Det där med nyårslöften

Jag brukar inte avlägga några löften på det sedvanliga viset – jag vill inte förknippa ett nytt år med nya prestationskrav. Visst, jag ska träna och äta rätt och allt sånt där – men inte genom att göra hälsotänkandet till ett nyårslöfte. Jag tror inte på den sortens piska – inte ens om man hänger en morot i ena änden av den  och kallar den ”motivation”.

Nej, nyårslöften är för mig snarare löften om att göra saker FÖR mig själv. Saker som syftar till att göra mig lyckligare (och därmed i förlängningen en bättre människa som presterar en massa bra saker – men det är att betrakta som en ren biverkning).

Så inför 2011 har jag lovat mig själv följande:

1) Att rensa i röran. Det här har jag redan nämnt – men det är årets huvudspår, så det förtjänar att nämnas igen. Här ska rensas ut – fysiska prylar och mentalt tankejunk. Allt detta som splittrar mitt fokus på olika plan – bort med det! Det innebär konkret att jag ska rensa ut lådor och skåp – men också inventera mina vanor efter tids- och energifällor. De finns – och de är många.

Många av dem vill jag kanske inte ens släppa taget om – ni kan säkert gissa vilka jag menar. Men måste de bort, så måste de bort. Jag kanske måste nöta in i mig själv att de måste bort – men bort ska de. Jag har börjat småstäda här och var – kanske kan jag lämna lite skit i hörnen, om jag med mindre medel får till en energimässig autostrada genom tillvaron. Ett steg i taget. Sen – sen vi får se.

2) Att ge mig själv någon form av schemalagd (annars vet man ju hur det blir) strövtid, upptäckartid, inspirationstid. Julia Cameron har ju morgonsidor och konstnärsträffar som huvudsakliga kreativitetsverktyg. Morgonsidor har jag gjort (även om de urartade till ett slags febrilt dagboksskrivande snarare än kreativt skrivande) – men konstnärsträffarna, som går ut på att ge sin inre konstnär näring och energi i form av intryck och inspiration. Jag fattade aldrig vad jag skulle göra med den där tiden, och Camerons egna tips verkade så fåniga… Jag tror att ett par timmars strövtid varje vecka (preliminärt fredagar efter tysklektionen) gör samma trick, så att säga. Jag tänker att jag ska sätta mig på ett tåg (eller i bilen gubevars) och åka nånstans – stiga av och se vad som finns där. Jag kan ha som mål att ta fem bilder och sen åka hem igen. Bra så.

Jag gör det här för inspiration och vidgade sinnens skull – men självklart också för att göra mer av den här stan till min. Jag gjorde mycket sådant i våras – och ja, det faktum att det varit schweinkallt och snålblåsigt de senaste månaderna påverkar givetvis. Men det är en stelhet som smugit sig på mig också – och den hör till energitjuvarna som måste rensas bort.

3) Läsa mer. Jag har funderat på hur många böcker jag läser på ett år – inte för att siffror är viktigt, men för att jag ändå någonstans skulle vilja sätta upp ett mål. Vad vore rimligt – men ändå utmanande – för mig? Jag tror att jag landar i 25-30 böcker. Vi säger 30 (jag läser ju en del barnböcker också), för enkelhetens skull. Tills i december 2011. Med recensioner – om jag hinner…!

4) Skriva mer. Meningen med skrivkkurserna var att de skulle locka mig att skriva mer – fast… Det har mest blivit att jag har skrivit kursuppgifter – men utöver det har jag inte skrivit något speciellt, trots att jag har flera texter som jag påbörjat till kurserna som jag skulle kunna fortsätta pyssla med. Det måste också bort.

Jag har också ett litet 365-projekt som jag kallar Dagens dikt. Jag tänker mig det som en vidareutveckling av Camerons morgonsidor, tror jag – för att korta dikter/ordbilder är grymt inspirerande. Jag har aldrig skrivit så mycket som när jag regelbundet skrev dikter – jag hoppas kunna frammana den inspirationen igen. Ska köpa (eller göra) små anteckningsböcker med vidhängande penna att placera ut i alla jackfickor, handväskor, handskfack i bilen och andra ställen där man oförhappandes kan drabbas av inspiration. Plötsligt händer det.

(Däremot kommer jag att ta bort kategorin Fritext från bloggen. Ni som hängt med bland kommentarerna till de texter jag lagt ut där förstår antagligen varför. Textembryon hör hemma i trygghet och värme – och en sådan plats är inte nätet. Det är synd, jag hade önskat att de kunde få vara ifred och sprida inspiration och skrivglädje – men så länge självgodheten härskar och besserwissrarna duggar tätare än hundar och katter så gör man bäst i att hålla sina telningar inomhus . Kanske är de stora nog att gå ut på egen hand så småningom.)

***

Generellt ser jag framför mig att 2011 ska bli året då jag skapar mig ett fritt, kreativt liv – istället för att trassla in mig i en törnrosskog av inbillade hinder. Mindre snack, mer hockey.

12 comments
 1. Rensa, strövtid och skriva – check.

  Lite tveksam inför bokmålet. Jag skulle absolut vilja läsa mer och är inte i närheten av 25 böcker men det blir väldigt svårkvantifierat. Hur mycket är ”en bok”? Somliga slukar du på ett par timmar (och de måste inte vara dåliga för det), somliga får man brottas med ett helt liv. Så, vilka 25 böcker…?

  Lycka till med nya året!

  1. Det avgör man ju själv. Jag har läst ut årets första idag – iofs påbörjad 2010, men utläst i år så den gills. Jag vet inte vilka böcker man måste brottas med ett helt liv – och varför man skulle välja att ödsla så mycket tid på en bok som bjuder sådant motstånd. Jag läser böcker som ger mig något, som inspirerar och berör och väcker saker. Om någon flummig kritiker sen gjort tumme-upp eller tumme-ner – det kan kvitta tycker jag.

   Läs en bok mer i år än du gjorde förra året, vetja. En utmaning, sa Bull!

   1. Ett mål som känns bra är ett bra mål. Man kanske inte måste kvantifiera allting, jag blir nog lite miljöskadad av att studera metrics, märker jag.

    1. Precis.

     Och nej, man behöver inte kvantifiera allt – men ibland är det lite kul att göra det ändå! 🙂

 2. jag tycker att det låter bra, jag :). mindre bra tycker jag att det är att du känner att du ska ta bort fritexten :(. jag som tyckte att de var så roliga att läsa :). fast samtidigt förstår jag såklart.

  bara ett kort inhopp för att önska ett fantastiskt nytt år!

  många kramar,

  1. Tack – och tack detsamma!

   (Jag tycker också att det är trist att ta bort Fritexten – men meningen var att det skulle vara kul att lägga ut, inte att jag skulle behöva sitta beredd att ducka för allsköns dumheter folk tycker sig stora nog att skyffla omkring sig på nätet. Jag tycker inte riktigt att jag har tid och energi att ödsla på sånt – men det är synd. Snävsyntheten – kreativiteten 1-0. 😛

 3. Hej,

  reading about your resolutions, I could not help thinking of a little article at The Guardian I happened to come across yesterday: http://www.guardian.co.uk/science/2011/jan/01/how-to-better-person-2011 . (Please excuse in advance that it will suggest to throw all of your resolutions away at once to begin with.) I like the tidbits of information to be found there, especially the counter-intuitive ones, like ”reject positive thinking”(!). I also had not heard of ”the Ikea effect” yet.

  I wish you all the best for achieving whatever goals you decide upon this year, and – to quote once more from Neil Gayman’s wishes for the new year – ”may you surprise yourself”.

  1. Thanks – both for the link and the Gaiman-quote, they are both very thoughtworthy! (Especiallly the Gaiman ”may-you-surprise-yourself” – I mean… isn’t that pretty much what we’re all hoping for, one way or another?)

   My 2011 is much about not having too ambitious goals – things that need to be done this year are ambitious enough as they are. I will try once again to learn how to chill out more, creatively as well as in life in general. 🙂

   I wish you a good one too – with lots of surprise, good madness and goals achieved, if that’s what you aim for!

 4. Aaah, ”may you surprise yourself”, vilken fantastisk nyårsönskning! Strövtid som löfte låter också som en fantastisk idé. Inspirerande! Stor kram och jag ska se till att vi ses under 2011, så huka dig i bänken, så gör jag det med, medan vi laddar om. 🙂

  1. O ja, jag hoppas verkligen att vi kan se till att ses – på svensk mark eller tysk eller var som helst! Och jag önskar dig mycken strövtid, och en strävsam ström av inspiration! <3

 5. Hejsan

  Först av allt, God fortsättning på 2011!

  Jag ser framemot att få läsa lite mer av dej, jag tycker det är så skoj och inspirerande. Har till och med funderat på om det finns något liknande det du gick som kunde ge inspiration men så vill jag ju inte ha måsten och det blir det ju om man går en kurs, det kommer jag inte ifrån.

  Jag har också lovat mej saker för det här året, du finner dom bland mina anteckningar på FB.

  Jag ska byta blogg – men inte bloggadress – så jag tänkte att det mesta från 2011 ska hamna i den nya bloggen, den gamla ligger kvar tills vidare men det blir en länk till den. Men den ”gamla” måste flyttas och det var lite knepigt för routern vi har är för dålig och förhoppningsvis kommer ny denna vecka då kommer nog förflyttningen gå snabbare.
  Men det här med skrivande funderar jag på att göra på en annan blogg, men det är inget bestämt.

 6. Du skriver nästan exakt det jag tänker på! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *