Nu blir det lite naket!

Jag firade påskafton genom att utmana en rejäl komfortzon gentemot den lokala kulturen häromkring. Maken har skaffat kort åt oss båda på ett gym inte så långt härifrån, ett rätt lyxigt gym med spa eller så kallat ”wellness-bereich”. Idag var det mitt premiärbesök där. Själva gymmet var väl inte mycket att orda om, jag valde bort crosstrainern (sån har jag ju hemma, och ryggen har redan åtskilliga gånger velat säga upp bekantskapen med mig när jag använt den – han är för klen för såna övningar ännu, stackarn) och körde istället cykel (finns det något tråkigare än motionscykel? Gahh!) och roddmaskin (som de flesta andra tycker är rena döden i träningstråkighet, men som jag har någon form av perverterad böjelse för), samt lite blandade styrkemaskiner i brist på instruktör på plats. Det kändes rätt likt Friskis & Svettis hemma i stan, inget konstigt där liksom.

Men efter träningen var det då dags att bege sig till det där ”wellness-bereichet”. Och det är förstås där själva kulturkrocken inträffar. Ni förstår – jag upplever ju tyskar som något stiffare än svenskar i nästan alla avseenden… utom ett. Tyskar bastar och spa-ar nämligen helt skamlöst i gemensamma utrymmen. Gubbar och gummor i samma bastu, samma duschar och så vidare. Näck.

”Jag är inte alls säker på att jag är bekväm med det här”, gnällde svenne-Jenny på väg ner i spaavdelningen.
”Äsch, kom nu, du måste ju ha sett det åtminstone”, menade maken, som väl varit där åtminstone en 5-6 gånger förut. ”Jag tyckte också det kändes konstigt i början, men tyskarna bryr sig ju inte. Titta!”

Och där fick jag ju ge honom rätt. Inget fluktande, och män såväl som kvinnor gick omkring mellan basturna (jo, SAOL säger att det heter så) och dinglade med både det ena och det andra, och det var liksom inte mer med det. Själv virade jag badlakanet om mig så många varv det ville räcka till (inte riktigt så många som ett badlakan i den sizen borde räcka till – men så var det ju också första besöket) innan jag stultade in i ”aroma-bastun” – som bjöd på dämpad belysning, fågelkvitter och en avslappnande doft av eukalyptus.

Medan jag satt därinne och drömskt stirrade in i en skärminstallation som visade gröna ljusduttar glittrande och droppande som vatten, konstaterade jag att det visst var en viss skillnad mellan detta och gamla Friskis & Svettis hemma, trots allt. Och fast jag fortfarande satt där och nöp i mitt badlakan och en del av hjärnan maniskt tjatade om att jag aldrig-i-livet-aldrig-aldrig skulle våga mig hit på egen hand, insåg en annan, smartare eller åtminstone snålare, del av hjärnan att det vore bra korkat att avstå från den här delen av gymmet av ren feghet.

Att gå och träna är en pliktgrej för mig, jag tycker att det är kul och skönt när jag väl gör det – men den saken har ringa eller ingen bäring på den enorma tröskeln jag har för att faktiskt ta mig dit. Fast att ha en lyxig spa-avdelning med 5-6 olika bastur, bubbelpooler, vilrum, japansk trädgård, utomhuspooler och så vidare, och så vidare – där alltihop dessutom ingår i träningskortet… Det är faktiskt en sån grej som slipar ner tröskeln till något som faktiskt känns… hanterbart.

Så – vad väljer man? Sin svenska prydhet inför nakenhet i varje form – eller den tyska axelryckningen och en gläntad dörr till lyx och avkoppling i vardagen? Gå och träna, duscha och åka hem – eller gå och träna, sen koppla av i bastu-bereichet en halvtimme innan dusch och hemgång? Tja. Vad skulle du valt?

***

Något mindre lyxig känns träningsvärken som redan börjar göra sig påmind i ungefär varenda större muskel i kroppen. Jag fasar redan inför morgondagen…

 

 

10 comments
 1. Oj! Det lät ju underbart med en sån avdelning! Sätt på slipmaskinen på högsta varvtalet, för tusan!

  1. Haha – japp, jobbar på’t iaf… Om ett år struttar jag väl omkring därnere som om ingenting, än är det liiiiite jobbigt iaf. Men jag gör’t iaf! 😉

 2. Jag hade nog varit för pryd för det där tror jag. Däremot tror jag att det hade varit lika lyxigt och avkopplande i en baddräkt eller omsvept i en handduk. Å andra sidan hade jag nog letat upp en fläck på väggen och stirrat på den om det sprang massa nakna kroppar omkring mig. Kanske inte så avkopplande ändå. 😉
  Jag förstår inte riktigt varför man måste ha en relaxavdelning ihop. Varför inte var för sig? Jo, jag hör hur svensk och stel jag låter, haha.

  1. Fast grejen är… Den som tar baddräkt på sig är ju den som märker ut sig och ser ”konstig” ut. Det är DÅ folk skulle titta konstigt på en, om du förstår hur jag menar. Jag skulle tycka det vore jobbigare, faktiskt.

   Och visst, jag sitter invirad i handduk i bastun – än så länge iaf. Men man måste ju duscha emellan – då kan man ju knappast behålla handduken på… 😉

 3. Haha – skrattar igenkännande när gamla minnen väcks till liv. Allra värst är aromabastugrejen med ljud, tycker jag. På ett ställe i Österrike envisades de med att köra med nån sorts gonggong som antagligen skulle vara rogivande. Nä, vissa saker är bättre i Sverige. 🙂

  1. Äsch – jag gillar eukalyptusgrejen faktiskt. Fågelkvittret kan jag skippa, men aroma-tricket var bara najs tyckte jag. Hann bara en bastu när jag var där igår, då fick det bli den. (Däremot fanns nån annan doftbastu med melon-doft – DEN skippade jag med en rysning…!)

   Men för mig är valet faktiskt ganska enkelt – jag vill inte välja bort, om jag inte är tvungen. Och jag tänker inte låta feghet vara något som ”tvingar” mig att avstå från något jag egentligen inte vill avstå från, det var väl egentligen det jag överraskade mig själv med att komma fram till…! 🙂

 4. Förresten, vilket val jag skulle ta beror på dagsform, tror jag. Man måste kanske inte göra båda varje gång – men nån gång kanske spa-suget sätter in rejält, trots allt?

 5. Haha ja det där känner jag ju igen.Här i stuttgart där jag bor i ett sk WG kollektiv med 2 andra tjejer + en kille alla tyskar , finns en fantastisk bad o spa anläggning med massor av bastuar o härliga bassänger.Där har jag varit massa gånger nu Första gången gick vi alla 4 och det var då jag fick veta att badkläder är bara tillåtet en dag i månaden .Visst det kändes lite ovant i början men alla andra var ju helnäck o ingen verkar bry sej Så nu har jag nog blivit likadan själv o tycker det är väldigt skönt att slippa bikini.Sånt som hänger eller dinglar ser jag inte längre.Så manniskan är otroligt anpassningsbar faktiskt

 6. Vad roligt att vår svenska vän utmärkt idag sände länken till den här platsen till mig. Roligt därför atf vi för en kvart sen anlände hemma efter en hel dag i thermalbadet – naken förstås liksom alla andra badgäster. Anlägningen har 11 bastuar. I den största som finns innomhus får 120 personer samtidig plats och efter en plan celebrerar badmästaren olika Aufgüsse (?). En av de är t.ex. med stöjd av ljudskål i olika storlek och ton. Och JO, de ÄR rogivande OM man tillåter. Vattnet i bassängerna är båda olika saltat från 1% till 12% och olika varmt. Under sommaren ligger vi ute på solängen. Javisst, även då är vi naken. Det är bara så underbart att slippa ha blöta baddräkt på sig. Och mycket mer hygienisk är det också. Man får nog inte bort svettet ifrån en baddräkt genom att duscha medan man har den på sig fortfarande?
  Hur som helst…i en tysk bastu är man naken och sitter på handduken (gäller också fötterna). Ingent svett på trädet! Aldrig!
  På vårat thermalbad får man onsdagarna och söndagarna ha baddräkt på sig – i bassägerna (inte i bastuarna alltså). En gång råkade vi kika in utmärkt en onsdag. Kanske 5-7 personer med baddräkt på. Och det var just dem som såg konstig ut bland 200 nakna kroppar.
  Vi upptäckte nakenbadet relativt sent i livet för oss själva. Ångrar bara de åren vi försummade.

  1. Haha – vad roligt att få ett tyskt perspektiv på den här texten! För mig känns nakenbadandet numera inte särskilt konstigt, utan faktiskt ganska naturligt. Det blir knepigt att komma hem till Sverige, där all nakenhet med nödvändighet måste vara sexuellt laddad. Friheten från DET kommer jag att sakna – fast jag tror inte någon svensk ens tänker på att det är så…

   Överhuvudtaget badkulturen och kroppsvårdskulturen har varit mycket positivt för mig, dels för att det är bra saker – men också för att det fått mig att ifrågasätta mina gamla vanor. Mycket nyttigt!

   Tack för din långa kommentar – hemskt ledsen att jag själv inte svarat på den förrän nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *