Lycka i en låda böcker

Torsten Ehrenmark lär (enligt någon citatbok jag läste när jag var liten och lättroad) en gång ha påstått att ”all glädje utan rotmos är konstlad glädje”. Det får stå för  honom det, för min del ligger den äkta glädjen i att få slita upp en nylevererad låda böcker.

Nex6_130909_0315_WEBB

Den här gången var lådan ovanligt välfylld – ja, redan innan jag fyllde på den med en trave tidskrifter som visst kom med i bild ovan också. Men kurslitteratur är också glädje, särskilt när man läser så roliga kurser som jag gör, så där gör jag ingen skillnad.

Först var det en hög språkkursböcker:

Nex6_130909_0316_WEBB

Min svärmor kommenterade den fina röda språkläran från Svenska Akademien med en avvärjande grymtning och såg inte det minsta avundsjuk ut när jag ömt smekte dess pappomslag. Somliga människor förstår man sig då aldrig riktigt på…!

Nej, allvarligt – det är väl inte någon bok jag heller tänker sträckläsa med ficklampa under täcket. Men faktum är att jag aldrig ägt en svensk grammatikbok, och det jag känner mig allra rostigast på när det gäller språkstudier är just grammatik. Framför allt grammatiska termer.

Språksociologiboken längst fram håller jag på med nu. Den är riktigt trevlig – om än inte så konkret alla gånger.

(Det saknas fortfarande en bok till första delkursen, en bok som föreläsaren klappade ömt på flera gånger under föreläsningen. Jag misstänker att den är extra nördig, så den ser jag förstås med stor iver fram emot att få hem…!)

Sen var det en trave fotoböcker:

Nex6_130909_0324_WEBB

Lightroom ingår i och för sig inte i fotokursen, så den understa boken i bilden är överkurs och fritt valt arbete. De andra tre är kursböcker till fotokursen jag ska gå och – till min något förvånade glädje – relativt fokuserade kring bildanalys och kommunikativt bildspråk. Spännande grejer.

Och så lite… eh, underhållningslitteratur:

Nex6_130909_0325_WEBB

Ni som känner mig, vet att jag inte är någon vän av deckare. Alls. Men i somras läste jag Håkan Nessers bok ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” som förvisso kallas ”kriminalroman” i baksidestexten, men i mitt tycke snarare var en roman i vilken det råkade inträffa ett brott – och en helt underbar bok!

(Jadå, det kommer ett inlägg med recensioner av sommarläsningen – har en bok kvar att läsa ut först, bara…)

De här båda är deckare, så jag är ändå lite skeptisk – men jag blev förtjust i Nessers sätt att berätta och böckerna om kriminalinspektör Barbarotti är de som flest rekommenderat när jag frågat om Nesser på twitter. Mycket vetenskapligt grundad marknadsundersökning – men ändå. Nånstans ska man börja…! (Och jag gillade baksidestexterna, så de kan ha potential…!)

Och sen… Sen var det ju det där nyårslöftet jag gav:

Nex6_130909_0328_WEBB

Jag har egentligen hållit på med det där i flera år – det börjar snart kvala in som ”livsprojekt”. Att lära mig laga mat. Att ”kunna laga mat” är en relativ historia. Ingen av oss svälter ju direkt, och inte behöver någon kräkas av avsmak vid matbordet heller. Men jag tycker att vi äter samma gamla trista maträtter, vecka ut och vecka in, år ut och år in.

Och jag kommer aldrig på något annat. Jag kommer aldrig dithän att jag spontant kan improvisera fram en god och omväxlande långsiktig kosthållning, utan att känna att jag vänder ut och in på hjärnan varenda gång jag sitter och ska planera våra middagar.

Jag vet inte om lösningen är att köpa en kokbok, jag vet att nätet är fullt av recept, bara att googla. Men ja, alltså… Jag är ju nu en gång en boktyp, så för mig känns det naturligt att bläddra i en bok när jag letar inspiration. För det är ju just det som tryter – inspirationen, inte recepten i sig. Och på den punkten är Anna Bergenströms kokböcker fantastiska. Jag har en sedan tidigare. Det här är baskokboken – och något helt annat än min gamla trista tegelstenskokbok som jag aldrig använder.

Den andra boken – 100 sätt att rädda maten – handlar om att ta hand om maten, kasta bort mindre. Jag är lite besviken på den – den hade gjort sig bättre som blogg än som bok, helt enkelt. Men ändå. Några användbara tips finns där också – rent av ett par recept jag vill testa.

Och så, sist men inte minst… Den obligatoriska traven med tidningar vid ett sverigebesök:

Nex6_130909_0331_WEBB

Sådärja. Bring ånn dä höst, jag hafver laddat och är redo för ruskväder och snålblåst! Enda kruxet är att försöka hitta luckor i bokhyllan att trycka in allt i… *host* 😉

3 comments
 1. Han hade nog helt rätt. Den gode Ehrenmark. Det är något väldigt, synnerligen speciellt med rotmosglädjen! En sann glädje är det absolut! Och nu är det ju faktiskt rotmostider igen! Nu ska jag snart plåga familjen, som inte begriper livets fröjd ens när den ligger på tallriken framför nunan.
  ”100 sätt att rädda maten” blev jag intresserad av.

 2. Alltså, den där lådan! Den hade ju kunnat vara till mig. Varenda liten bok hade varit så passande här hemma i bokhyllan. Den där ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” skall jag definitivt läsa efter pågående läsning. Tusen tack för tipset!

  Hoppas att den röriga kursstarten har ordnat till sig. Min egen kursstart började bra men är nu strulig som satan med inloggningsfel och forumhaveri. Suck. Men det ordnar sig…

  *andas djupt och räknar baklänges från 100*…

 3. åh, jag blev lite avis faktiskt… fast en helt annan historia känns inte riktigt som en deckare. du får se ;).

  kram,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *