Himmel & Ord

Youtube-tips: Sugar – the bitter truth

| 20 kommentarer

Eftersom det nu blivit en del hälsoprat på sistone, tänkte jag ge er med en länk till en föreläsning (ja, en hel, faktiskt!) som finns på Youtube. Sugar – the bitter truth heter den, på amerikanskt dramatiskt manér… Föreläsaren heter Robert Lustig – vilket ju är ett lustigt namn för en svensk lyssnare. Men ändå. Filmen är lång, och den är på sina ställen oerhört biokemiskt obegriplig – men den första halvtimmen är fullt begriplig för vanliga dödliga, och visar statistiska studier om hur kostvanorna faktiskt förändrats under de år som fetmaboomen pågått i västvärlden.

Jag tog mig friheten att saxa en bild ur filmen:

Det här är nog en utveckling de flesta av oss känner igen. Cocacolaflaskornas utveckling från originalflaskorna från 1915 på 20 cl via 25 cl som fortfarande fanns när jag var barn, även om 33 cl blev vanligare och vanligare (och som barn var jag inte dummare än att jag hellre valde Fanta när det vankades läskeblask, eftersom en Fanta kom i 33 cl flaskor…! Inte ”posenten, Helge” men väl centilitrarna…) – och vidare till dagens standardflaska på 50 cl. 50 cl motsvarar, teoretiskt sett,  2,5 portioner – men vem tusan köper en halvliter och delar med 1,5 polare? Nej. 50 cl är den nya portionsförpackningen, så är det bara. I mitten tronar en supersize från det glada 80-talet – fast de finns ju än idag. När vi var på Mallorca i somras sålde Burger King 75 cl (!) för en spottstyver – inklusive fri påfyllning…!

Filmen handlar allra mest om High Fructose Corn Syrup – en sockersirap med högt fruktosinnehåll som i Sverige går under namnet Isoglukos, glukosfruktossirap eller fruktosglukossirap. Men även vanligt socker redovisas tydligt, och man får en tydlig bild av att kroppen inte alls förbränner kalorier som kalorier, utan att vilket slag av kalorier kroppen FÅR att jobba med har oerhört stor betydelse för hur dessa kalorier förbränns – och hur vår kropp mår.

Så – investera 90 minuter av ditt liv i en föreläsning om kroppens biokemi. Kom igen. Se de första 10 minuterna åtminstone? Tio minuter, för gammal vänskaps skull…? (Jag är nästan säker på att om du sett tio minuter, så kommer du att vilja titta åtminstone tio eller tjugo minuter till sen…!)

20 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.