Rotvälska på myndighetsvis

Men alltså… Är det verkligen så svårt att skriva begripligt? Är det jag som är hemmablind, jag som i mina dagar väl ändå lyckats prestera en och annan hyggligt sammanhängande och begriplig mening…? Idag fick jag ett mejl signerat Verket för Högskoleservice  (VHS) – som är den myndighet som sköter den centrala antagningen till svenska högskoleutbildningar. Mejlet löd, oavkortat:

Du har gjort en anmälan till höstterminen 2011.

Om du inte ska betala studieavgift för din utbildning behöver du skicka in dokument som visar det. I samband med din anmälan behövde du inte betala anmälningsavgift. Reglerna för vem som ska betala anmälningsavgift är inte detsamma som reglerna för vem som ska betala studieavgift.

Dokument som visar att du inte ska betala studieavgift ska du skicka till:

Antagningen
833 82 Strömsund

På den här sidan finns mer information om vem som ska betala studieavgift:
https://www.studera.nu/studera/4879.html

Frågor?
Om du har frågor kan du skicka in dem via kontaktformuläret på studera.nu

Den länkade sidan fick mig först att andas ut, för jag är ju inskriven vid ett svenskt universitet redan – men när jag läste vidare på sidan började de grå håren däremot växa lavinartat, eftersom VHS-texten visade sig kapabel att förvrida huvudet på även den tappraste av läsare…

Givetvis blev jag orolig och nervös. Varför hade jag fått det här mejlet överhuvudtaget?

Faktum är att jag redan ställt frågan till VHS några dagar tidigare, eftersom jag fick se att uppgifter om studieavgifter finns på varenda en av de kurser jag sökt till hösten – och det är rejäla avgifter. SEK 110.000 för den ettåriga kurs jag har som förstahandsval, till exempel.

Till svar, från VHS, fick jag att jag måste kontakta respektive lärosäte med frågan om vem som ska betala studieavgift. Jamen eller huuur, muttrade jag, för om nån borde ha koll på vad som gäller, så är det väl VHS själva… Men jag vände mig snällt till Högskolan Väst och utbildningsadministratören där… som i sin tur hänvisade mig till den lokala antagningsenheten.

Knepig fråga det där, tydligen: VEM ska betala studieavgift?

JA – jag kunde ha googlat. Men det tyckte jag ju att jag redan gjort, och fått fram att studieavgifterna bara gäller utbytesstudenter från länder utanför EU – så när det nu dök upp i MIN ansökan, så antog jag att jag måste ha missförstått något – och ville ha direkt svar på vad som gäller just för mig.

Tydligen är det så att man får det där mejlet bara man är skriven utomlands. ”Systemet känner av” att jag är bosatt i Tyskland, och då måste jag själv styrka mitt svenska medborgarskap – för det är medborgarskapet som avgör om man ska betala studieavgifter eller ej, INTE var man bor. Men som sagt – hur var det nu med att samköra några register, egentligen? Mitt medborgarskap måste väl vara hårdare knutet till min person (mitt personnummer, för tusan!) än min bostadsadress? Nä, tydligen inte.

Men det som stör mig, skribenten i mig som redan själv suttit i åtskilliga år och tröskat texter från kansliprosaisk obegriplighet till någorlunda myndighetsfähig ”kundnytta”, är förstås: Hur svårt kan det vara att få med rätt information i mejlet?

Från och med hösten 2011, måste högskolestuderande från länder utanför EU/EES, Schweiz och Norge betala anmälnings- och studieavgifter. Vilka regler som gäller för just dig, kan du läsa här. Du har fått det här meddelandet för att våra register visar att du är bosatt utomlands. Om du inte ska betala studieavgift, måste du själv styrka ditt medborgarskap i något av de avgiftsbefriade länderna.

Eller nåt sånt. (Notera också att jag lade upp RÄTT länk i min version – länken VHS skickade ut gick ju till en undersida som knappast är relevant för den stora majoriteten mottagare…)

Att all information dessutom presenteras på svenska är ju också ett faktum man kan fundera på. Om man har lust.

Nåväl – JAG har hur som helst bett Skatteverket skicka en kopia på mitt personbevis direkt till VHS antagningsenhet, och avtalat med en mycket trevlig person på VHS att jag ringer henne på fredag för att dubbelkolla så att pappret kommit fram som det ska. Så nu behöver jag väl bara oroa mig för om jag kommer in eller ej… Det känns LÅNGT att vänta tills mitten av juli på besked.

(Och jag beställde första batchen kurslitteratur igår…)

5 comments
 1. åh tack jenny! det där har trasslat till det alldeles för mig idag och jag kommer inte ens i på sidan de länkar till! de måste ha blivit helt nedklickade av oroliga folk bosatta utomlands (och som uppriktigt sagt inte begriper vari problemet ligger).

  usch, jag anstränger mig för att inte låta arg, men det går inte för jag är rent ut sagt förbannad. för vet du vad? i alla dessa år som jag har bott här så har antagningsenheten vägrat acceptera att jag bor utomlands. alla papper skickas hem till helt oananande människor som köpte mina föräldrars hus för snart tio år sedan?! jag skojar inte! och varje gång jag försöker ändra så säger de att näe de har ju inte fått någon info om att jag skulle ha en adress utomlands. du anar inte hur mycket adminstrativt trassel jag har varit tvungen att gå igenom med varenda universitet/högskolan för varenda liten kurs jag har gått de senaste åren… och nu plötsligt har de mage att begära att jag ska visa att jag är svensk medborgare?!

  så jag vill egentligen bara skrika &%¤%¤#”(), men det är ju tyvärr inte lika konstruktivt som att göra just spm du gjorde så jag provar väl den vägen då ;). och ditt inlägg var ju tusen gånger mer informativt en en webbsida som inte ens går att nå. uppskattas mycket!

  kram så länge,

  1. Ojdå! Jag blev själv förvånad över att Skattemyndigheten faktiskt hade koll på min utlandsadress – skumt att de inte lyckats få ordning på din adress. Du har ju som sagt bott där ett tag nu… ;-P

   Hoppas att det ordnar sig för dig också. Jag ska ringa på fredag och kontrollera att mitt personbevis kommit in och allt är i ordning – innan dess vågar jag inte riktigt ropa hej, faktiskt…! 😉

 2. Puh.

  1. Eller hur…?

 3. Jag är faktiskt mest upprörd över att det nu ska kosta pengar. Jag har en mycket stor rädsla för att det bara är en tidsfråga innan (den blå) regeringen föreslår det (igen) även för svenskfödda – och med tanke på solidariteten idag kan det mycket väl gå igenom som förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *