Rund under tofflorna?

Det ska jag bli imorgon, rund under tofflorna alltså. Eller rättare sagt under de vetenskapligt utvecklade, högteknologiskt utformade och kliniskt testade jumpadojj-sulorna. Nej, det är inte MBT-skor. MBT-hyllan dignade under flertalet modeller till facila priser mellan € 175 (fast då var det sandaler) och € 240, samtliga fasansfullt obekväma, som vore de gjorda i masonit och inte skinn.

Jag provade även en variant från Puma, men den var å andra sidan som att ikläda foten överkokt spaghetti, så den kändes inte heller som en vinnare.

Det gjorde den här. Det var lite som i sagan om Guldlock och de tre björnarna faktiskt – efter masonitskor och överkokt spaghetti kom den här, och var precis lagom. Inte för hård, inte för mjuk, inte för vinglig, inte för platt.
Tricket med runda skosulor är alltså att det tränar småmuskler och ”tvingar” en att skärpa upp hållningen – för att hålla balansen, helt enkelt. När jag gick hos sjukgymnast när ryggen hade brakat ordentligt 2007, pratade de mycket om den sortens lite mer subtil träning – som komplement till vanlig träning förstås, beroende på i vilket skede av rehabiliteringen man befinner sig. Bland annat fick jag en övning som gick ut på att balansera (liggande) på ett hoprullat badlakan på golvet, och därifrån koordinera enkla arm- och benrörelser. Oerhört simpelt – men tydligen oerhört viktigt. Och effektivt tror jag – fast jag har ju då varit dålig på att fortsätta med de där övningarna, förstås.

Men jag tänker mig att de här skorna följer samma idé, och eftersom jag ändå behövde bättre skor för mina dagliga rundor mellan hem/skola/dagis, så tänkte jag att jag skulle testa i alla fall. Det blir spännande att se hur det ”går”…!

 

5 comments
 1. De MBT jag testat var ljuvligt sköna. Dock på tok för dyra. Reebok Easytone var också supersköna, men jag köpte till slut fin-Ecco-skor vars namn jag förträngt nu.

  Utvärdera gärna dina rundsuleskor sen. Jag har nämligen hört sååå olika saker om dem, så jag är nyfiken! Och lycka till!

  1. Jag ska väl tillägga att mina fötter rätt ofta bråkar i modeller som andra trivs i – så det är väl de som är felstöpta eller nåt.

   Ecco går jag i för jämnan, de räcker inte till som stötdämpning för min dumrygg – här krävs rejälare doningar än så. Återrapportering följer! 🙂

 2. Du skriver att det INTE är MBT-skor. Vad är det då? Jag trodde i min enfald att definitionen på MBT var just runda skosulor. Fel, alltså?

  1. Nej, MBT är ett varumärke – närmare bestämt det varumärke som var först med runda skosulor och därmed marknadsför sig som originalet. De kostar alltså runt 2000:- – medan de jag köpte (som heter Shape-up) kostade hälften av det. Vilket är mycket pengar det mer, men ändå mer normalt för fräningsskor…

 3. Svägerskan som arbetar på sjukhus har MBT-skor på jobbet sedan några veckor tillbaka. Hon säger att allt ont i kroppen har försvunnit som i ett trollslag.

  Själv kör jag som vanligt med yoga som är bra för kropp och knopp men har bytt ut mina vanliga träningsskor mot Nike Free som är en träningssko som har en barfotakänsla och tvingar småmusklerna i foten att aktivera sig. Det är ju trots allt fötterna som håller upp hela kroppen så är de starka är det fin-fint 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *