Snubbelstenar hjälper föga när ingen VILL minnas

Stolpersteine-1

Jag vaknade bedrövad i morse, tung om hjärtat över tillvaron och samtiden och den förbannade mänskligheten som fan aldrig verkar lära sig något. Gick in på twitter för att se vad andra bedrövade människor hade att säga – och mötte samma gamla vanliga gomorron-hur-är-vädret-hos-dig-då-dravel som jag möter varenda jävla morgon. Business as usual.

Och jag blev så sjukt provocerad.

För jag tänkte på de här stenarna, som finns lite varstans i trottoarerna i tyska städer, som påminnelse om det som hände, fast det aldrig borde ha fått hända. Och jag funderar på vilka det blir som släpas skrikande från sina hem nästa gång, medan kringvarande priviligierade snattrar om väder och semesterplaner och Linas jävla matkasse. Papperslösa flyktingar? Rumänska tiggare? Romer? Transexuella? Någon av alla underpriviligierade grupper vi helst inte låtsas om att de finns, vänder bort våra ansikten från, helst glömmer helt och hållet – framför allt det där att de är människor som alla andra, som vi hellre avhumaniserar och demoniserar med myter och rena lögner.

Men så vakna, människor. Se vad vi håller på att göra med vår värld. Igen.

Det är helt jävla otroligt.

8 comments
 1. TACK!
  Tack för att någon ser och reagerar.
  Tack för att DU säger nej tack!

  1. Tack själv, för jag vet att du gör det också. 🙂

 2. Igår kväll efter klockan nio räknade jag röster i en av min kommuns 18 valdistrikt. Det var INTE roligt att se högen med SD-valsedlar växa framför mig och känslan av oro och förtvivlan växte ju längre kvällen led. Näst största partiet i min hemkommun blev ett parti med fientlig som epitet, ett parti vars kommunfullmäktigeledamöter vill köra ut de få flyktingbarn vi har tagit emot, som vinner röster på att kräva gratis parkering i centrum och som samlar strax under 17 % av de röster som avlagts i kommunen. Jag är bedrövad, precis som du, och undrar varför en del har glömt allt som hände på 1930-talet.

  1. Jag kan förstå att det måste ha känts oerhört påtagligt… Jag är uppvuxen i Skåne, och siffrorna för mina barndomsorter är inte roliga att läsa. I två av dem låg SD allra högst, med 20 % eller mer. Jag tänker tillbaka på demonstrationståget vi gick, då en av högstadieskolans elever hotades av utvisning – en stark upplevelse för mig, av ljus och sammanhållning och kraft. Men var femte av oss har alltså glömt?

   Likheten mellan samhället idag och på 30-talet konstaterade jag redan efter förra valet, när de alls kom in i riksdagen. Men jag är ju knappast mindre orolig idag.

 3. Vet inte riktigt vad jag skall skriva. Det är så svårt att förstå att vi står här igen. Här i Vänersborg, och framförallt i mitt valdistrikt, fick SD 15,1% av rösterna. Jag blir så himla ledsen och kan inte förstå hur det kan bli så här. Jag blir också provocerad av det där ”nej, nu ruskar vi av oss och fortsätter kämpa, idag är en ny dag”…
  Jag finner inga ord.

  1. Men vi ska ruska av oss och fortsätta kämpa, för det är det enda vi kan göra. Det är tungt, men alternativet, att bara låta dem hållas, är ju otänkbart!

   Vi ska finna orden, och vi ska säga dem – ropa dem! – tills rösten brister. Vi orkar. 🙂

 4. jaaa du… i frankrike gör man redan det som du oroar dig för (med undantag för transexuella). det har man gjort i flera år, under två helt ”normala” (motsvarigheterna till m och s) partiers styrelse. och nu har 25% av de röstande i eu-valet röstat på FN (nationella fronten och motsvarigheten till sd ungefär då). jag blir så besviken och så ledsen. och arg. argumenten är helt bortom mitt förstånd! jag kan inte egentligen inte tänka mig någon giltig ursäkt för att rösta på ett sådant parti, men jag är beredd att lyssna. vet du vad de säger? ”det är vårt sätt att säga f**k you till de som har makten nu” – jag häpnar, vart tog iq:n och eq:n vägen?! tror de på allvar att det här är bättre? de pratar om stolthet över sitt eget land och jag skäms. min pappa brukar roa sig med att provocera mig med uttalanden som att ”folk är för puckade för demokrati, vi borde ha en upplyst despot istället!”, men idag orkar jag inte ens försöka försvara de här människorna.

  kram,

  1. Hårresande att läsa det du skriver. Vad då säga ”f**k you”, det säger de väl snarare till invandrarna, tiggarna, kvinnorna och alla andra som missgynnas av skiten de röstat på? Gud, nu blir jag sådär provocerad igen… Jag har också hört det där med att demokrati inte funkar eftersom folk är idioter och inte kan hantera rösträtten – jag håller inte med, men jag har fanimej svårt att hitta argument mot det där. Åtminstone just nu. :-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *