Impulsköp

Skocka-1

Kom med en sån här från marknaden idag. Mitt livs första kronärtskocka. Hjälp! Nu måste nån tala om för mig vad jag ska göra med den…?

4 comments
 1. Skär av stjälken och skala den eventuellt om du vill koka även den. Dela kronärtskockan i två halvor och skär bort det luddiga inre ordentligt – det är beskt. Lägg halvorna och stjälken i saltat kokande vatten (jag använder tryckkokare med en silinsats) och koka tills det är mjukt, ca 20 minuter. Servera eventuellt med en smörklick. Själv brukar jag äta dem naturella. Dra av bladen ett och ett och dra i dig den köttiga nederdelen på bladet. Kronärtskocksbottnen sparar du till sist och äter hel. Jättegott!

  Fast du har kanske redan letat info på annat håll. 🙂

  1. Tack för instruktion! Faktum är att det inte ens bidde nån tummetott (än mindre nån skocka) i fredags eftersom jag blev däckad av en dålig rygg som inte alls var experimentvillig… Får ge mig på den där ikväll istället. 🙂

 2. Jag brukar skära av stjälken och skölja samt koka hela (men jag beräknar en per portion, kräver alltså stor gryta) i ungefär en timme. Den är klar när man enkelt kan dra bort ett blad längst ned.

  Sen äter vi dem genom att dra bladvis och doppa i mjukt smör och salt. Mycket socialt och en stor slängbytta mitt på bordet är att rekommendera. När man kommit in till mitten tar man som sagt och skär bort stråna. Sen njuter man av bottnen med mer smör och salt. Mycket populärt när Sara var barn (och fortfarande).

  Använder man tryckkokare går det ju fortare. Men jag har aldrig delat itu dem som Susanne skriver ovan.

  1. Som jag skrev ovan så bidde det ingen skocka alls i fredags, pga icke-samarbetsvillig rygg (eller nacke, om man ska vara petig). Ligger nu och hånflinar åt mig i kylskåpet. Får ge mig på att koka den ikväll, kanske.

   Jag insåg att jag nog var snål med att bara köpa en, men det var ju mest som experiment, så då fick det bli så. Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *