Begynnande sommartorka samt nytt lärprojekt

Jag som kom igång så fint med bloggandet förra veckan, vad blev det av det den här veckan…? Ja, det har inte varit mycket att göra åt, för dels har jag ju nu hemmavarande barn under sisådär 10 sommarlovsveckor – dels behagade internetuppkopplingen ge upp varje gång jag teoretiskt sett skulle ha kunnat sno åt mig en bloggkvart… Det var helt enkelt inte meningen att jag skulle hinna blogga den här veckan!

(Att torrblogga vid sidan av och publicera när tillfälle ges… njäeh, det har aldrig legat för mig, måste jag erkänna. Blogg ska skrivas i skarpt läge, alltid – annars är det väl ingen sport heller…?)

Hursomhelst – första lovveckan bjöd på prima solsken och parkhängarväder, så det har inte gått någon nöd vare sig på mor eller barn. Mest en smula snopet, när jag nu faktiskt tyckte att det var väldigt roligt att ha börjat blogga ordentligt igen i förra veckan…

Med måleriet går det också ”sådär”; det har varit knepigt att få egen tid i tillräcklig utsträckning för att orka dra fram färger och svampar och grejer. Dessutom försöker jag fortfarande få ordning på mitt bokomslag, som jag klantade till häromsistens. Jag har lappat med hjälp av remsor ur en japansk morgontidning, och det är väl funktionellt och så, men ser inte riktigt… balanserat ut. Hm. Fortsättning följer.

Däremot har jag gett mig på ett nytt projekt – för säkerhets skull, liksom. Man vill ju inte riskera att få tråkigt eller så…

Så nu ska jag lära mig Lightroom också. Jag har ägnat tid åt att lära mig Photoshop, men alla fotonördar pratar ju bara om Lightroom hit och Lightroom dit. När jag nu köpte ny kamera i våras, visade det sig dessutom att jag inte kunde få min ”gamla” version av Photoshop att uppgradera till att också kunna läsa de råfiler min kamera genererar. Tack för den, Adobe – SÅ jäkla gammal är väl inte CS5, heller?!

Och eftersom jag vägrar köpa ny version av Photoshop, tillgänglig enbart i Adobes nya molntjänst för nästan femhundra i månaden,

(är det förresten bara jag som tycker att det är för dyrt för en privatperson…? För yrkesbruk, visst – men sålänge jag bara använder Photoshop för eget bruk tycker jag 500 i månaden är hutlöst…)

så fick jag ju då börja kika på Lightroom. Precis som alla de andra fotonördarna, dårå.

Först gick det förstås åt helvete (det gör det ju alltid när man ska försöka komma igång med nåt nytt) och jag fick med 1000 onödiga jpg-filer också när jag skulle importera mina NewYork-bilder till Lightroom. Jag ville ju bara få med råfilerna – de där som Photoshop vägrar befatta sig med. Och eftersom det inte är meningen att man ska få med sig jpg-arna, så hittade jag förstås inget smart sätt att ta bort dem – utan fick gå genom alla 2000 bilderna (1000 raw + 1000 jpg) manuellt… Tog en stund. Fast å andra sidan var det ganska kul att gå genom och se bilderna igen, såhär två månader efter resan!

Idag har jag hunnit gå genom råfilerna igen och sätta betyg på allihop, så det börjar väl arta sig. Dessutom upptäckte jag att det var rätt smidigt att bildbehandla ett gäng bilder tagna vid samma tillfälle och med samma ljus – eftersom man i princip kan köra copy-paste på sin bildbehandling, och få om inte en färdigbehandlad bild, så åtminstone en som grovgörat är klart på. Och sen en till. Och en till. Och… ja, ni fattar.

Jag inser – även om jag inte testat mer än ett par dagar – att det är såna saker som gjort att så många fotografer/fotonördar fastnat för Lightroom. Sortering och ordnung muss sein och så det smidiga i att kunna jobba med bilder enligt löpande band-principen. Möjligheten att göra finlir och rent av plocka upp bilden i Photoshop om det knipet finns ju ändå.

Så – vi ska nog bli polare ändå till slut, Lightroom och jag.

***

Förlåt – bilder? Från New York? Njäeh, alltså – jag har ju inte hunnit lära mig hur man exporterar ut bilderna ur Lightroom än, så ni får nog vänta ett tag till. Men de är åtminstone ett steg närmare publicering nu än de var för några dagar sen.

Det tar sig, som pyromanen sa.

6 comments
 1. Camera Raw (gratis program) klarar dina råformat och låter dig öppna filerna i Photoshop

  1. Men alltså – nu blir jag förvirrad här… Finns det fler Camera Raw än insticket till Photoshop? Det är nämligen det jag inte kan få att uppdatera till den specifika råfil som min nya kamera genererar. Har jag missat nåt?

 2. Högerklick säger jag bara! Högerklick löser det mesta. T.o.m. export av bilder i Lightroom. Sen finns det visst en knapp att klicka på också – om man är i biblioteket, tror jag. 🙂

  1. Tack – nu KAN det ha varit så att jag lite grand skyllde ifrån mig på LR där, när det egentligen handlar om att jag låter det ta lite tid… bara för att jag kan! 😉 Men nu vart jag ju tvungen att försöka i alla fall, så nu är nollan spräckt – yay!

 3. Väntar tålmodigt, har hittills inte gett mej på Lightroom, men du förespråkar det alltså???

  Har nämnt din blogg i min blogg ifall du får nya besökare så vet du vart de KAN komma från.

  Kraaam

  1. Tack för reklamen! Det är något fel på min blogg – har varit ända sedan starten – jag får nämligen inga pingar när nån länkar in till mig, så det är bra du säger till. Alltid kul att höra/veta!

   Nu har jag ju bara testat några dagar och är i full färd med att försöka lära mig programmet – men ja, jo, jag vill nog rekommendera det. Det är lättarbetat, kraftfullt – och sjukt smidigt. Det är liksom gjort för att man ska kunna jobba smidigt med sina bilder – processa bilder batchvis och få lite flöde i arbetet.

   Det kommer bli ett sabla hästarbete att importera och sortera in alla gamla bilder – men jag tänker att jag får börja här och nu, ta New York-bilderna först, och sen jobba mig bakåt i tiden… Så långt jag orkar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *