Om sommarstädning och förlåtelse

När jag smygstartar sommarstädningen, förvisso ganska ostrukturerat och utan det djäfvlaranamma som uppgiften antagligen kräver, slår det mig att städning ibland handlar om förlåtelse. Jag menar inte veckostädningen nu – den håller sig förhoppningsvis på ett mindre existentiellt plan – men den där stora Nu Ska Den Gamla Skiten UT Och Det Nya Livet In-städningen, som inbegriper att man tar fram stora svarta sopsäckar och rensar ut saker som inte ryms i Visionen om Ett Nytt Liv.

Förlåtelse…? Ja, förlåtelse. Förlåtelse för gamla begångna misstag, för personliga svagheter, tillkortakommanden – och regelrätta felköp.

”Jamen den var ju så dyr!” tänker vi, som om vi på företagsekonomiskt vis inbillar oss att så länge vi behåller saken är kostnaden så att säga orealiserad, och går därmed att fiffla bort i livsbokföringen.

Jag vill påstå att kostnaden inte bara är realiserad, trots att sakerna vi samlat på oss står så prydligt uppradade i våra skåp och samlar damm. Jag vill påstå att så länge de står där, dras den där kostnaden från våra energikonton som ett jävla autgiro, och vi betalar vårt felköp om, och om, och om igen. För att vi förvägrar oss själva förlåtelsen för att vi är mänskliga och gör fel ibland.

Det där gäller att komma ihåg när man sommarstädar.

Fast det gäller förstås för allt annat vi gör också. Förlåtelse – och sen gå vidare.

6 comments
 1. Så sant! Vi planerar också för den stora sommarstädningen.

  1. Ja, alltså – jag rensar rätt ofta… Men antagligen inte hårt nog, eftersom jag måste göra om det så ofta. Få se om jag får upp tempot lite imorgon… Får se idag som uppvärmning och inför-start-meditation, eller nåt…! 😉

 2. Du är så klok, Jenny! Vardagsvisdom!

  1. Tack! Det kändes som ett litet ”Aha!-moment” när jag gick och grunnade på det här i förmiddags faktiskt… Inte minst det där med att det gäller mer än städning. 🙂

 3. Jag tycker man ständigt rensar och har högar med saker som ska på Tradera eller loppis el liknande. För mig känns det bättre att sälja så blir förlusten inte lika stor, känns det som i alla fall.
  Men nu har jag försökt börja tänka när jag köper något; kommer det här hamna i högen till nästa rensning, och oftast är svaret -ja! = köp inte! Funkar ibland men inte hela tiden.

  1. Ja, jag har ju också Traderat en del i mina dagar… Fast för mig är det där också en fälla – för då blir det ett Stort Projekt, och högarna blir liggande. Då är frågan: Är energikostnaden värd de tjugor jag eventuellt kan få in på den här prylen?

   Att GE bort grejerna är ibland det mest ”ekonomiska”. Fast här är det ju ett problem att jag inte har så många att ge bort grejer till. Mina böcker är på svenska, och jag vet inte om jag känner nån som är intresserad av dem ens. Scrapsaker ska vi bara inte tala om… Men jag måste rensa för att må bra, så enkelt är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *