#blogg100: Åt helvete med lyriken!

Lösryckt citat ur dagens skrivarbete:

”Kapitel 5
– i vilket två pojkar övervinner ett körsbärsträd och hittar en skatt i ett skatbo.”

Det gick, krasst uttryckt, åt helvete med lyriken. Första deadline var i förra veckan, och i det läget hade jag exakt NOLL skrivna ord att lämna in. Paniken var fullständig. Vad gör man? Jag bannade mig själv, hade ångest, ont i magen, och försökte förtvivlat pressa ur mig några lyriska rader – vad som helst, bara nåt att lämna in.

Pyttsan. Lyrik, särskilt inte existentiellt orienterad sådan som den jag planerat, kommer inte till så. Prosa kan man alltid skriva på tvång och viljekraft, den kan man pressa sig fram till – ni vet med den klassiska formeln ”1 % inspiration and 99 % transpiration”.

Med lyrik är det en annan femma, det vill jag nog påstå efter de senaste veckornas kamp mot den totala skrivkrampen. Jag har försökt alla knep jag kan: Skriv nåt annat, skriv vad som helst, bara skriv (hej #blogg100). Gör andra kreativa saker. Gå ut, få luft, läs, träna…

Men icke. Ju mer jag försökte, desto mer lossnade det inte.

Så idag gav jag upp. Måtte fan ta lyriken, jag har en deadline! skrek jag och slet fram två kapitel av en barnbok som jag började på för några år sedan. Sen skrev jag: ”Kapitel 3…” Resten av dagen förflöt helt enligt formeln ovan – 1 % inspiration och… ja, ni fattar.

Men jag skrev i alla fall.

Jag kom så långt som till ett halvfärdigt Kapitel 5. När det blir klart imorgon ska jag skicka in hela rasket till handledaren – och så är jag faktiskt bara en vecka sen med första inlämningen. Min handledare – som ju var väldigt förtjust i mitt upplägg till lyrikprojekt – kommer möjligen att bli en smula förvånad, men det kan inte hjälpas.

Det blir det här – eller ingenting alls. Och därtill är jag alltför envis…!

Apropå citatet

Jag älskar när bokkapitel börjar med en presentation. ”Kapitel X, i vilket person A möter person B och händelse C inträffar.”  Jag twittrade om det där häromdagen och fick tillsammans med en annan twitterboknörd ihop en liten lista på böcker med kapitelpresentationer:

Tre män i en båt (och Tre män på velociped skulle jag tro, fast den har jag inte läst) av Jerome K. Jerome
Trollkarlens hatt av Tove Jansson
Candide av Voltaire
Don Quijote av Miguel de Cervantes (som jag inte heller läst, så gudarna allena vet hur jag visste att den har kapitelpresentationer)…

Men nog måste det finnas fler minnesvärda böcker att lägga till listan? Tillskott emottages tacksamt – keep ’em coming, bara…!

8 comments
 1. Hur var det i Frans G Bengtssons Röde Orm – böcker? (Har inte kunnat kolla, men det kom för mig: ”Hur jul drack i Harald Blåtands hall…” ).

  1. Röde Orm-böckerna du letar efter står så fint i min bokhylla, kan jag meddela: ”Hur Kroks lycka ändrade sig två gånger, och hur Orm blev vänsterhänt” – till exempel. Praktexempel, hur kunde jag missa den? 🙂

   Tack för tips!

 2. Spiderwick-böckerna. Särskilt den första gör det bra, den som heter Vättar i väggen.
  Är inte Boktjuven upplagd så? Måste leta upp den och kolla …
  Gillar inledningen till kapitel 3. 🙂

  1. Slarvigt skrivet av mig … skulle ha skrivit ”gillar presentationen till kapitel 5”, för det var ju så det var. Slog upp Boktjuven. Det var inte kapitelpresentationer, det är mer små illustrativa textinlägg, hur man nu ska beskriva dem.
   Exempel:
   ☙ Det enda som är värre än en pojke som avskyr en ❧
   En pojke som gillar en.

  2. Aha – Spiderwick-böckerna har jag missat, men Adlibris listar dem som lämpliga för 6-9 år, så de är ju högintressanta, både att läsa tillsammans och för den store som börjar kunna läsa själv… Tack för tips!

   Snick-snack – kapitel 3 eller kapitel 5, jag förstod ju hur du menade i alla fall! För övrigt kan jag meddela att inledningarna till kapitel 1 och 2 är riktigt bra – fast de skrev jag ju för länge-länge sen, så det vore fusk att citera nu…!

   Jag kollade också Boktjuven och kom inte heller på hur man skulle beskriva de där inflikningarna… Men det är lite åt samma håll, berättelsen glimtvis ur ett mer abstrakt/allmänt perspektiv. Gillar!

 3. First thing to spring to my mind: Neal Stephenson uses these kinds of descriptive chapter subtitles extensively in “The Diamond Age”. The Wikipedia page points to Charles Dickens as origin for that, I wouldn’t know: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Diamond_Age#Charles_Dickens
  And thirdly, Umberto Eco has them in “Il nome della rosa” (German: „Der Name der Rose”).

  1. Aah – The Name of the Rose I’m at least familliar with, I haven’t read it but I did see the Hollywood-version of it…! 😉

   Neal Stephenson – did we talk about him? I don’t remember, and lately I’ve been wanting to read tons of new (to me, that is) stuff, but ending up hardly reading anything… Unread still, either way!

   As is, I’m sorry to say, Dickens. THAT’s a major flaw. I’m even carrying a Dickens or two in my Kindle – but it doesn’t seem to help… 😉

   1. I thought we talked about Stephenson, too, but couldn’t remember for sure as well, so I didn’t mention it. Possibly when talking about Cyberpunk? Anyway, if you are interested, I can borrow you Diamond Age, or if you want, can have Quicksilver http://en.wikipedia.org/wiki/Quicksilver_(novel) for yourself (never managed to read it and now afraid of it – it’s first of a trilogy). He’s well worth reading.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *