Sommardilemmat: Vilka böcker ska jag packa?

Så är dagen här. Dagen för sommarens första stora beslut: Vilka böcker ska packas med i resväskan för att förgylla lata timmar vid poolkanten? I år känner jag mig villrådigare än någonsin, lässuget är lågt och tröttheten är stor. Samtidigt vet jag ju att jag kommer att bli läshungrig och tugga mig genom bok på bok när vi väl är där. Att vara utlämnad till hotellets hylla med kvarlämnade pocketböcker i det läget lockar inte.

(Som några av er minns inspekterade jag i ett nödens ögonblick under förra semestern just en sådan hylla, och fann en brokig blandning deckare, kioskromaner och samt en volym tyska porrnoveller.)

Förutom böckerna på bilden har jag lagt fram:

Världens sista roman av Daniel Sjölin. Sjölin ska sommarprata den 9 juli, och jag har i ett anfall av hurtfrisk kulturanda utmanat min väninna på att läsa ut boken tills dess. Jag har hunnit till sidan 50-nånting, men jag vet inte jag… Kanske borde jag ha läst hans tidigare romaner, eller åtminstone varit en hängiven Babel-tittare för att riktigt ryckas med av boken? Förvisso känns boken lite som en metaroman, och jag brukar ju gilla allt ”meta-betonat”… Jag klagar inte heller på dess språk och gestaltning, vilket jag annars brukar klaga högljutt på – just på den punkten är jag kräsnare än de flesta, har jag förstått. Men ändå… Rycks med gör jag inte, och kanske är det vad jag egentligen behöver för läsning just nu? Medryckande läsning, en bok att finna sig hjälplöst indragen och engagerad i?

Tysk grammatik. Man borde ju…

Boktjuven av Markus Zusak. Fick den i present när vi var nästan nyinflyttade här, men sen glömdes den bort i den strida floden av kurslitteratur jag plöjde det första året, och under det senaste året har jag ju knappt läst någonting alls… (Under läsåret 2011/12 uppgick mitt totala antal lästa romaner till: 1.)

Men 20 böcker för 9 dagars ledighet – mja, det skulle jag inte ens ha klarat förra sommaren, då jag var alldeles sällsynt läshungrig och tuggade mig genom en synnerligen diger boktrave. Jag hittar ingen anteckning om det, men vill minnas att jag tog mig genom 6 böcker på 9 dagar förra gången. Och då tvångsläste jag som sagt den sista boken i brist på bättre. I år är läsformen antagligen sämre, men för att undvika tvångsläsning kanske 6-7 böcker blir lagom för motsvarande 9 dagar?

Gäller bara att gallra bort vilka som får stanna hemma tills nästa gång…

King måste med, inget snack om saken: Sången om Susannah, sjätte boken i serien om Det mörka tornet. Ingen semester utan att läsa Stephen King – och jag har precis två böcker kvar av Tornet-serien. Räcker lagom till resan nu och resan senare i sommar. (Vad jag ska läsa nästa sommar vete tusan, men det får jag fundera på då. King tenderar skriva fortare än jag läser, så det ordnar sig nog ändå.)

Jonathan Safran Foer ska med: Allt är upplyst. Han skriver böcker jag önskar att jag skrivit – vilket inte många gör.

Och Zusak. Han får också följa med, bestämmer jag.

Sen blir det svårare. Vad vill jag läsa egentligen? Vad har jag lust med…? Ja, det är ju det. Vad vill jag?

Resten av böckerna är en blandning av nya och gamla romaner, biografier, barnböcker och fackböcker, omväxlande på svenska, engelska och tyska. Fyra av dem får följa med. Men vilka?

 

7 comments
 1. får jag föreslå att du byter ut den tyska grammatiken mot en tyskspråkig roman? blir lite roligare då
  /Eva
  Trevlig midsommar!

  1. Tittar man noga på bilden ser man faktiskt en titel som är upp och ner – på grund av att den är tysk. Fast det skulle visa sig att läshungern inte var så stor den här gången, och jag hann aldrig börja på den… Nästa gång. Nästa…

 2. Boktjuven är toppenbra så den är ett måste så underbar…önskar nästan att jag hade den oläst så jag kunde få uppleva den igen.

  1. Jag blev jätteinspirerad av din kommentar – så Boktjuven fick följa med. Fast jag vet inte jag…? Har läst 60-70 sidor av den och känner mig inte riktigt fångad än. Nåja, får väl ge den en chans till. Är kanske bara jag som är svårflirtad…? 😉

 3. Ser spännande ut – blunda och peka. 🙂
  Himmelsdalen är bra, men handlar om att vara instängd på vacker semesteravkopplingsplats, riskerar att skapa en klaustrofobisk antisemesterkänsla, kanske …

  Kundera läste jag en bok av en gång, med alltför högt ställda förväntningar, men kanske var jag för ung. Något säger mig att du kan gilla honom. Tycker du ska ta med den.

  Vad är Man on Wire?

  Mys gott, med vilken läsning det nu blir!

  1. Ja, jag märker att jag drar mig för Himmelsdalen just för den där klaustrofobiska känslan… Den kom inte med – mycket också för att den är inbunden, och därmed jobbig att släpa med till stranden/poolen…

   Kundera kom inte heller med – jag tyckte att den kändes lite för seriös, och när jag väl var på plats var det det jag tyckte var felet med mina böcker, att jag valt för seriösa titlar, istället för underhållningsläsning som jag nog var mest sugen på, egentligen. Får korrigera detta inför nästa semester, helt klart…! 🙂

   Om Man on wire har jag redan svarat Linda via Twitter, men utifall att någon nyfiken själ förirrar sig in i tråden senare och undrar: Det här är Man on wire: http://www.youtube.com/watch?v=EIawNRm9NWM Jag skrev om Philippe Petite i samband med 10-årsdagen av tvillingtornens fall, här: http://himmelochord.se/2011/09/12/sagan-om-tva-torn-%E2%80%93-och-en-man-pa-lina/

 4. Boktjuven är en favorit, den gillade jag verkligen!

  Stephen King har släppt en ny bok – Kupolen, nästan 1200 sidor läsglädje 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *