Fotografisk backspegel – ett år i femton bilder

Nej, som sagt – jag är inte så värst nöjd med mitt fotoår, trots att jag fotograferat mer än på länge. Om det beror på att jag faktiskt blivit sämre/slarvigare som fotograf, eller mer handlar om kräsenhet och att jag inte riktigt hittat min typ av bildspråk… tja, det lär jag väl märka under 2014.

Här är några av bilderna från 2013 som jag inte är alltför missnöjd med i alla fall:

 

Vinteräpplen_650Korgen med vinteräpplen är en av de första bilderna jag tog med nya kameran, tidigt i… tja, vad som borde ha varit våras, men i själva verket var den vinter vi fick för ett år sen. I mars kom snön och kylan, en vecka efter att jag råkat kläcka ur mig att ”det bästa med Hamburg är de tidiga vårarna” från en solig uteservering. Jojo. Och när kameran var ny och suget att fotografera som störst – då var världen frusen, färglös och karg, den tid på året jag tycker är som allra fulast och tristast… Men äpplena hade lite färg i alla fall, där de stod uppställda utanför en butik för heminredningsdetaljer, som gjort för flanerande fotografer på jakt efter färg.

 

ÅretsBästa-1I början av året gick barnen på judoträning. Det var mycket coolt i början – inte minst med dräkter och bälten och utsikterna att få slänga sin sensei i mattan… Men efter en termin var det väl inte riktigt deras grej i alla fall och det var alltmer protester kring träningarna. Både ljudliga och eh… lite mer subtila. Som i den här bilden. Fast jag är en hemsk mor och utnämner bilden till en av årets favoriter i alla fall.

 

ÅretsBästa-3Och så New York. New York, New York. Jag tog så mycket bilder – varierande kvalitet, förstås – och jag har knappt visat en enda, eller hur? Jag vet inte varför. Lite som New York själv – det är för stort, för mycket att ta in och processa. Ens i bildform. Nu kan jag visa, för nu handlar det inte om New York, nu handlar det om bilder jag råkar ha tagit där. Den här, en klassiker från Staten Island-färjan.

 

ÅretsBästa-2Caféfönster. Downtown Manhattan.

 

ÅretsBästa-4Segelbåt i Conservatory waters i Central Park.

 

ÅretsBästa-5Grand Central Terminal.

 

ÅretsBästa-6En felexponerad bild som jag valt att inte försöka korrigera. Jag gillar något med transparensen i det överexponerade. Och så gillar jag förstås sönernas uppsyner. Bröderna Bus. Ler och långhalm.

 

ÅretsBästa-7Och en till på temat ”söner poserar fritt och med egenhändigt valda minspel”. Det blir mycket såna här bilder nuförtiden… Den här är dessutom tagen på en idrottsdag där båda grabbarna vann silver i längdhopp i sina respektive årskullar, bland alla elever på svenska utlandsskolor världen över. En dokumentärbild minsann, för familjealbumet.

 

ÅretsBästa-8En gråruggig morgonpromenad genom trista kvarter. I en rabatt utanför ett funkishus spretar några ensamma blekrosa blommor. Bilden blir ungefär likadan den – fuktruggig och blektrist. Tills jag får för mig att konvertera den till svartvitt. Sedär! Där var den ju!

 

ÅretsBästa-9Och den här… Skulle jag ha valt en bild från 2013, skulle jag nog ha valt den här. Den känns som en tavla – och ändå är den i princip inte bildbehandlad ett enda dugg. Det var precis sådär vackert den där dagen, i ett skogsbryn utanför Värnamo. Funderar på att göra den här till en riktigt, riktigt stor canvas och hänga över sängen eller så.

 

ÅretsBästa-10Tåg. Resa. Rörelse.

 

ÅretsBästa-11Ljus och skugga, Dammtor Bahnhof, Hamburg.

 

ÅretsBästa-12Fotgängare i motljus. Streetfoto från Hamburg, Rödingsmarkt. Jag försöker öva mig i olika sätt att skildra staden jag bor och lever i. Att ta bilder där intet ont anande människor kommer med är otäckt och kluvet – men också det enda sättet att skildra staden som en levande plats, så om jag inte vill flytta hem så småningom med många tusen bilder som bara skildrar döda ytor och detaljer, måste jag försöka övervinna min fobi för att bli sedd med att ta bilder.

(Sen vill jag ändå inte trycka upp kameran under näsan på folk, som en del så kallade ”streetfotografer” gör, för konstens och bildvinkelns skull. Det är bara inte min grej. Bilden ovan och de två nedan är bilder jag tycker om, och som motsvarar den sorts streetfoton jag vill ta. De har en i mitt tycke ”respektfull distans” till personerna i bilderna, även när de är rena porträtt.)

 

ÅretsBästa-13Rökande florist. Streetfoto från Hamburg, Isemarkt.

 

ÅretsBästa-14Facebookar på arbetstid? Streetfotofrån Hamburg, Isemarkt.

 

3 comments
 1. Jättefina foton! Streetfotona håller jag med dig om, respektfullt avstånd men ändå nära. Nyfiket. Den överexponerade bilden på grabbarna är jättefin, tänkte inte alls på exponeringen innan jag läste texten. Bra urval.

  1. Tack, roligt att höra! 🙂

   (Och jag bryr mig inte heller om att bilden är överexponerad, men jag vet att det finns folk som är snara med att påpeka sådant, så brasklappen var väl mest riktad till dem. ”Ja, ja, jag vet”, typ. 😉 )

 2. Jag njuter verkligen av dina bilder! Den svart-vita blomman är helt fantastisk! Eftersom jag behöver människor som promenerar för mina tavlor, fotar jag ganska ogenerat. Men jag försöker se ut som om jag tittade och beundrade husen bredvid…
  Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *