Målfokus eller autofokus?

Jag har vartenda fönster och ena balkongdörren öppna, klockan tio över nio på kvällen – och jag tror att jag håller på att klibba ihjäl, hela jag. Det har varit så hela dagen, såg mulet ut men visade sig vara stånkvarmt – sen kom regnet vid sjutiden, men inte tusan hjalp det…

Nåväl – imorgon ska det regna. Vilket är mindre lyckat eftersom imorgon är fotodag. Jag ska få personlig guidning genom Hamburgs arkitektoniska (ni skulle bara veta hur många gånger jag fick stava om det ordet…) Mecka – HafenCity. Spännande. Ska nog låta bli att ge mig på att plåta hela dagen med enbart 50mm-optik, som jag gjorde under förra årets Kelby-walk i Stockholm. Månget ögonbryn gick i taket den gången, kan meddelas…!

(Är för övrigt anmäld till årets upplaga i Hamburg, ska bli skoj. Rundan utgår från Landungsbrücken, och där har jag ju varit förstås – men sen tror jag att de traskar vidare österut, och det är nya territorier för mig. Jag får försöka hålla jämna steg med gruppledaren, han är engelsman så jag slipper plåga omgivningen med min icke-existerande tyska. Han beskrev för övrigt sin egen tyska som ”ropey” efter 4 år, så… Jag är tydligen inte den enda hopplösa Ausländern i stan!)

Å andra sidan har jag inte så många skojiga gluggar (jo, det heter så – om man är nörd… eller nörd-wannabe, kanske!) att välja och vraka mellan. Och inte kommer den saken att förändras inom överskådlig framtid heller. Efter moget övervägande och självrannsakan har jag nämligen insett att jag är en kräsen jä… typ som ska låta bli att slösa småpengar (sic!) på saker som jag ändå bara blir missnöjd med – och istället se till att spara ihop till grejer jag verkligen vill ha.

Sålunda sparar jag nu till den här sötnosen:

Den kostar sisådär tolv-tretton lakan hos Cyberphoto – härnere är den lite billigare, så jag räknar med att mina drygt tvåhundra åjros motsvarar ungefär en femtedel av godbiten. Nästa sommar borde jag vara i hamn, särskilt om jag ser till att registrera kollektivtrafik-abbonnemang, och slutar slösa småpengar på U-bahnbiljetter…!

Fast visst blir man frestad att köpa billigare grejer. På Facebook idag började jag prata med en kompis om hennes favoritobjektiv – ett 70-300 från Tamron, som vid snabbkoll betingar facila 124 Euro på Pixxass (vet inte om de är billigast – de är bara den webbutik jag har adressen till och brukar använda för att kolla). Det är inte mycket. Och teleobjektiv vore najs på semestern…

Och sen kollade jag förstås på Canons eget 55-250-objektiv, som fått ganska goda recensioner – och bara kostar 229 euro… Gah! Det är jobbigt att både vilja ha kakan och äta den, kan jag meddela! (Och ja, jag inser att det är jordens i-landsproblem det här…)

Men morgondagen kommer att skjutas medelst 28-80mm som jag köpt av en väninna för ett par begagnade cyklar…! Och så får nog 50-millimetaren hänga med ändå – man vet ju aldrig. Från Stockholm by plenty till Hamburg by detail, kanske?

1 comment
  1. Hoppas du får det trevligt och att vädret håller sig ok.
    24-105’an har jag lånat en gång och gillade den. Men mitt favvo är 17-40, lite olika användningsområden dock. R’s favvo är 24-70, som jag tycker är lite mkt glas att släpa runt. Den är rätt tung, och särskilt med hans kamera.
    Kul att du använder objektivet, cyklarna har kommit till användning också! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *