Drickbart kaffe i Hamburg

Idag blir det ingen ordning med någonting, det är jag säker på – och det var det för övrigt värt också. Jag åkte ut i vanlig ordning i morse för att lämna av barn på diverse ställen, och därpå hade jag lovat visa en av de andra mammorna på skolan var det finns drickbart kaffe i den här stan.

Gott kaffe är verkligen ingen självklarhet i detta Mammons tempel till stad som Hamburg är. Jag förbluffas ständigt över hur uselt kaffe folk nöjer sig med – diskvattensblask på tunnt kaffe och kokt UHT-mjölk, även på de flådigaste caféer. Men det finns drägligt kaffe i Hamburg – det gäller bara att veta var. Hittills har ett års efterforskningar resulterat i två (2) Jenny-certifierade och godkända kaffeoaser. (Eller ja – tre då, för ett av dem har lokal på två platser i stan.)

För att läsekretsen ska slippa försmäkta och dö äckligt-kaffe-döden i händelse av besök i Hamburg, ska jag nu avslöja de båda rekommendabla kaféerna:

Först och främst – min personliga favorit, Due Baristi. Ligger på Langenfelder Damm 2-4, just vid fyrans busshållplats Sartoriusstraße. Godast är en Cappuccino Grande (som det står på menyn ovanför disken, men det är nog bara de båda innehavarna som riktigt lystrar till den benämningen – enklast är att säga grosser Cappuccino rätt och slätt), vilket är den kaffedryck som då och då syns i den här bloggens sidhuvud. Rekommenderas starkt – och det var hit jag tog den danska ”mammakollegan” idag. Även hon gav stället väl godkänt, för övrigt.

Det andra stället som jag kan rekommendera kaffetörstiga men kräsna Hamburgsbesökare är Elbgold Kaffeerösterei, som numera har kafélokaler på ömse sidor om Alster. Mühlenkamp 6A om man behöver koffeintillförsel på östra sidan sjön (buss 25 stannar utanför, vill jag minnas), och Lagerstraße 34C om man befinner sig på västra sidan när kaffetarmen skriker till. Dit tar man sig lämpligen med U- eller S-bahn, stationen heter Sternschanze.

Här lyder min beställning ”grosser Latte machiato mit einem extra espresso” – den baljan räcker genom hela tyskläxan, och vidare genom dagens vedermödor.

Så, nu vet ni. Dricker ni kaffe i Hamburg från andra ställen än dessa så får ni skylla er själva!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *