En förödande smekning

Bilderna från Japan visas överallt, i tidningar, TV och aldrig sinande twitterlänkar. De är alla outsägligt skrämmande.

Den här filmen berör mig nästan starkast av allt jag sett hittills- just för att den är filmad av en vanlig privatperson, själv på flykt undan vattenmassorna. Jag kan bara tänka mig att en av bilarna som guppar förbi i filmens första halva är hans egen, att butiken som vattenfylls för att sedan gnisslande dras med av vattnet, är den matvarubutik han själv brukat gå till. Ända tills i förrgår.

Filmarens tystnad genom filmen känns så fruktansvärt talande. Jag ser filmen, ser vattnet forsa fram genom det som tills nyss var människors hem, och jag finner inte heller några ord. Vattnet rör sig också i en slags tystnad. Skrider närmast fram, med en majestätisk stillsamhet, lägger människans värld under sig – inte med en brutalt vrålande råstyrka, utan smygande, nästan som en smekning. En iskallt förödande smekning.

 

6 comments
 1. Oj, just den hade jag inte sett förut. Vilken fullkomligt absurd känsla det måste vara, även om man just varit med om skakningarna och vet att tsunamis kan komma. Hur snabbt vattnet stiger, hur större och större saker bara kommer flytande och sedan ger sig iväg. På något sätt illustrerar filmen för mig känslan av att man själv har blivit galen, världen beter sig inte längre som den ska.

  (Kolla förresten länken, den får med din webbsidas adress först, så man får felmeddelande på sidan om man inte tar bort början av adressen.)
  Guten Abend för idag!

  1. Ja, jag får den känslan också. Absurd långt bortom Kafka.

   Tack för tipset om länken – fixat nu!

 2. Det är som en mardröm, som mina mardrömmar iaf. Fy fan. Tack för länken, det gjorde det verkligare än stillbilder.

  Och en helt sjuk grej… Tydligen är det en massa amerikaner som säger Haha, rätt åt er, kommer ni ihåg Pearl Harbor…? Hur funkar man då??

  1. Jag vet, jag har sett sådana kommentarer också… Jag vet inte riktigt vilken planet man kommer från om man kläcker ur sig något sådant.

 3. Kan du se på nåt annat för att distrahera dig en stund? Om du inte sett dem än -svårt att tro när du är på Fejan, vilket jag ju inte är längre- så titta på youtube-klippen om Lost film in New York Blizzard. Tre klipp är det. Tror nog det är i din smak.

  http://www.youtube.com/watch?v=Dmop7EAY1Zg

 4. Läskigt, känns ju nästan som om man stod där. Lite galen måste människan vara ändå som springer nedåt när husen börjar röra på sig för att filma det, istället för att zooma som han/hon gjorde sen.
  Man förstår inte riktigt hur starka vattenmassorna är innan man ser något liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *