Jakten på Den Ultimata Skärmaskinen har inletts

Jag behöver en ny skärmaskin. Det är inte världens sexigaste verktyg direkt, men seriöst, jag behöver en. Nu har jag bundit böcker i över ett år, och använder fortfarande min gamla scrapbooking-skärmaskin. Den är förvisso  hur bra som helst – men inte till att skära 2-millimeters pärmkartong med. Jag får i princip såga mig genom kartongskivorna, vända på steken och såga från andra hållet för att komma genom. Gah. Ohållbart.

(För att inte tala om hur effektivt jag sliter ut skärbladen…)

Det finurliga är att jag har två marknader att leta på – den tyska och den svenska. Den tyska är ofta billigast. Men kruxet: Alla skärmaskiner för bastantare kartonger är ju monstruöst stora. Var tusan ska jag ha plats med en maskin som upptar 60×40 cm bordsyta??

Skrivbord

Såhär ser mitt förvisso väl tilltagna skrivbord ut. Och detta när det är nystädat, kan jag påpeka. Dator, pågående kurslitteratur, diverse avställda kameraobjektiv, brevkorgar för viktiga papper, minihurts för pysselgrejor, samt en boktrave till vänster som också tjänar som bokpress för bokbinderiprojekt som ligger på tork.

Pågående bokbinderiprojekt ligger också framme på bordet, ser den uppmärksamme genast. Tillsammans med rullar av boktextil, foderpapper och små bitar av pärmkartong som blivit över. Obligatorisk tekopp samt nagelbandstång, miniräknare och nuvarande skärmaskinen (som egentligen är lite väl klumpig den också).

Det är bara att inse – jag behöver en verkstad… (Som jag skulle vara för lat för att gå till, och så skulle jag ändå släpa in alla grejerna till skrivbordet… Hur man vänder sig har man ändan bak.)

Men om någon läsare skulle råka känna till Den Ultimata Skärmaskinen, liten, prydlig och icke-skrymmande, samt med kapacitet för minst 2 mm tjocklek, så tar jag gärna mot rekommendationer. Ska det bli några fler böcker behöver jag maskinpark därefter…!

Just nu tittar jag på:
Rexel Smartcut A515
Dahle 440
Dahle 561

6 comments
 1. Hej
  det finns ju grymt mycket att välja mellan. spontant kom jag att tänka på att en pappersskärare där man inte skjuter kniven genom pappret utan en med den där rejäla kniven som man fäller ner genom pappret vore kanske bättre med tanke på slitage av de där små bladen som sitter i skjutvarianten. Svår beskrivning detta. Själv har jag en pappers skärare som inte längre är någon och inga blad finns att köpa.
  Kan denna länk hjälpa eller förvirra mera den är ju dansk. http://www.prisvis.dk/papirskcrer.htm
  Lycka till.

  1. Hehe – att den är dansk gör ingenting,fast det verkar vara ungefär samma modeller som jag tittar på redan. Och de ÄR stora och klumpiga… De man fäller ner kallas giljotinskärmaskiner, och jag är lite rädd för dem… Där jag köper mina kartongark (70×100 cm) har de en stor giljotinskärare, där jag grovskär arken till något jag kan få hem och stoppa i min egen skärmaskin. Den är superskyddad och jättebra, men upptar ett par kvadratmeters golvyta och inte ens bara ett halvt skrivbord…

   Men okej, jag ska överväga en sån också. De ÄR ju jättebra. Fast de är läskiga! 😉

 2. Nu skär jag sällan kartong, men vi sågar oss igenom en och annan kapaskiva med jämna mellanrum. Och vi har helt gått ifrån skärmaskiner för att de (precis som du säger) är monstruöst stora, men också för att det är stört omöjligt att hitta någon som skär där man vill. Och rakt. Det blir alltid en liten kurva på papperet, hur jag än bär mig åt. Vi tuggar vidare med skärlinjal och skalpell.

  1. Håller helt med vad det gäller precisionen, det hade jag glömt! Tipsa gärna om du hittar den ultimata 🙂

   1. Will do!

  2. Jag hör vad du säger, och använder linjal/mattkniv till tunnare papper. I mitt fall gäller det vanligtvis foderpapper, som kommer i 50×70 format och inte går in i någn skärmaskin alls. Men jag är för klen i nyporna för att vara tillförlitligare än en skärmaskin när det gäller tjockare papper/kartong – när man måste både ta i och få till någon slags precision… nej, då blir jag svajig på hand – och det blir mer än en liten kurva på pappret…!

   Men annars håller jag med dig, det är egentligen en fiffigare lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *