Lucka 22 – Julhandel och alla inköpslistors moder

Jag vet inte riktigt hur det gick till… eller hur det går till, vartenda år. Hur dagarna drar sig fram, på en och samma gång linkande av decembertrötthet och ilande, schwooschande som bara decemberdagar kan, och rätt som det är är det den 22:a och ingenting är förberett. Min facebookfeed avslöjar allt om hur man borde ha gjort – folk har pyntat och bakat och klappat och fixat i flera veckor.

När jag började julskriva den här kalendern hade jag nog någon slags ambition att Den Här Gången Ska Jag Också Göra Rätt. Hänga upp julgardiner till första advent, laga lutfisk och koka knäck. Jojo. Det gick som det gick med den saken… Igen.

Nåväl – misären är inte fullständig: Vi har julfint med (plast-)gran och mängder av ljus och tomtar och julkulor i girlang över de vanliga gardinerna, (plast-)grankvistar i vas och en elektrisk glasfiberupplyst alpby med ett litet tåg som kör runt-runt-runt i snöig idyll. Jag har bakat pepparkakor och jag har gjort glögg, så lite juldoft har vi också fått med. Lite julstök light, sisådär.

Fast julklappar var det sämre med. För att inte tala om annan julmat än de där pepparkakorna. Så dessa två faktorer skulle vi åtgärda idag (jaja, igår då). Den 22 december.

Kamikazeuppdrag.

(I Tyskland har man ju den lilla extra kryddan på julplaneringen att det verkligen är stängt i alla affärer alla röda dagar OCH söndagar. Efter tre år i det här landet har jag fortfarande inte vant mig vid att inte kunna säga ”äh fan jag glömde köpa…” och sticka iväg och fixa vad som saknas. När som helst.) 

Nåväl. Vi lever och med några veckors jullekommer nog att hämta oss från den traumatiska julhandelsupplevelsen . Fast jag missade rätt dag med kalenderluckan innan jag fick en lugn stund att skriva något… Men nu har vi huset fullt av mat (ja, balkongen också, för den delen), klapparna väntar på inpackning och julen kan få komma bäst den känner för.

Pust.

[iframe src=”https://embed.spotify.com/?uri=spotify:track:1ieq2YaXJBzyJ33fOYvG8W” width=”300″ height=”380″ frameborder=”0″ allowtransparency=”true”]

1 comment
  1. Well done! Jag skriver just nu julkorten (du får ett verbaldigitalt: god jul!!!!) och sedan ska vi äta frukost, julpynta och klä granen. Känns absolut tillräckligt tidigt, tycker jag. (Eller näh, inte julkorten, dem hade jag velat ha gjort en vecka tidigare, men jag hade bestämt mig för att inte göra några alls, och sedan ändrade jag mig…)
    Håller med om att det är skönt när det mesta av julmaten och klapparna är hemma. Och jag är sååå van vid sista minuten – fast förra året köpte jag många julklappar via webben, och de kom i mellandagarna, så det blev lite improviserad hoppsan-jul, klappmässigt (förlåt, kusinerna!). 🙂
    Nåja, God jul och allt det där! Som dottern tyckte att vi skulle skriva på julkorten. Kram och tack för en fin kalender (jag har väntat på luckor ibland, läst ikapp ibland när jag inte har hunnit, och knappt haft tid att reflektera och kommentera. Men mysigt!!) /L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *