Himmel & Ord

Sliten gammtant jämrar sig

| 2 kommentarer

I förrgår åkte jag 50 mil med tåg. Igår körde jag 60 mil i bil. Idag känner jag mig som 70 år – minst. (170, kanske snarare…?)

Det är väl det där med att ladda om efter att ha tömt batterierna som tar längre tid när man blir äldre, en påtaglig grej som faktiskt markerar skillnaden mellan att vara 20 och att vara 40, tänker jag. På de allra flesta vis föredrar jag 40 framför 20, men just det där är lite jobbigt faktiskt.

(Och sen måste jag le lite åt ”ungdomarna” på kursen i helgen, som bestämt menade att det var stor skillnad på att vara 29 respektive 32 år, medan jag glatt buntar ihop både ett och två decenniers åldrar i det allmänna ”min ålder, ungefär”-begreppet…)

Den här veckan sitter jag med enormt mycket att göra, saker som väl egentligen borde ha blivit gjorda i förra veckan men inte blev det – på grund av höstlovsturné, barn och allmän mänsklighet. Och det går SÅ trögt! Har idag hunnit svara på en (1) fråga i en egentligen rätt simpel hemtenta – åtminstone den simplaste av de tre som ska lämnas in imorgon, och definitivt den jag hunnit längst med. Det handlar om att göra korpussökningar om språkbruk – det vill säga söka på olika ordformer i så kallade korpusar, sammanställda databaser med stora mängder text från olika källor. Tidningstext, lagtext, blogg- och twittertexter – det finns lite allt möjligt.

(Fast besynnerligt nog inga myndighetstexter, vilket jag hade behövt till min essä – den besvärligaste av de tre texterna som ska in imorgon. Tyypiskt.)

Att göra korpussökningar är inte svårare än att Googla, men för ett trött gammtants hjärna att dra intelligenta slutsatser ur sökresultaten känns verkligen ohemult tungt idag…

Det kommer bli en låång vecka, det här…

***

(Men ja, det ska komma roligare texter än den här också. Lite summering från kurshelgen och Falun – möjligen rent av med en och annan bild. Ska bara få lite Ordnung på inlämningsuppgifterna först. I’ll be back, som Schwarzenegger sa!)

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.