Vådlig fruktkaka

Så går en dag från våra liv och kommer aldrig åter, och inte står julen för så våldsamt mycket mer förberedd port nu än när jag skrev och beklagade mig imorse heller. Fast jag har i alla fall bakat ut och håller på att grädda en fruktkaka som jag under åtskilliga om och men googlat och mixtrat fram receptet till, samt under vådliga former rört tillrett. Så det doftar gott här hemma just nu, inte nödvändigtvis juligt, men gott!

Min mormor brukade baka fruktkaka, men jag ville testa ett annat recept i år, så jag har googlat och frågat mig runt, och till slut stod jag med två olika recept utskrivna och gjorde en variant nånstans mittemellan. (Huvudreceptet lär vara hämtat från någon Carl Butlers kokbok, modifierat av någon bloggare och nu alltså modifierat även av mig.)

Kakan står fortfarande i ugnen och är följdaktligen inte avsmakad, men eftersom jag redan blivit ombedd om receptet, kommer det här:

ca 200 g russin
200 g torkade aprikoser
100 g torkade fikon
100 g syltade apelsinskal
1,5 dl portvin

50 g flisad mandel
1 msk smör

5 ägg
2 dl brunt råsocker, typ farin
3dl vanligt socker
1/2 kg smör
6 dl mjöl

Hacka ner frukten i små bitar, lägg i en burk och slå över ca 1,5 dl portvin. Låt stå minst några timmar, helst över natten – och jag lät av logistiska skäl frukten stå i 1,5 dygn…

Rosta 50 g flisad mandel i ca 1 msk smör. Mandeln ska bli gyllenbrun, men får inte bli bränd.

Vispa ägg och socker pösigt, vispa även smöret så pösigt det går. Rör sedan i omgångar ner äggblandningen och mjölet i det vispade smöret. Rör till sist ner den blötlagda frukten och den rostade mandeln. Smeten blir galet tung och seg att röra om i, stark maskinvara och tålig slev rekommenderas…!

Grädda i 175 grader i minst 90 minuter. Kontrollera med sticka att den är torr i mitten. Spara några dagar innan avsmakning – men håller minst en månad. (Vilket innebär att jag skulle bakat kakskrället för länge sen, men… jaja, nu blev det såhär i år. Dessutom kan man givetvis med stor fördel nöja sig med halva satsen, för det blev en enorm deg som räckte gott och väl till två raka formar. Vi lär ha fruktkaka ända fram till påska här…)

Nu ringde klockan att kakan är klar. Få se om vi klarar att vänta några dagar innan ”avsmakning”… 😉

***
Höll ju på att glömma förklara vådligheten med det här kakskrället: Var försiktig när du skär ner de torkade frukterna. De är precis sådär segklibbiga att du måste ta i lite med kniven – och om du slinter så hinner du liksom skära en bit innan du hinner reagera… och bromsa. Lärde mig det den hårda vägen – fast med turen att bara karva mig genom en pekfingernagel, och inte vidare genom hela fingret… Alltid något.

2 comments
 1. För det första älskar jag att läsa dina ordkrumelurer. Du är så oerhört finurlig i ditt sätt att uttrycka dig!
  För det andra påminner detta starkt om den julkaka min mor gjorde… den var god som attan och AKTA’RE vad sugen jag blev på den nu. Synd, det där med att de ska stå, kak-eländena… Hmmm… 😉

  1. Haha, tack för komplimang!

   Nu fick vår kaka inte stå ifred så våldsamt länge, men den blev faktiskt attans god. Gav bort en bit till paret som har kiosken i vårt hus, och när de kom tillbaka efter julhelgen föll de mig båda om halsen och tackade för goda kakan, så… Den blev nog rätt fin ändå! 😉

   Nästa jul ska jag göra den tidigare. Fast jag gör nog en full sats fast det kändes mycket när jag stod där och rörde. Åt gick den ju…! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *