Och så reslektyren

Och om det är någon som till äventyrs oroar sig för att jag får tråkigt under semestern, så kan jag meddela att någon sådan risk inte alls föreligger. Det här är de böcker jag kånkar med mig den här gången – för några dagar. Jag önskar att jag verkligen vore så snabb med läsning att jag hade en sportslig chans att läsa ut alla dessa under ledigheten, men jag får väl i vanlig ordning vara glad om jag hunnit läsa ut en av dem.

Pappan och havet är förvisso påbörjad, familjen har just angjort ön och letat sig fram till den gigantiska fyren. Jag är en mycket Jansson-ovan läsare, och jag vet uppriktigt sagt inte vad jag tycker om boken än. Förutom att det är omöjligt att läsa den UTAN att bryta på finlandssvenska i tanken. Människoätande människor i Märsta är en av månadens kursböcker – liksom Barnbokens byggklossar (i mitt huvud även känd som genusfloskelsamlingen – men det är i mitt huvud det…) och Skrivarbok.

Även mytologiboken längst ner till vänster ska läsas för en av kursernas skull. Vi har till uppgift att skriva en novell om 1500 ord (längsta hittills!) med utgångspunkt i en antik myt. Jag kan inte alla sådana – men jag hittade det här gamla bokreafyndet i bokhyllan och tänkte att jag skulle damma av mina kunskaper en smula.

Symboler, sagor och metaforer är en spännande bok som skulle ha kunnat vara kursbok men inte är det. Den kopplar symbolspråk till psykologisk tolkning – och det lät så spännande att jag var tvungen att köpa den. Den kan, förstås, visa sig vara kvalificerat dravel den också, men – det återstår att se.

Igelkottens elegans har jag velat läsa länge – alla som läst den verkar hylla den, och den handlar bland annat om en filosofikunnig portvakterska i Paris (?). Bara en sån sak. Jag tänker mig att den kanske är vad Sofies värld aldrig blev för mig – en trovärdig och läsvärd historia som väver in filosofin. Vi får se – den är ren nöjesläsning – liksom Flickan med bibelspråken, en novellsamling av Frithiof Nilsson Piraten. Jag ska återkomma till varför jag läser den när jag recenserar den, så det tar vi en annan gång!

3 comments
 1. hej jenny! önskar världens trevligaste spa-vistelse och är nära på grön av avund :). bokhögen ser spännande ut, men bara för att du inte ska bli besviken… igelkottens elegans handlar inte om det du tror ;). det är inte filosofi på den nivån, möjligtvis handlar den om livsfilosi.vilket så klart inte är tokigt det heller. alltså, den är bra (fast nu har jag ju läst den på orginalspråk och man vet ju aldrig hur böcker ter sig i översättning), förutom slutet i min mening. det känns floskligt och ihopsvängt i ren desperation. läs den absolut, men ja, med lite andra förväntningar ;).

  och så förstår jag precis vad du menar ang kurserna! jag trodde ju att alla distanskurser skulle vara baserade på trevliga pratvideofilmer efter bildbehandlingen och viskom och blir alltid lika besviken när jag får en länk till nästa föreläsning och det är en pdf 🙁 ! pdf:er i all ära, de fyller ju sin funktion, men det är ju ingen föreläsning… det jag läser nu har i och för sig ett forum där även lärarna är mycket aktiva och man får helt ok svar via mejl, men det är ju ett ganska trist sätt att lära sig på.

  nåväl, trevligt spa och trevlig läsning :).

  kram,

 2. Inte så mycket filosofilärdomar i Igelkotten vad jag kan minnas, hoppas du inte blir besviken. Däremot just charm i porträttet av portvakten och av att vara en ordmänniska som inte har en naturlig passa-in-plats i sitt samhälle, där historien blir mer lättläst strax efter mitten av boken. Ska bli kul att höra vad du tycker …

 3. Spännande att höra vad du tyckte om böckerna! Skall klicka in på bokus senare i kväll tänkte jag, med ett öga på Let’s Dance, och beställa ett gäng böcker till vår resa i mars. Kanske en bra idé att läsa din blogg litet noggrannare, och få litet tips…

  Ha det bra, jag ser också fram emot en mellokväll i morgon 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *