Motivationskris

Jag genomgår en monumental motivationskris vad gäller mina tysklektioner. Jag var där idag, efter att ha missat två (2) lektioner i rad sedan förra gången jag var där. Men gissa vad? De höll på med samma saker idag som förra måndagen. Gick omständligt genom samma sega läxa (som jag förvisso inte hade gjort, eftersom jag trodde att det var gamla nyheter – men ändå. Jag hankar mig genom läxgenomgången ad hoc, det är liksom det enda tuggmotståndet på en och en halv timme.

(Och nej, det innebär ändå inte att jag sinkar klassen.)

Nästa vecka har jag själv bett att läraren ska gå genom när man ska använda ß respektive -ss, så då får jag väl infinna mig. Och fredagen i veckan därpå ska vi besöka ett museum – som jag också bett om. (Lektionerna hålls i en skola som förr var för judiska barn, och allra högst upp finns ett museum som lär visa vad som hände dem 1942.) Det ser jag fram emot – vi ska få guidning av museiföreståndarinnan, så vi lär oss nog tyska ändå. Utan att ägna 90 minuter åt att traggla genom hemläxan.

Jag har lovat mig själv att slippa fler tyskkurser. Jag ska bara överleva de 10 veckor som återstår till sommarlovet, till hösten skiter jag i det. Det måste finnas bättre sätt att lära sig tyska. Real life, typ. Jag har redan börjat kika på Adobe Illustrator-kurser – förvisso på samma studieförbund där jag nu läser tyska, men då är det ju en kurs med undervisning på tyska, för tyskar. Illlustrator är ett program jag velat lära mig, men aldrig fått tummen ur – därför tänkte jag att det kunde vara läge att testa så här.

Tyvärr verkar den längsta kursen som ges vara 4 veckor lång, en kväll i veckan. Jag hade helst velat gå en hel eller åtminstone halv termin, hinna få lite ”studiecirkelkänsla” och sådär. Men så gör man tydligen inte här – har tittat på fotokurser med samma baktanke förut, men utan resultat.

Men när jag satt på lektionen idag och långleddes så det formligen kröp i mig, kände jag (inte utan viss desperation) jag att det måste finnas bättre sätt. Det bara måste!

6 comments
 1. Jag är övertygad om att det finns bättre sätt! Jobba som volontär någonstans en dag i veckan, gå en kurs i vad som helst, utsätt dig för språket hur som helst – men strunta i kursen som verkar döda all lust för språket.

  Museet låter intressant. Hoppas det blir ett bra besök.

 2. Måste lägga till att jag för många år sedan gick en sommarkurs på folkhögskola och lärde mig framkalla fotografier. På samma kurs fanns en kvinna från Italien som jobbade som tolk på EU-parlamentet. Hon hade redan italienska och engelska och något mer språk men nu var det svenska som stod på tur. Hon ägnade hela sommaren åt att gå olika kurser på den här folkhögskolan för att lära sig svenskan. Det var en vecka fotoframkallning, en vecka magdans, en vecka gjuta i betong, en vecka skriva noveller. Och så vidare. Det verkade så roligt.

  1. Åh ja, det låter verkligen som ett roligt sätt att lära sig ett språk – och som sagt, lite mer ”på riktigt” än genom att sitta och tvinga sig genom dessa lektioner som skulle få en snigel att dö av leda…!

 3. hej jenny :)!

  motivationssänkor är så trista… men tycker absolut att du ska leta reda på andra saker att lära dig PÅ tyska. det är ett mycket roligare, mera utmanande, effektivare, värdefullare och allt vad du kan tänka dig sätt att lära sig ett språk på. illustrator är jätteroligt :). och smart. kan bara rekommendera. ville faktiskt också… nästan… rekommendera en bok som jag håller på och läser och som jag tror skulle kunna intressera dig :). jag säger nästan, för trots att den blivit väldigt hyllad så är det en del saker med den som jag finner enormt irriterande. har du läst ”den röda grevinnan” av yvonne hirdman? i vilet fall så tänker jag på dig när jag läser den (och inte enbart för att den i mångt och mycket utspelar sig i tyskland). det är något med språket och historien. om man lyckas bortse från att den är ganska rörig och dessutom i mitt tycke innehåller alldeles för många parenteser, vilda gissningar och personliga små funderingar. historien är rätt fascinerande emellertid och språket och skildringarna med. personligen hade jag önskat att hon hade skrivit en regelrätt roman – den hade kunnat bli fantastiskt – istället för en gissningsbiografi. men man kan ju inte få allt ;). hursomhelst, tänkte att den kanske kunde intressera.

  kram så länge,

  1. Tack för boktips (ja, och språkinlärningspepp – tro mig, idag behövs den mer än någonsin!) – jag kollade på den på Adlibris, den verkar spännande. Tänkte att jag kanske ska testa den som ljudbok när jag plöjt Mästaren och Margarita – men när du skriver att den är rörig och full av parenteser, blir jag tveksam till ljudformatet… Kanske helt enkelt ska vänta tills jag åker till Sverige härnäst!

   Tror Illustratorkursen är mer eller mindre spikad – kul kurs, och på köpet får jag uthärdlig tyskövning… Och så passar det såå väl in i mitt övriga pluggpussel! 😉

 4. åh, bra med kursen :)!

  och röstar absolut för riktig bok, inte bara ljudbok. dels tror jag att den skulle bli ganska pladdrig och rörig, dessutom… det finns en hel massa riktigt fina foton i den! tror att du skulle uppskatta dem med ;). hon måste ha haft en duktig fotograf (eller flera) omkring sig.

  kram kram,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *