrig nu. Det är läge att ta det valresultat vi har, och göra det bästa av det.

Eller? Är det jag som missuppfattat syftet med att ha val överhuvudtaget?

18 comments
 1. Nä, du har sunda åsikter och tänker ungefär som jag. Jag skrev för ovanlighetens skull själv en liten textsnutt om detta igår natt: http://skogsstjrna.blogspot.com/2010/09/stoveltramp-overenskommelse-och.html
  Det ingår ju i demokratin att det kan ”bli fel”. Cirka 95 % av svenska folket vill inte ha SD där. Men nu är de där, och hur agerar resten av det politiska etablissemanget då för att få till det så bra som möjligt med valresultatet i ryggen?
  Skönt att du är en till som tänker. Hoppas vi är många.

  1. Ah – great minds think alike. Eller öh, olika. Eller… Äh, great minds THINK, punkt slut! 😉

 2. Bra rutet!

  1. Tack! 🙂

 3. Bra formulerat, Jenny!

  1. Tack – jag kände att det behövdes sägas, när så många verkade ha råkat i panik över valutgången… Jag tycker också att det känns läskigt, men nu är detta ett faktum vi får förhålla oss till – och då känner jag att vi bör göra det på så ansvarsfullt sätt som möjligt – allihop.

   INTE sticka huvudet i sanden igen tills nästa val…!

 4. Håller med du!

  Men sticker inte under stol med att min omedelbara reaktion när jag hörde att SD tagit sig in var nåt i stil med: ”Halvfult ord” hur kunde det gå till? Och det skrev jag på fejjan också 🙂

  För jag trodde i ärlighetens namn inte att det skulle hända. I krokarna där jag bor är sympatin för den politiken mer eller mindre osynlig. Men nu efter att ha sett resultaten för komunerna runtomkring, har jag insett att det är mer utbrett än jag förstått.

  Det ska utan tvekan bli intressant att se vad som händer i riksdagen framöver. När det gäller alla partierna.

  1. Jomen – alla är ju mänskliga. Jag satt väl själv och stirrade på skärmen igår och skakade på huvudet åt eländet. Men – det är ju som det är. Såhär tycker tydligen fem procent av svenskarna, shit – men nu får vi deala med det.

 5. Man kanske ska vända på myntet och se något positivt med det här resultatet. Det finns en massa missnöjda människor i Sverige som letar efter enkla utvägar. Kanske dags för de ”vanliga” partierna att ta tag i det här nu?

  1. Jo, det är ungefär så jag menar. Att det visar med all önskvärd tydlighet att nu måste vi börja lira politik på allvar, läsa på, prata med varann, hålla dialogen öppen. Var och en på sin front, och politikerna i riksdagshuset. Precis som det alltid borde vara.

 6. Jag tycker du slog huvudet på spiken här och har länkat till ditt inlägg – hoppas det är okej? (Annars tar jag bort det förstås).

  1. Självklart! Det är ALLTID tillåtet att länka vidare. Jag vill gärna se var länken hamnar – WordPress ska visa sånt åjtomojtiskt, men det funkar inte för mig. Gåd knåws waj, men som sagt tjoa gärna när ni delar länkar härifrån. Inte för tillstånd, men för att bloggografen är nyfiken!

 7. Sitter här med rysningar när jag läser din text Jenny! Du har formulerat dig så otroligt bra och beskriver verkligen kärnan i det som hänt och hur vi bör hantera och förhålla oss till det. Tror att många är rädda för att diskutera politik irl men att det på facebook blir lättare.
  Våra andra riksdagspartier har en stor utmaning framför sig de kommande åren och även vi ”fotfolket”.
  Stort tack Jenny för att du delade dig med dig!

 8. Jag känner som du, i stora drag. Mycket välskrivet!

 9. Du skriver så bra! <3

 10. Så rätt!! Och så bra formulerat!

  Jag tror inte heller på utfrysning, de måste in (eller ja, helst inte då, men nu lever vi ju trots allt i en demokrati), synas, ifrågasättas osv. Tror deras budskap och (troliga) tillkortakommanden blir synligare då!

 11. […] Let’s  talk about politik! Share and Enjoy: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *