Vårens vånda överstökad!

Sådärja. Efter stor vånda är höstens kursval inskickat (förvisso med option på att ändra anmälan ett par dagar till, men ändå). Jag har fyllt i många reservalternativ, men jag hoppas givetvis komma in på de tre översta alternativen – och nånstans i min förmätna själ med höga gymnasiebetyg räknar jag med att göra det också. Nåt litet privilegium ska man ha för Duktiga Flickans slit på gymnasiet…

Den observante noterar att jag valt webbdesign på grundnivå – och det har faktiskt med kursupplägget på Högskolan Väst, där jag pluggat det här läsåret, att göra. Hela det här kursåret har varit vansinnigt intensivt – och jag kan inte med bästa vilja i världen anse att deras ”grund-” eller rent av ”nybörjarkurser” faktiskt är anpassade för verkliga nybörjare. Jag är en rätt bra bit från trög, men jag har slitit hårt det här året, utan att komma hem med full pott i kurserna. Det har aldrig hänt för. MEN – jag började från ruta 1 i höstas, och det har jag varit i princip ensam om.

I vart fall verkar jag nu ensam kvar av oss som faktiskt började från ruta 1 i höstas… Just sayin’.

Min programmerarvän, som hjälpte mig plugga Javascript i vintras, höjde ögonbrynen nästan ända upp i taket när jag berättade att vi på en halvtids 10-veckorskurs i ”Grundläggande webbdesign” förväntades lära oss HTML/XHTML, CSS och Javascript – och då glömde jag ändå nämna XML, som också ingick i kursen. Det tempot funkar för studenter som redan kan mycket från början. Men att en nybörjare ska lära sig något vettig med de förutsättningarna är inte realistiskt.

En annan kritik jag har är att kursåret inleddes med kursen ”Introduktion till digital grafik” – nästan helt inriktad på grafik för tryckta medier, när samtliga studenter pluggar design för webb. Hm…? Dessutom ingick inte momentet ”skapa mockup” i grafikkursen, vilket satt mig på efterkälken hela året. Jag hade aldrig gjort mockups i Photoshop – och även om jag förstår att det inte är så svårt bara man kommer igång, har jag med tempot i övriga kurser inte haft en chans att ägna ”sidotid” åt att bemästra den lilla detaljen. På mina kurskamrater förstår jag att de kunnat det i flera år, så för dem var det inget problem. Men… kallas det nybörjar- eller grundkurs ska man väl kunna komma in som nybörjare, eller…? Har jag missat nåt?

(Kan tillägga att jag fick VG på grafikkursen, så det som ingick hade jag full koll på – mitt problem var att kursen inte omfattade det jag hade behövt lära mig. Jag använder just nu Lynda.com-föreläsningar och självstudier (i mån av tid) för att lära mig även det, men ändå. Ett kurspaket på grundnivå måste för tusan vara komplett!)

Hursomhelst. Jag har lärt mig mycket under det här året ändå, men kunskapen är fortfarande väldigt osorterad och jag känner mig osäker. Så – jag tar om det. En del av det i alla fall. De där kurserna (en på hösten, fortsättning till våren) går dessutom på kvartsfart, så då känns det som att man bör hinna smälta och tja, ”sortera” under tiden. Jag tror det är ett klokt drag.

Skrivkursen är också på grundnivå, men rymmer journalistiskt skrivande, som inte fanns i de tidigare skrivkurserna jag gått – det gör att jag tror den skrivkursen blir mer dynamisk än den jag läst tidigare – som jag upplevde som rätt trist på slutet. Jag har b-kursen med i listan, men lägre prioriterad – den är inriktad på dramatik och ”modern lyrik” har jag för mig – och det kändes inte ett dugg inspirerande, så… Nej. Skrivande får aldrig pinas fram, även om en liten blåslampa kan vara på sin plats ibland.

Och informationsarkitektur för webb – tja, den känns ny och matnyttig, så den talar väl för sig själv.
Jag tror på det här upplägget i alla fall, det känns kul och lagom dynamiskt! Är det höst snart…? 😉

(För övrigt ska jag plugga sommarkurs också, det har jag nog glömt att berätta: Jag snubblade över den här kursen och kunde inte låta bli…! Man kan väl, med visst fog, tycka att jag borde lära mig sånt där ”organiskt” så att säga – men det är inte alldeles enkelt att förstå och ta till sig allt man ser omkring sig, och jag tyckte att det kunde vara ett bra komplement till ”fältstudierna”…!)

2 comments
  1. Roligt – även sommarkursen!

    1. Ja, det känns kul – och förhoppningsvis ett tempo som tillåter reflektion och ”process”, för det har saknats det här året…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *