En rivningstomt i Altona

Det finns en sak i Hamburg, som man aldrig ser i Stockholm. Övergivna, tomma byggnader – mitt i stan. De ligger där lite grand som döda kroppar, mitt ibland de levande. Täckta av grafitti, med krossade fönster mot de tomma rummen innanför. De här husen är inte utrymda för någon vecka sedan – de har stått tomma länge.

Det fascinerar mig – tomter är uppenbarligen inte vara samma hårdvaluta i den här stan som det är i Stockholm. Eller i någon av Sveriges större städer. Jag vet inte om ”öppen fastighetsdöd” förekommer såhär någonstans i Sverige? I norrländska glesbygden, kanske? I Stockholm exploateras varje kvadratdecimeter – i och för sig även det på gott och ont. Men de övergivna döda byggnaderna minner knappast om något gott – förutom möjligen intressanta motiv för nördiga fotografer som jag.

De här bilderna är inte tagna i någon obskyr förort. De är från stadsdelen Altona, som möjligen inte hör till de mest fashionabla delarna av stan – men definitivt inte till de skabbigare (förutom just det här kvarteret, förstås). Skulle jag jämföra det med någon del av Stockholm skulle jag säga Söder-om-Söder, eller rent av Söder-om-Folkungagatan… Och ändå ser det ut såhär. (Liknande områden finns för övrigt även häromkring där jag bor – och det här området anses verkligen vara posh-posh så det stänker om det…!)

Någon gång, när jag inte har barnen med mig överallt, kanske jag törs jag snoka runt mer när jag kommer en plats som den här.

8 comments
 1. I Norrland (framförallt inlandet) finns det en hel del övergivna hus… även hyreshus men mest villor.

  1. Ja, i och för sig – övergivna villor finns ju lite varstans. Fast inte många i Stockholm… 🙂

 2. Har du besökt den här sidan?
  http://www.jornmark.se/

  1. Nej – men vad glad jag blir för länken, tack! Jag älskar sådana bilder – och har en dröm om att smyga runt och fotografera det bortglömda, övergivna. Härlig inspiration – och Övergivna platser finns som böcker också, såg jag!

 3. Beauty of decay- underbart. Finns alltför lite i Stockholm, jag håller verkligen med. Fick mitt lystmäte i Budapest och skulle kunna åka dit för att se mer av just det.

  1. Jag är kluven – skulle jag verkligen vilja att det fanns mer av i Stockholm eller inte? Jag blir lite provocerad av det övergivna, skitiga, trasiga… samtidigt som det lockar och pockar på mig.

   Jag vet inte. Jag kanske passar på att utforska medan jag är här, och är glad att Stockholm är så prydligt som det är, när jag kommer hem igen…!

 4. Hej, eftersom du var inne på min blogg o kommenterade så ska jag göra samma sak hos dig. Altona, gillar jag, har varit där en del o bott i Berlin. dessutom. Anledningen till att det ser ut som det gör i sthlm beror ju mest på att stan sålts ut till krämarna. Att stan omvandlats till bostadsrättsnäste gör att varje kvm-millimeter blir värdefull som spekulation och det gör det också omöjligt att hitta billiga lokaler. Sedan hade sossarna en saneringsiver på sjuttiotalet och skulle riva allt som var gammalt, så nu ser ju stan ut som den gör. Inga hyresrätter o finns dom är de dyrare än borätter. Stockholm förvandlas från en ganska olikartad stad till ett medelklasshelvete där pengar går före allt i boendet. Fråga mig, jag har bott i sthlm i snart sextio år och idag är det omöjligt för en ung människa att starta ngt om man inte har kapital,rika föräldrar osv…annars, lev väl
  micke berg

 5. I dagens samhälle så leker och pysslar föräldrarna för lite med barnen och jobbar för mycket. Mer pyssel åt barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *