Om att en dag vara en del av fornhistorien

Jag hade faktiskt en nyårsambition att 2012 skulle bli mindre ambitiöst, och jag ska inte ägna det här året åt att sitta vid datorn och hyperventilera och inte ha tid med något annat. Men sen visade det sig att kurserna jag håller på med slutar en vecka tidigare än jag fått för mig, och eftersom jag nu efter jullovet redan ligger långt efter med ungefär allting, ligger jag just nu lite risigt till. Ergo – denna och nästa vecka får jag nog finna mig i att sitta vid datorn och hyperventilera och inte ha tid med något annat.

Den här veckan läser jag, skriver, andas och drömmer om Javascript. Nej, det är inte ens så roligt som det låter, kan jag meddela, och att börja med första föreläsningen på onsdagen och ha en färdig inlämningsuppgift klar till deadline på söndagen… Nej. Inte om man inte är programmeringsunderbarn och minneskonstnär. Jag lär mig massor, och börjar få kläm på hur det funkar, och det är bra – jag skulle bara behöva några veckor till på mig. Nåväl. Jag gör vad jag kan och så får jag väl komplettera arbetet. Upp vägrar jag ge iaf.

En sak jag håller på med just nu, är att med javascript visa dagens datum på en webbsida, och på jakt efter användbara kodsnuttar fann jag den här oansenliga lilla raden:

getFullYear() – The four digit year (1970-9999)

Med andra ord: År 10.000 är det kört. Då får framtidens programmerare en sjuhelvetes Y10K-bugg att lösa. Det skiter vi ju i idag, det är verkligen inte vårt problem…! Men det är lite spännande att plötsligt ha hisnande 7988 års perspektiv framåt. Hur ser världen ut då – vid tidens slut enligt dagens datorer?

Javascript lär vara lika obsolet då som kilskrift och hieroglyfer är idag. Finns vi ens då, vi människor (snackar inte individplan nu, alltså – såpass kan jag räkna själv, tack), eller har vi slutgiltigt upphört existera som art? Vi vill ju gärna se framtiden som något stilrent, datoriserat och högt utvecklat – trots att vår mångtusenåriga historia knappast pekar i den riktningen.

Och samtidigt… Utvecklingen från första glödlampan till dagens avancerade datorer, inbyggda i telefoner och surfplattor gick ju oerhört mycket snabbare än utvecklingen från flintyxor till verktyg smidda i järn. Lika lite som en stenåldersmänniska skulle ens kunna föreställa sig dagens samhälle – lika lite kan jag ens göra mig en föreställning om hur världen kommer att se ut när den tid som är min är förpassad till en parentes i fornhistorien. Och blir det ens fråga om UT-veckling? Eller möjligen AV-veckling, av mänskligheten…?

Jaja, detta apropå parenteser. Nu åter till Javascripten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *