Bloggenkät: 20 snabba val om läsvanor

Bloggenkäter ska enligt ordination intas med stor försiktighet, anser jag – men en lille én då och då skadar väl inte…? Jag fann den här hos Dark places, som fann den hos Enligt O – som jag också läser. (Fast just nu är det lite slumpmässigt med bloggläsningen, måste jag erkänna.)

***

(Mina val är fetmarkerade.)

Morgonpigg eller nattuggla? Tja alltså… Både och? Varken eller? Jag är nog hyggligt morgonpigg egentligen, men inte så att jag studsar upp frivilligt före gryningen. Inte heller har jag vett att komma isäng om kvällarna… Jag dras helt enkelt till vilken tid på dygnet som helst, när det är tyst och lugnt omkring mig – och som småbarnsförälder är den tiden vanligtvis nattetid.

Bibliotek eller bokhandel? Bokhandel! Bibliotek blir för dyrt för mig. (Go figure…)

Adlibris eller Bokus? Jag har varit flitig Adlibriskund sedan 1999. En gång fick jag faktiskt för mig att räkna ut exakt hur mycket jag spenderat där – det var en rejäl peng. 27 glada laxar i en laxask. Host. Min relation med Adlibris är alltså en lång och ömsesidigt berikande sådan. Men det irriterar mig enormt att de vägrar skicka utomlands. (Jag menar – hur svårt är det att skicka inom EU?) Bokus skickar utomlands. Så sen en tid tillbaka har jag lite som projekt göra Bokus till favorit. De är ju faktiskt enda alternativet, så länge vi bor i Tyskland och jag vill ha svenska böcker.

Ljudbok eller e-bok? Nu blev det ju svårt. Ljudböcker gillar jag inte och e-bok har jag inte provat. Pillade lite på min väninnas e-bokläsare i somras, en sån där som inte lyser en i ögonen utan faktiskt ser ut nästan som papper. Den såg väldigt fin ut, och jag blev nästan lite köpsugen. Fast sen tänkte jag – bara manicken kostar väl ett par tusen. Hur många pappersböcker får jag för det? E-böckerna i sig kostar ju i princip lika mkt som pappersböckerna – betydligt MER än pocket, rent av. Så – jag föredrar nog e-bok, fast jag har inget att läsa dem på…!

Inbunden eller pocket? Svårt igen. Men jo, jag gillar pocket. Lätt att knöla ner i handväskan, ta med sig i badkaret, packa väskor fulla av när man åker på semester. Däremot har jag lovat mig själv att köpa mer inbundna böcker – för att det är roligare att spara i bokhyllan när man läst dem. Och för att det är lite kul att läsa böckerna innan ”alla andra” har läst dem – och de ens har kommit ut i pocket…!

Vampyrer eller zombies? Ingetdera. Förlåt, men jag är väldigt otrendig på den punkten, faktiskt. Men okej då. Vampyrer förekommer i Kings Dark Tower-serie som jag läser och älskar just nu, och dessutom i en annan King-bok som refereras till i serien, och som jag faktiskt inte läst ännu.

Camilla Läckberg eller Jan Guillou? Ja, alltså – egentligen ingendera, men Läckberg har jag ju inte läst, och Ondskan var faktiskt riktigt bra, så då får det blir Guillou. (Fast jag hängde faktiskt lite med Läckberg på Shortcut, innan hon blev publicerad och sådär… känd. Dagens Lassie, kanske? 😉 ) Fast helst – om man nu ska välja ”kiosklitteratur” – håller jag mig till Stephen King i den genren!

En i taget eller slalomläsning? Jag har försökt mig på slalomläsning, men jag funkar dåligt med det. Oftast blir det att jag försöker när jag läser någon bok som egentligen inte fångar mig, men som jag av en eller annan anledning ändå vill läsa ut. Fast vanligtvis slutar det med att den första (tråkiga) boken blir vilande, och jag läser ett helt gäng andra böcker – en och en – emellan.

Bokmärke eller hundöra? Både och faktiskt. Ibland gör jag marginalanteckningar också. Och viker kom-i-håg-hundöron i bokens nedre hörn, för att jag gillar en mening eller tanke just på den sidan. Som bokmärken använder jag med stor förkärlek ”försättskortet” till tarotkortlekar, fråga mig inte varför. De har rätt format, är sköna att hålla i (i stimmiga miljöer håller jag fortfarande bokmärket under raden jag läser, för att lättare kunna fokusera) och är oftast vackra att se på.

Chips eller choklad? Ska det föreställa en fråga? ALLTID choklad. Särskilt chokladfabrikens lakritskola med havssaltflingor på toppen. *dregel*

Biografier eller memoarer? Alltså – jag har aldrig läst en memoar, och aldrig läst en biografi. Men eftersom Palme-biografin Underbara dagar framför oss står på önskelistan, så får jag väl svara biografier. (Fast lite sugen är jag också på muminpappans memoarer, så… En svår fråga!)

Skräck eller chicklit? Mja alltså… Läser jag nu skräck, egentligen? Jag läser Stephen King med stor förkärlek – det lär ingen ha missat vid det här laget! Men ÄR det nu egentligen skräck? I början av karriären skrev King definitivt skräck, men numera? Mja. En definitionsfråga, helt klart, men jag skulle svara nej. Här gör jag det dock enkelt för mig och svarar ”skräck” men menar King. Rätt och slätt!

Boken eller filmen? Här blir det ju svårt än en gång – jag är ju både boknörd och cineast. Många av de bästa filmer som gjorts är ju baserade på klassiska romaner – eller noveller. Och många av filmvärldens veritabla bottennapp är usla just för att de är baserade på ett undermåligt, icke-litterärt manus. Och visst förlorar man mycket i översättningen mellan bok- och filmmedierna, men det finns ju också en och annan berättelse som vunnit enormt på att finnas tillgängliga inte bara i bokform, utan även som riktigt välgjord film. Sagan om ringen-trilogin är väl det tyngsta exemplet. Jag har aldrig orkat läsa böckerna, men filmerna har gjort att jag ändå fått mig berättelsen ”till livs”.

Twitter eller Facebook? Egentligen hade jag tänkt skriva ett eget inlägg om hur det kom sig att jag, från början rabiat Twitterskeptiker, till slut fastnade för denna föga användartillvända tjänst. Men eftersom det nu aldrig verkar bli något sådant inlägg, så tar vi väl kortversionen här: Jo, jag har fastnat för Twitter. Jag tycker om att skriva koncisa mikroblogg-inlägg och jag tycker om att det är lätt att ta/få kontakt med nya människor via Twitter. Man blir nyfiken på någon, man följer, man börjar snacka. Inte svårare än så. Och gränssnittet? Egentligen helt idiotiskt – men man vänjer sig!

Strindberg eller Heidenstam? Ja, alltså här måste jag alltså erkänna min brist på bildning. Av Strindberg har jag läst några ynka noveller – varav ingen kunde ”klå” Ett halvt ark papper, som är en av de bästa noveller som någonsin skrivits. Heidenstam har jag garanterat läst på litteraturkunskapslektionerna på gymnasiet, men inte så att jag minns vilka texter som var hans.  Jag tänker ibland att jag borde se till att läsa fler klassiker, men sen är det ändå något som tar emot. Kanske tvångsfaktorn från skolan? Jag vet inte. Mitt nästa ambitiösa projekt är dock att läsa fler Nobelprisförfattare. Strindberg och Heidenstam och grabbarna får väl vänta tills jag fyllt min bildningskvot med nobellister.

Kokbok eller bakbok? Egentligen är jag bättre på att baka än att laga mat, men eftersom jag nu håller på (igen) med att vänja mig av med mjöl, så är det väl bäst att jag håller mig till kokboken. God knows I need it… 😉

Te eller kaffe? 😀

Rött eller vitt? Fast jag är gräsligt illa påläst om viner egentligen. Jag kör oftast på sydafrikanska viner, de är mumsigt fylliga och smakrika, och funkar ost och sånt som jag vanligtvis vill ha vin till.

Boklördag eller ViLäser? ViLäser hör till tidningstraven jag alltid köper med mig när vi är i Sverige – upptäckte egentligen inte tidningen förrän vi flyttat hit. Det går säkert att skaffa utlandsprenumeration – men se det är jag för snål för…! Och desto högre lyxfaktor att gå på pressbyrån när man väl ÄR i Sverige…!

Man Booker Prize eller Augustpriset? Augustpriset är svenska förlagsbranschens eget litteraturpris, och en god kvalitetsstämpel för samtida litteratur. Ett tag höll jag koll på det där, men sen kom de där åren när jag knappt läste alls och jag tappade kollen. I år ska jag hålla koll på nomineringarna (tillkännages 17 oktober) och pristagarna (21 november) igen! Man booker prize? Never heard of it…

***

Visa mig din bokhylla och jag ska säga vem du är – tror jag inte ett dyft på… Fast iofs skulle det vara rätt roligt att se vad folk fick för bild av mig genom min brokiga bokhylla. Men hursomhelst – det här var mer om läsvanor/preferenser än själva bokhyllorna, men nyfiken är jag ändå. Svara du med – och lägg en länk hit, så jag ser!

7 comments
    1. Ja, gör det! 🙂

  1. Trodde länken skulle synas som pingback, men det gjorde den inte. Finns på min sida, dock.

    1. Nej, det är nåt fel som är trasigt på det där – pingback funkar aldrig hit. Ska ta tag i att reda ut det där – nån gång… 😉 Ilar och kollar där!

  2. Som du vet har jag ingen struktur i mitt läsande, ”what so ever”, men jag känner igen en god läsupplevelse när jag råkar ut för den. En lättviktare av med påtaglig tyngd och substans (åtminstone för mig)ska jag tipsa om nästa gång vi hörs!

  3. Är lika otrendig som du när det gäller vampyrer och zombies. Däremot läser jag en massa på min iPad, biblioteksböcker som lämnar tillbaka sig själva. Blir billigare så.

    1. Ah – nu gav du just läsplattan ett rejält pluspoäng. Jag kanske rent av skulle kunna låna svenska böcker härifrån ütlandet… Bara en sån sak…! Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *