Pysselhelg, avsnitt 5: Alstren

Alster är en sjö (eller egentligen en fördämd flod) belägen i staden Hamburg i norra Tyskland. Sjön indelas i Binnenalster (inre Alster, som ligger precis vid stadskärnan) respektive Außenalster (följdaktligen yttre Alster, som ligger norr om Binnenalster).

Ordet används dessutom   inom pysselkretsar för att beteckna resultaten av själva pysslandet. Jag har  oerhört svårt för det där uttrycket, fråga mig inte varför – men vi har väl alla våra språkliga hangups. ”Alster” är min. Hu.

Icke desto mindre lyckades jag producera en ansenlig mängd grejer under förra helgens pysselmara i Kolbäck/Strömsholm. Jag, som mest brukar ägna min tid åt att prata strunt och slarva bort mina grejor, fick ihop inte mindre än fyra böcker, fyra scrapbooksidor och två pärlarmband. (Korrigering, det ena armbandet gjorde jag faktiskt efter själva pysselträffen, i sängen på Fridhemsplans vandrarhem. Men snick-snack, såna detaljer…) Det är extremt produktivt. Och då har jag ändå inte nämnt de båda bokembryon som inte gick att rädda utan fick gå i papperskorgen.

Scrapsidorna

Bötär

Här hör bilden egentligen inte ihop med den handskrivna böteslappen som  var det jag ville spara för eftervärlden. Fotot är mest med som illustration. Men ett tag utdelades många böteslappar här i familjen; som förälder tenderar man ju göra fel och vara dum så fort man öppnar mun. Dessutom var lillebror inte sen att ta upp traditionen och göra den till sin… Många bötär blire!

 

Elias2013_LO

Exakt vad ongen höll på med på de här bilderna vet jag inte, men bilderna är tagna mot slutet av en restaurangmiddag under förra årets semester – jag misstänker att det han gör är att försöka fördriva långtråkig tid… Det finns några bilder där han har kapsyler på ögonen och näsan också, men dem får jag scrappa någon annan gång.

 

NYC2013

Egentligen en erbarmligt tråkig sida, men… Jag gjorde den, och skas det nu visas upp får den väl vara med den också.

 

Skapat2014 3

Det här är en sån där bild som är så fenomenalt misslyckad att den blir lyckad och rolig bara för att den är så knäpp. Båda barnen lyckas se flänga ut på samma gång, helt utan avsikt – det bara blev så. Typiskt en sån bild som alla barn hatar och alla elaka scrapmorsor älskar. Tänk vad jag ska ta fram och visa denna sidan när ungarna blir toånringar. Höhö!

Övrigt pyssel

KoMaböcker

Fyra böcker blev det – en gav jag bort nästan innan den  hunnit torka, så den kom inte med på bild. Men den såg ut som de andra – en grön till. Jag måste säga att jag börjar tröttna på grå och gröna böcker (för att inte tala om den skrikigt pensionsorange varianten som jag också gjort några av, fast inte den här gången). Och som av en händelse råkade jag snubbla över en ny bokbinderimateriallangare på nätet, så nu har jag nya överdragstyger på ingång. En förhoppningsvis mildare orange, en röd, en blå och en olivgrön. Till att börja med… 😉

(Letar förtvivlat efter cerise eller lila boktextil, men det verkar det inte anses finnas marknad för, för det har jag inte hittat än.)

KoMapärlor

Och så mina juveler då. Sötvattenspärlor trädda på fiskelina kring grovt lädersnöre, och som fästs med en knapp runt handleden. Galet enkelt, men snyggt och därtill bekvämt att bära för mig som egentligen inte är mycket för smycken.

Jag har redan handlat hem material för att göra fler… och lära ungarna att göra liknande, fast med färgglada glaspärlor.

(I bakgrunden syns snygga foderpappret i en av böckerna. Jag ÄR nöjd med mina böcker, okej?)

4 comments
 1. Bötär-sidan var min favvo. Mycket humor i den! Blir säkert lika kul som bananbilden för en tonåring sen. 😉 Jag tyckte inte alls att New York-bilden var trist! Du har bra öga för färger och layout, och det behöver inte alltid vara så mycket detaljer för att fånga ögat.
  Böckerna är helt obegripligt för mig hur du pysslar ihop så snyggt, det ser svårt ut! Men så är det med allt man inte kan själv.

  Och armbandet. Wow. Känner direkt ett starkt ha-begär! Är inte så pysslig av mig själv, men kanske kan man få beställa ett tysktillverkat av dig vid tillfälle? Om du vill göra flera alltså?

  1. Tack för fina kommentarer – och jovars, jag har rätt många roliga barnasidor att plåga ätteläggarna med när de blir större… Mohahah! Fast det är ju knappast mitt fel att de gör så mycket roliga saker nu som små, jag bara dokumenterar, juh… 😉

   Bokbinderiet är inte så svårt som det ser ut – fast jag blir själv lite imponerad över hur bra de blir. Framför allt hållbara – det är inte så att man måste ta i mina böcker med silkesvantar och hjärtat i halsgropen, de håller minst lika bra som någon köpebok. Och jag har alltså lärt mig på YouTube…! 🙂

   Visst kan jag fixa ett armband åt dig – mejlar dig om det! 🙂

 2. Vilken avundsvärd produktivitet av kreativa och kvalitativa VERK. På bara en weekend.
  (Håller med: ”Alster” får jag fram, liksom medlemmarna i målarkursen som poserar i tidningen – medan t.ex Andy Warhol förmodligen aldrig någonsin producerat ett alster(?) Jag tror det ligger lite underskattning i ordet, kanske rent av något lite nedsättande.)

  Grabbarna gör sig alltid bra. I alla fall i dina inramningar. 🙂

  1. Jag kan inte riktigt förklara det där med min aversion mot termen ”alster”, det är något med en betydelseglidning jag inte är med på noterna med. Men det är som alltid: Språkbrukarna styr språket, så det är bara att gilla läget. Egentligen. 😉

   Tackar för komplimanger om mina ”pysselverk”, jag hade hemskt roligt under helgen medan jag hölls med dem, och det fanns nog ett uppdämt skaparbehov därinne nånstans, som behövde pysas ut. Det känns redan mycket bättre! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *