Den vackraste sagan: The Arrival av Shaun Tan

Förutom att bloggen håller på att urarta (?) till en ren bokblogg, blir det nu lite bakvänd ordning på recensionerna; Häromkvällen recenserade jag boken jag läste senast, och nu kommer en bok jag faktiskt läste redan i november eller början av december.

Men faktum är att The Arrival (eller Ankomsten på svenska – fast jag begriper inte riktigt syftet med att översätta en bok utan text…) gjorde så stort intryck på mig, att den fick bli årets julklapp, och jag har därmed noga undvikit att prata om den – i väntan på att alla klappar skulle bli utdelade och lokalt begapade innan jag så att säga pratar brevid mun.

Det här är utan tvekan en av de vackraste böcker jag läst. Jag tycker att var och en som anser sig ha något uns av kultur och kärlek för livets sköna värden bör läsa den. Det är en roman – men den innehåller inte ett enda skrivet ord. Åtminstone inte skrivet på något språk som går att läsa i ord. Istället är det en tecknad roman – fast jag skulle inte heller vilja kalla det en serieroman, även om den förvisso är byggd kring bildrutor precis som vilken tecknad serie som helst. (Inte alltid just så smårutigt som i bilden – men ändå.)

Berättelsen handlar om en familj som splittras av hot och oro – men också av hoppet om att finna en ljusare framtid. Mannen reser i förväg till ett land på andra sidan havet för att finna bostad och arbete. Kvar i ett skrämmande hemland, där farorna hotar som draksvansar över himlen och staden, måste hustrun och dottern vänta på att få följa efter.

Temat är högst verkligt och har åtskilliga paralleller genom människans historia och kulturer. De konkreta detaljerna är däremot byggda på ren fantasi – figurer,  miljöer, skrivtecken, arkitektur… Ändå är det här egentligen inte en fantasybok, som så många räds och drar öronen åt sig och säger att de inte ”gillar”. Det är en högst realistisk skildring – som händelsevis råkar utspelas i en annan värld. Just de främmande världarna som möts under mannens första tid i det nya landet, illustrerar utanförskapet dess bättre. Det dubbla utanförskapet rentav – för förutom att mannen i sitt nya land har svårt att förstå sig på samhället han hamnat i, har människorna där en annan referensram än hans och lika svårt att relatera de. Och det känns igen.

Men – det är en god berättelse på så sätt att det är mestadels goda människor han möter, goda och öppna och nyfikna. Människor som delar sina egna berättelser, människor som blir huvudpersonens vänner och nya referensram i tillvaron. (I just den aspekten skulle man, med viss cynism, kunna argumentera för att berättelsen för ett ögonblick ändå blir orealistiskt fantasiorienterad – men låt oss helt enkelt den lilla detaljen därhän.)

Jag tycker att tecknaren Shaun Tan har tagit ut svängarna den här berättelsen på ett sätt som bara ett visuellt medium tillåter. Jag har svårt att se den här berättelsen förmedlad med samma intensiva behållning,  om den vore berättad med ord. På vissa uppslag är teckningarna snarast filmiska – de skapar ett slags panorering som bygger en stark känslomässig närvaro i berättelsen. Jag är där, känner mannens litenhet, hans längtan efter familjen, oron inför det han har framför sig – men också beslutsamheten att detta är vägen ut, för att rädda sin familj undan det som hotar hans land.

Den är en verklig pärla, den här boken. Låna den, köp den (och låna ut till dina vänner…!), läs den. Jag lovar – ditt liv blir lite rikare om du låter den här boken komma till dig.

3 comments
  1. Håller verkligen med!

    1. Roligt att du gillade den också – jag hade det på känn, faktiskt! 🙂

      (Och när jag frågade ut din man om han trodde att du redan läst den, pratade han om att du utnämnt Harper Lees ”To kill a mockingbird” till den fulländade romanen – så nu står den på min läslista (och i min bokhylla, händelsevis…)!

  2. […] Jenny, för julklappen – och jätteroligt att läsa om boken på din blogg. Hoppas du skriver fler recensioner och kommentarer kring läsupplevelser i stort och smått på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *